Nu had Bubbel daar gek genoeg zelf niet zo’n last van
We verwachtten dat zij in complete paniek zou raken, maar ze legde zich er toch makkelijk bij neer. Als ze tegen een boom aanliep draaide ze zich gewoon weer om en ging verder. Wel vond ze onze andere hond, boxer Pepper, opeens heel eng omdat ze haar niet meer kon zien. Wij daarentegen vonden het erg vervelend voor Bubbel en wilden er iets aan doen, indien dat mogelijk zou zijn.
Doorverwezen naar specialist
Via onze dierenarts zijn we doorverwezen naar dr. Rick Sanchez van de SDU. Hij is Europees Specialist Oogheelkunde, dipl. ECVO en is de meest kundige arts op het gebied van ogen voor honden en katten. Hij onderzocht de ogen van onze hond en zei dat Bubbel inderdaad volkomen blind was maar dat ze met een operatie weer zou kunnen zien. Door middel van de staar weg te halen en twee nieuwe lenzen in haar ogen te plaatsen zou Bubbel weer 100% zicht hebben!
Kosten staaroperatie
Tijdens het eerste consult heeft de specialist oogheelkunde, dr. Sanchez, het traject dat we met Bubbel zouden gaan doorlopen zeer uitgebreid en in detail aan ons uitgelegd. Daarbij werden ook de kosten inzichtelijk gemaakt, waardoor we naderhand niet voor verrassingen kwamen te staan. Gelukkig zijn we verzekerd voor Bubbel maar toen de verzekering nadere informatie wenste en niet direct akkoord ging met deze operatie, heeft dr. Sanchez een toelichtende brief geschreven waardoor we het maximale vergoed hebben gekregen.
Verloop staaroperatie
Vervolgens hebben we een afspraak gemaakt voor de oogoperatie van Bubbel, twee weken later. Op de dag van de operatie was het noodzakelijk dat Bubbel nuchter was. Voor een dier met suikerziekte is dit best spannend omdat regelmaat in eten en bijbehorende injecties heel belangrijk is. Toch hebben we haar met een gerust hart overgedragen aan het team van SDU waar ze zulke bekwame mensen en expertise hebben dat je huisdier in de beste handen is. Vlak voor de operatie werd, zoals in ons eerste gesprek was verteld, via een echo-apparaat gecontroleerd of de ogen in de juiste staat waren om geopereerd te worden. En dat was gelukkig zo. Wat heel prettig was, is dat we direct na de operatie door SDU zijn gebeld om te zeggen dat de operatie geslaagd was en dat alles goed ging met Bubbel.
Genezing na staaroperatie
De volgende dag hebben we Bubbel opgehaald. Daar kwam een heel vrolijk hondje aangelopen met een grote plastic kraag om haar kopje. Ze leek geen enkele last of stress te hebben van alles wat haar de afgelopen 24 uur was overkomen. Nadat we nog een update kregen hoe ze de nacht had doorgebracht en met alle nodige medicatie op zak, namen we haar mee naar huis. De eerste twee weken moest ze dagelijks vier keer per dag in beide ogen worden gedruppeld, daarna bouwden we dit uiteindelijk af naar eenmaal per dag. Daarnaast ontwikkelen zich nog in de eerste twee weken eiwitten in de ogen waardoor het zicht nog niet 100% is, maar toen de eiwitten waren opgelost kon Bubbel weer zien! Wat een opluchting en wat een verschil! Een week na de operatie was de eerste controle, na drie weken de tweede controle en de derde controle vond plaats na drie maanden. Daarna krijgt Bubbel jaarlijks een controle om te zien of alles goed gaat.
Na staaroperatie weer 100% zien
Bubbel heeft het gehele traject heel goed ondergaan. Ze is meestal een echte stresskip maar al met al is het een hele positieve ervaring geweest voor haar en voor ons. Ze loopt voor iedere controle weer vrolijk het gebouw van de SDU binnen. Als je hond staar heeft en dreigt blind te worden of het inmiddels is, zouden wij het absoluut aanbevelen. Wij vinden het nog steeds ongelofelijk dat dit soort operaties mogelijk zijn en de kwaliteit van het leven van je huisdier zo kan verbeteren. Bubbel is enorm opgeknapt van een blind hondje die achteraan liep met uitlaten naar een levendige hond die weer achter onze boxer Pepper aan kan rennen in het bos.