“Zoeken naar mogelijkheden"

"Zoeken naar mogelijkheden om zoveel mogelijk patienten te helpen." Paraveterinair Manon vertelt in deze blog over haar werkweek.

Maandag – weer even inkomen
De eerste werkdag na het weekend is altijd weer even inkomen. Eenmaal aangekomen op werk krijg ik te horen dat mijn collega Nina ziek is. Normaliter is zij het aanspreekpunt en eindverantwoordelijke van het balieteam, maar nu zij ziek is neem ik haar taak als aanspreekpunt over.

Vandaag is een spannende dag vanwege onze bezetting en de drukte. Drukte van eigenaren die op afspraak komen met hun huisdier en drukte aan de telefoon van bezorgde eigenaren en verwijzend dierenartsen die een afspraak willen inplannen.

Het mooie aan mijn werk vind ik het zoeken naar alle mogelijkheden om zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen op korte termijn en de zorgen weg te kunnen nemen van bezorgde eigenaren. Onze planning lijkt regelmatig een soort puzzel waarin je de verborgen stukjes op moet zoeken en zo tóch nog dat ene patiëntje kan helpen die onze zorg zo hard nodig heeft.

Het regent vandaag spoedpatiënten op de afdeling orthopedie, variërend van botbreuken tot hernia’s. Na het ontvangen van de dossiers van de desbetreffende patiënten inclusief de röntgenfoto’s (in geval van botbreuken) overleg ik met Europees Specialist Chirurgie Edgar Scheepens hoe en op wat voor termijn wij deze patiënten kunnen helpen.

We zitten al erg vol gepland deze week voor het operatieprogramma maar in geval van spoed of jonge honden/katten maken we regelmatig een uitzondering waarbij wij langer doorwerken. Zo ook vandaag, Frits een kitten van twaalf weken oud werd ’s morgens gebracht. De eigenaren waren vol schrik toen zij zagen dat Frits kreupel liep met zijn rechterachterpoot.

Wij hebben Frits opgenomen en specialist Edgar Scheepens heeft Frits nagekeken. Na het orthopedische onderzoek en het maken van röntgenfoto’s blijkt dat Frits een femurkophals (heup-kop-breuk)-fractuur in combinatie met een scheurtje in de distale femur epifysairlijn (groeischijf van de knie) te hebben. Gelukkig is dit goed te herstellen met vier pennen.

Frits is achter ons drukke OK-programma aan nog succesvol geopereerd. Frits blijft voor de zekerheid nog een nachtje bij ons logeren, zodat wij morgen nog een extra controle kunnen uitvoeren voordat hij naar huis gaat. Nadat Frits goed wakker is geworden is de eigenaar gebeld dat de operatie goed verlopen is en er lekker met hem geknuffeld wordt.

Elke dag is er één persoon wie overwerk heeft en blijft tot al het werk afgerond is. Het komt weleens voor dat degene wie ingepland staat afwezig is en dit onderling opgevangen moet worden. Vandaag is zo'n dag waarbij dit nodig is. Gelukkig hebben we een fantastisch team dat samen zoekt naar oplossingen, waardoor ik samen met mijn twee collega’s Danielle en Stacey het overwerk opgevangen hebben zodat we de overwerktijd zo kort mogelijk kunnen houden. Om half 8 zijn de meeste taken afgerond en kan ik met een gerust hart naar huis gaan.

Dinsdag – mijn vrije dag
Dinsdag is altijd mijn vrije dag en houd ik mij vooral bezig met mijn vrienden en familie of plan ik afspraken in waar ik de rest van de week niet aan toe kom.

Vandaag loopt iets anders dan normaal en besteed ik ondanks mijn vrije dag toch vanuit huis aan werk om mijn collega’s te helpen. Deze week hebben we een aantal zieken binnen het balieteam waardoor de werkdruk voor mijn collega’s vandaag extra hoog is.

Vanuit huis kan ik voornamelijk helpen qua administratieve werkzaamheden, zoals het op orde maken van de dossiers van nieuwe patiënten, mail bijhouden, verwerken van laboratoriumuitslagen en het versturen van verslagen naar verwijzend dierenartsen.

Veel zullen denken ‘waarom ga je werken op je vrije dag?’, maar ons team voelt als een tweede familie en iedereen ondersteunt elkaar altijd waar mogelijk, dus dit is dan ook een kleine moeite om te doen. Eind van de middag zijn alle administratieve werkzaamheden afgerond wat bij mijn collega’s een hoop druk wegneemt en kan ik nog even genieten van de rest van mijn vrije dag.

Woensdag – vroege start
Vandaag begint mijn dag vroeg en moet ik om 8.00 uur starten. Ik ben alles behalve een ochtendmens en pak zodra ik achter mijn computer zit dan ook als eerste een sterke bak koffie om wakker te worden.

Als eerste spit ik de mail door; vaak is dit een behoorlijke rits wat binnen is gekomen en is het belangrijk om dit te sorteren op urgentie. Het voordeel van vroeger beginnen dan de rest is dat je je volledige focus kunt houden op één ding. Zodra de specialisten beginnen met hun poli- en operatieprogramma’s wordt aan alle kanten aan je getrokken en ben je meestal met tien dingen tegelijkertijd bezig.

Om 9.00 uur gaat het bandje van onze telefoonlijn eraf en de lijn staat al direct roodgloeiend. Vandaag heeft onze Europees Specialist Oogheelkunde Rick Sanchez landelijke spoeddienst. Verwijzend dierenartsen nemen dan telefonisch contact met ons op om te overleggen met de oogspecialist of de patiënt met spoed die dag gezien kan worden.

