Standscorrectie voor gebroken poot van Rhea

Puppy Rhea viel in 2020 van een stuk beton af tijdens het spelen. Toen brak ze haar linker voorpoot.

In mei 2020 beviel mijn West-Siberische Laika-teef van zeven mooie pups. Ik fok kleinschalig deze prachtige Russische jachthonden, die een zachtaardig karakter, maar ook een sterke eigen wil hebben. Een van de pups, het teefje Rhea, viel eind augustus 2020 flink op het beton, omdat ze te wild aan het spelen was met haar broertjes en zusjes. Hierdoor brak ze haar linker voorpootje net boven de pols. Ik ben meteen met haar naar de dierenarts gegaan, maar die kon Rhea niet verder helpen. Hij verwees ons door naar een specialist in Straatsburg. Ik woon namelijk sinds 2018 in de Franse Jura, omdat de omgeving hier fantastisch is om mooie wandelingen te maken met mijn honden.

Eenmaal bij de dierenkliniek in Straatsburg bleek de desbetreffende specialist niet aanwezig. Een collega-specialist nam het van hem over. Er zou oorspronkelijk een inwendig T-plaatje op de breuk worden gezet, maar deze specialist wilde een externe spalk met pinnen door het pootje aanbrengen om de breuk te laten herstellen. Ik vond het al geen goed idee om dit bij een drukke pup te doen, maar hij wilde geen T-plaatje plaatsen. De externe spalk moest drie weken blijven zitten en ik zag dat het ondervoetje steeds schever ging staan naarmate de tijd vorderde. Ondanks mijn telefoontjes wilde de specialist de pinnen er pas na drie weken uit halen. De specialist die oorspronkelijk de operatie zou uitvoeren vertelde me dat de scheefstand van de ondervoet te wijten was aan een defect aan de groeischijf. Hierdoor groeide de ellepijp niet meer en het spaakbeen wel. Als oplossing gaf hij aan om de ellepijp door te zagen en een stuk van 2,5 cm te verwijderen.

Op zoek naar een écht goede specialist

Na deze tweede operaties moesten de hechtingen er na tien dagen uitgehaald worden, wat zou gebeuren door mijn eigen dierenarts. Het pootje stond echter nog steeds scheef. Toen de hechtingen eruit werden gehaald heb ik mijn dierenarts röntgenfoto’s laten maken. Hij constateerde dat er nieuwe breuken bijgekomen waren op de plaatsen waar de pinnen door het pootje waren gegaan. Dus we waren nog verder van huis. De specialist gaf nu als oplossing om het pootje te amputeren of weer een externe spalk met pinnen aan te brengen, waar ik uiteraard niks in zag. Om Rhea verder leed te besparen en te zorgen dat ze wel goed behandeld kon worden, ben ik op zoek gegaan naar een écht goede specialist met hulp van Arjan Hodes, een bekende dierenorthopeed die ik al kende. Hij was vol lof over de Specialistische Dierenkliniek in Utrecht (SDU) en ik heb vervolgens met SDU gebeld, alles uitgelegd en meteen een afspraak gemaakt voor de operatie begin november 2020.

Operatie linker voorpoot hond Rhea bij SDU

Edgar Scheepens, Europees Specialist Chirurgie en Orthopedie, was de behandelend dierenarts. Eindelijk iemand met echt kennis van zaken. Hij stelde de diagnose na aanvullend onderzoek via röntgenfoto’s en een CT-scan.

Edgar constateerde dat de gebroken poot niet zoals verwacht was genezen, zo stond Rhea's pootje dus scheef in een hoek van 45 graden.

Om de flinke vervorming weer goed te krijgen, is er een standscorrectie uitgevoerd. Het bot moest als het ware rechtgezet worden. Aan beide kanten van het pootje werden daartoe inkepingen gemaakt en uiteindelijk zijn er drie plaatjes gezet ter versteviging. De operatie die eigenlijk twee uur zou duren, nam vier uur in beslag vanwege enkele kleine complicaties. Maar deze is perfect uitgevoerd door Edgar. Gedurende de operatie en de nazorg verbleef ik in een vakantiehuisje in Chaam, vlakbij Breda. Het was geen doen om steeds 800 km heen en weer te reizen naar Frankrijk. Na de operatie heb ik Rhea nog diezelfde avond opgehaald en lag ze rustig en tevreden bij mij op de bank.

Terug naar de kliniek

Toch moest ik nog met haar terug naar de kliniek. Rhea is namelijk een erg lieve, maar ook zeer actieve hond en heeft daarom als bijnaam de tornado. In al haar speelse enthousiasme had ze haar spalk eraf getrapt. Ik heb toen meteen de SDU gebeld en mij werd verteld dat dat niet heel erg was, maar er moest wel een nieuwe spalk aangebracht worden. De volgende dag dus terug met haar naar de kliniek in Utrecht voor een nieuw spalkje. Toen de spalk er na tien dagen werd afgehaald bleek het pootje bijna perfect recht te staan. Ik was zo verschrikkelijk blij dat alles nu toch goed was gekomen, dankzij de deskundige aanpak van Edgar.

Rhea en ik zijn blij met het resultaat

Inmiddels bijna een jaar verder verder gaat het prima met Rhea. Net na de operatie liep ze iets kreupel, maar ze rent nu weer als een dolle door mijn tuin. In oktober, bijna een jaar na de operatie ben ik nog met haar in de kliniek geweest voor nazorg en ter controle. De drie plaatjes in haar pootje hebben ze laten zitten, omdat ze er geen last van heeft. Bovendien zorgen ze voor extra stevigheid. Aan de buitenkant is er weinig meer aan te zien, alleen een bobbel van de plaat en haar ondervoetje staat een heel klein beetje scheef. Ik ga ook naar hondenshows met mijn West-Siberische Laika’s en had Rhea meegenomen. De keurmeester gaf haar een excellente beoordeling. Niemand zag dat wat er aan de hand was met haar pootje. Als je niet heel goed kijkt, zie je het ook niet. Uiteraard zegt dit genoeg over de professionele en kundige manier waarop Edgar de operatie heeft uitgevoerd. Ik ben heel erg blij met het resultaat en natuurlijk ook miss tornado Rhea zelf.

Geweldig goed geholpen bij SDU door het hele team

Ik weet in ieder geval zeker dat ik mijn honden nooit meer in Frankrijk zal laten behandelen of opereren, mocht dat nodig zijn. Het is het mij waard om bijna 800 kilometer te reizen naar de Specialistische Dierenkliniek in Utrecht. We zijn daar geweldig goed geholpen. Niet alleen door Edgar, maar door het hele team. Van de telefoniste tot de ondersteunende dierenartsen; allemaal zijn ze even aardig, coulant, behulpzaam en vooral deskundig. Ik wil SDU dan ook bij iedere dierenbezitter van harte aanbevelen.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.