Wat is laparoscopische sterilisatie?
Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken. Bij een laparoscopische sterilisatie en een 'gewone' sterilisatie is dit hetzelfde.
baarmoederhals sterilisatie hond - afbeelding vergroten
Het verwijderen van eierstokken of testikels moet feitelijk een castratie worden genoemd. In de volksmond echter wordt deze ingreep bij een teef toch een sterilisatie genoemd.
Voor een sterilisatie is altijd een operatie nodig.
De klassieke sterilisatie
Bij een klassieke sterilisatie worden de eierstokken van de hond verwijderd door een snee van 5-15 cm in de buik, afhankelijk van de grootte van uw hond. Lees meer over sterilisatie bij de hond op: sterilisatie bij de hond.
De laparoscopische sterilisatie
Bij een laparoscopische sterilisatie worden twee tot drie gaatjes van zo’n 5 mm gemaakt in de buik. De wond is dus veel kleiner. Via de gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte. De eierstokken worden ook via deze kleine gaatjes verwijderd.
Sneller herstel van uw hond met een kijkoperatie
Een laparoscopische operatie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. De dierenarts hoeft niet met de handen in de buik en de eierstokken hoeven niet buiten de buikholte worden gebracht. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk, is de kans op complicaties veel kleiner en zal uw hond sneller herstellen van de ingreep.
Laparoscopische sterilisatie kleine honden
Heeft u een kleine hond? Weeg uw dier en neem contact met ons op om te vragen of het mogelijk is om uw hond via met laparoscopische sterilisatie te steriliseren.
Voordelen laparoscopische sterilisatie bij de hond
De laparoscopisch sterilisatie heeft ten opzichte van de klassieke sterilisatie een aantal voordelen:
- een laparoscopische sterilisatie is veiliger
- uw hond krijgt kleine wondjes die gemakkelijk en snel genezen, dit in plaats van een grote doorlopende snede in de buikwand
- een laparoscopische sterilisatie is voor uw hond minder pijnlijk, uw hond herstelt ook sneller
- het infectiegevaar wordt tot het minimum beperkt
Het enige nadeel van de laparoscopische sterilisatie is dat er door het gebruik van kostbare instrumenten en apparatuur de kosten wat hoger zijn dan bij de open buik sterilisatie.
Laparoscopische sterilisatie bij hond: de operatie
Vooraf aan de operatie krijgt uw hond pijnstilling. Voor de sterilisatie moet uw hond onder narcose. De narcose van de laparoscopische sterilisatie verschilt niet van de klassieke sterilisatie. Tijdens de operatie wordt de toestand van uw hond doorlopend in de gaten gehouden met behulp van narcose bewakingsapparatuur.
Twee tot drie kleine gaatjes
Aan het begin van de operatie worden twee tot drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via het eerste gaatje wordt er CO2 gas (koolstofdioxide) in de buik gebracht waardoor alle organen goed van elkaar te onderscheiden zijn.
Inbrengen van de camera en instrumenten
De operatietafel wordt gekanteld, zodat uw hond op de zijde ligt en de eierstok goed in beeld komt als de camera is ingebracht. Vervolgens worden via de gaatjes de camera (endoscoop), een instrument dat kan branden en knippen en een paktang ingebracht.
Op een scherm kan de dierenarts sterk vergroot en haarscherp de buikholte van binnen bekijken en de handelingen die hij of zij verricht volgen.
De operatie
Met de paktang wordt de eierstok omhoog gehouden. Vervolgens wordt de eierstok voorzichtig losgemaakt door de bloedvaten dicht te schroeien en door te knippen.
Nadat de eierstok is losgemaakt wordt deze met de paktang uit de buik verwijderd via de buis waarmee de paktang is ingebracht.
Vervolgens wordt de operatietafel weer gekanteld, zodat nu de eierstok aan de andere zijde opgezocht en verwijderd kan worden.
Bekijken van de baarmoeder
Ook wordt de baarmoeder tijdens de operatie bekeken. Is de baarmoeder afwijkend, zoals bij een ontsteking, dan is het nodig deze te verwijderen. Voor het verwijderen van de baarmoeder, is het alsnog nodig om een grotere snede in de buik te maken.
Hechting en pijnstilling
Als de operatie klaar is, worden de wondjes gehecht. Ook krijgt uw hond pijnstilling mee naar huis.
De risico’s van een laparoscopische sterilisatie bij de hond
Omdat een laparoscopische sterilisatie over het algemeen bij jonge gezonde honden wordt uitgevoerd is het risico erg klein. Om uw hond veilig te kunnen opereren wordt ook de grootst mogelijk zorg aan de narcose en de bewaking hiervan gegeven.
Na de behandeling
De hond heeft na de operatie nauwelijks last van napijn, en mag dezelfde dag weer mee naar huis.
In de avond mag uw hond weer eten en het is belangrijk dat uw hond voldoende rust krijgt.
Doordat er tijdens de laparoscopische sterilisatie maximaal drie kleine gaatjes worden gemaakt, gaat het herstel van de wondjes vaak snel en probleemloos. Het is wel belangrijk om de wondjes in de gaten te houden.
Wondbescherming (zoals een een kap of (medical pet)shirt) kan helpen infecties te voorkomen.
Kosten laparoscopische sterilisatie hond
De kosten van de laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan de traditionele sterilisatie. Deze hogere kosten komen onder meer door de benodigde kennis en apparatuur.
De kosten zijn ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de hond. Neem voor de exacte kosten contact met ons op.
Twijfels, of een vraag?
Heeft u een vraag, of twijfelt u tussen een klassieke en een laparoscopische sterilisatie van uw hond? Neem contact met ons op.