Helaas zijn er maar een aantal Europees specialisten in Nederland betreffende oogheelkunde en zijn de wachtlijsten lang waardoor deze dagen vaak erg druk zijn. Wij als balieteam zorgen dat er een duidelijk overzicht is van binnengekomen patiënten inclusief casus (probleemstelling), of het dier nuchter is en hoe de verwijzend dierenarts te bereiken is.

De oogspecialist is vaak niet in staat direct telefonisch te overleggen met de dierenarts, waardoor dit deel een belangrijk onderdeel is van dit soort dagen. Verder is het ook van belang dat de communicatie tussen het balieteam en anesthesieteam goed verloopt zodat iedereen op de hoogte is van welke patiënten in de ‘pijpleiding’ zitten en welke mogelijk nog komen. Op deze manier kunnen we goed inschatten hoe de planning eruit gaat zien en als chirurgisch ingrijpen nodig is er op dat moment twee anesthesisten beschikbaar zijn voor het inleiden en de operatie.

Een paar patiënten hadden al gegeten en komen op een andere dag. Een andere hond had gelukkig voldoende aan enkel een policonsult in combinatie met een echografie van de ogen. Pete heeft helaas wel een operatie met spoed nodig. Pete is een hondje op leeftijd, namelijk bijna 18 jaar welke een ‘deep ulcer’ (diepe beschadiging van het hoornvlies) heeft.

Dit is niet het enige probleem van Pete. Hij wordt namelijk ook nog verdacht van nierfalen waardoor anesthesie een groter risico vormt. Gelukkig hebben wij Europees specialist anesthesiologie/pijnbestrijding Joost Uilenreef in ons team die een anesthesie op maat kan maken voor zelfs de meest kritieke patiënten.

Ons gehele team is bij elke patiënt erg meelevend met de eigenaren en kunnen onszelf altijd goed inleven in hun zorgen en emoties. Vooral dit soort patiënten versterken dit en we zijn dan ook erg blij als de operatie goed is verlopen en Pete weer lekker in de armen van de eigenaar mee naar huis kan gaan.

Waar ik altijd erg blij van word is om te zien hoe groot het verschil is van een eigenaar welke veel zorgen heeft bij binnenkomst naar een eigenaar welke opgelucht is dat de behandeling goed is verlopen. Dit is tenslotte wat ons werk zo prachtig en dankbaar maakt.

Donderdag – een erg bijzondere dag
Dit was een erg bijzondere dag omdat we een patiënt hadden waaruit een operatie is gevolgd die nog niet eerder op de SDU-kliniek uitgevoerd is. Lilly is een teefje van 9 jaar met last van flauwtes. Gisteren is zij bij Europees Specialist Diagnostische Beeldvorming Susanne Boroffka geweest voor een echografie van het hart vervolgd door een consult bij onze Europees Specialist Interne Geneeskunde Ronald van Noort.

Uit dit onderzoek bleek dat Lilly een massa heeft uitgaande van het hart mogelijk secundair door recidiverende pericardovervulling (terugkerende overvulling met vocht van het hartzakje). Dit probleem is te verhelpen met een chirurgische ingreep, namelijk een thoracoscopische pericardectomy.

Onze Europees Specialist KNO- weke delen chirurgie Gert ter Haar voert deze operatie uit, maar zoals de naam al een beetje weggeeft, is dit een behoorlijk ingewikkelde operatie waar ook meer tijd voor uitgepland moet worden. Na wat schuiven en puzzelen was het gelukt om voor vandaag een gaatje te maken in ons OK-programma.

Met dit soort operaties werken onze specialisten nauw met elkaar samen om een zo optimaal mogelijke zorg te bieden. Onze anesthesie/pijnbestrijding specialist Joost Uilenreef zal deze operatie begeleiden en de anesthesie uitvoeren. Verder is ook Europees specialist in opleiding Emile Pickee aanwezig bij de operatie om Gert ter Haar te assisteren. Natuurlijk kijkt hij ook mee omdat deze operatie enorm leerzaam is, zelfs voor zulke kundige artsen binnen onze kliniek.

Na intensieve inspanning en het duimen van al onze collega’s is de operatie goed verlopen en kon Lilly rustig wakker worden in de recovery. Wat is het toch fijn om te zien hoe prettig ons SDU-team samenwerkt en wat een motivatie elk lid binnen ons team heeft. Dit zijn toch wel hoogtepuntjes die je bijblijven en ik trots ben dat ik onderdeel mag zijn van dit team.

Vrijdag – leukste dag van de week
Vrijdag vind ik de leukste dag van de week. Op deze dag zijn er minder specialisten aanwezig maar de variatie en werkdruk is zeker niet minder. Vrijdagen zitten altijd vol verrassingen en worden er vaak nog veel patiëntjes aangeboden voor nog even een onderzoek voor het weekend.

Normaliter geeft mijn collega Simone alle patiënten mee naar huis maar op vrijdag is zij afwezig en neem ik deze taak over. Deze dag bestaat voor mij dus voornamelijk uit het begeleiden en overzichtelijk houden van de planning, veel knuffelen met de dieren en het bespreken van de nazorg met de eigenaren.

Dit is waarom ik dit werk doe; het delen van onze kennis en kunde is het mooiste wat er is. Na een leuke maar lange dag is het tijd voor weekend, niets is beter dan dit te starten met een lekker glas wijn!

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.