“Tobie is een drie jaar oude gecastreerde kater. Hij is een echte boerderijkat. Altijd buiten. Op een dag lag hij lekker in het gras te slapen totdat hij plots opgeschrikt werd door een industriële grasmaaier. Net te laat, want zijn pootjes zijn in de maaier beland. Hij is in de sloot ernaast gesprongen, naar huis gevlucht en met zijn kapotte pootjes over de schutting geklommen.”
“We hebben hem direct naar onze dierenarts gebracht, maar toen zij zijn zware verwondingen zag, zei ze “dat is niet voor mij” en heeft zij ons onmiddellijk doorverwezen naar de Specialistische Dierenkliniek in Utrecht (SDU).”
“We werden ontvangen door Edgar Scheepens, Europees specialist chirurgie en orthopedie. Om het letsel te beoordelen, werd Tobie eerst helemaal onderzocht en er werden foto’s gemaakt. Zijn rechtervoorpoot was gedeeltelijk kapot geslagen door de machine en zijn rechterachterpoot was op meerdere plaatsen gebroken en er zat een grote snee in. Edgar vroeg wat we wilden met Tobie. Voor ons was het simpel en eenduidig. We zeiden: als jij denkt weer een buitenkat van Tobie te kunnen maken, mag je alles doen om hem zo goed mogelijk te herstellen. Voor ons telt alleen dat hij weer een gelukkige kat kan worden.”
Verbrijzelde pootjes, een chirurgische uitdaging
“Edgar zag zeker mogelijkheden dat Tobie weer een gelukkige buitenkat kon worden en heeft ons vervolgens uitgelegd wat er mogelijk allemaal zou gaan gebeuren. Omdat op dat moment nog niet helder was hoe het herstel zou verlopen, heeft hij een helder beeld geschetst van wat ons allemaal te wachten zou staan zoals; meerdere operaties, langdurig herstel (Tobie moest 14 tot 16 weken in de kliniek blijven) tot aan orthopedisch schoeisel.”
“Dezelfde avond is Tobie geopereerd. Dat duurde alles bij elkaar enkele uren. Voor het genezingsproces kreeg hij langs zijn beide rechterpoten spalken.
Na de operatie brak een heel spannende periode aan, er was kans op ontstekingen en er moesten mogelijk meer operaties komen. Het was altijd nog mogelijk dat hij het niet zou redden. Maar na drie weken zag het herstel er heel goed uit en hoefde Tobie niet nogmaals een operatie te ondergaan. Na ruim acht weken in de kliniek te zijn gebleven mocht Tobie weer volledig naar huis, in plaats van alleen de weekenden. Hij heeft al zijn pootjes nog, maar rechtsvoor moesten helaas een paar tenen geamputeerd worden. De breuken van zijn rechterachterpoot zijn gelukkig volledig hersteld, maar in een andere stand dan voor het ongeluk. Dit belemmert hem niet. Tobie heeft nog maar één duim en één teen aan zijn rechter voorpoot. Van een overgebleven stukje zool heeft Edgar een extra steunpunt kunnen maken, waardoor Tobie nu goed kan lopen op deze poot.”
Alleen maar 10-en
“De volledige periode van behandeling bij de SDU hebben we als ronduit bijzonder ervaren. We hebben bijna met het hele team van specialisten en paraveterinairen kennisgemaakt. We hebben de ervaring dat ze bij de SDU op het hoogste niveau en met de meest vriendelijke mensen werken. Ze krijgen van ons alleen maar 10-en. Niet alleen hebben ze medische wonderen verricht, ze boden ons en Tobie ook emotionele ondersteuning. We konden iedere dag bellen om te vragen hoe het met hem was. En ze waren zo lief voor hem, ze hebben echt hun best gedaan om hem te leren kennen. Zo maakten ze zijn hokje regelmatig open als hij aandacht wilde en dan aaiden of borstelden ze hem. Omdat de SDU geen spoedkliniek is, is Tobie zelfs het eerste weekend meegenomen door een paraveterinair verpleegkundige van de SDU, omdat er geen andere plek was waar hij behandeld kon worden in dat weekend. Dat is heel bijzonder!
Ze zijn op dezelfde manier met hem omgegaan zoals wij dat thuis ook doen. Dat hebben wij als heel erg fijn, maar ook als uniek ervaren.”
‘King of the hill’
Uiteindelijk is het natuurlijk het meest bijzonder dat hij nog steeds op zijn pootjes staat en dat hij alles kan. Hij is groot en atletisch en kan zich buiten weer goed redden. Dat hij hier zo doorheen is gekomen zegt ook veel over de kat. Hij is zo ongelooflijk sterk. Hij is hier en daar nog wat voorzichtig en is ook soms nog wat angstig voor bepaalde geluiden. Maar aan de andere kant doet hij dingen alsof er niets is gebeurd, zoals lekker tegen een muurtje of schutting op klimmen en grote sprongen maken om op een schuurdak te komen. Hij is inmiddels weer de baas van de buurt. We noemen hem regelmatig ‘king of the hill’.”
Tips voor andere eigenaren
“We realiseren ons dat wat wij Tobie hebben kunnen geven niet voor iedereen is weggelegd. We hebben een huisdierenverzekering, maar die dekt maar een deel van de kosten.
Wat wij andere eigenaren willen meegeven is: denk van te voren goed na tot hoever je kunt en wilt gaan voor je dier. Ben je verzekerd of heb je een spaarpotje? Kijk in hoeverre je portemonnee het aankan en laat je dier behandelen naar je vermogen. Laat de dierenarts-specialist hierin met je meedenken.“
Maarten en Titia uit Amstelveen