Meld jouw huisdier aan als bloeddonor

Wil jij dat jouw hond of kat een echte held wordt? Meld je huisdier dan aan als bloeddonor en help mee levens redden. Door bloed te doneren, kan jouw huisdier bijdragen aan de gezondheid van andere dieren in nood. Registreer hier jouw hond of kat als bloeddonor

Dermatologie bij AniCura Haaglanden

Heeft jouw dier een huidziekte of mogelijk een allergie? Dan kan het zijn dat jouw dierenarts jouw dier verwijst naar een ziekenhuis voor dieren, een verwijskliniek. Bij het Specialistisch Verwijscentrum van AniCura Haaglanden in Rijswijk vind je jarenlange expertise in huidziektes, problemen met de vacht, nagels en de oren.

Expertise in dermatologie bij huisdieren

Wanneer jouw hond of kat klachten van jeuk, huidallergie, acute -chronische huid- en oorklachten heeft word je waarschijnlijk doorverwezen naar onze afdeling dermatologie. Hier kom je terecht bij Drs. Silvia Auxilia specialist, haar resident (speciailst in opleiding) Drs. Marie Welters en hun paraveterinair Gaby Daalmeijer staan klaar voor jouw huisdier. Door haar speciale interesse in dermatologie en onder begeleiding van Silvia, is Gaby altijd beschikbaar om de eerste vragen te beantwoorden en is ze vaak ook betrokken in de follow-ups van onze patiënten. 

De afspraak

Wanneer je op deze afdeling terecht komt, houdt het vaak in dat het consult gemiddeld langer duurt dan het consult bij je eigen dierenarts.

Wat kun je van de afspraak verwachten: onze dermatologen nemen een uitgebreide anamnese om zo goed als mogelijk de oorsprong van de problematiek te vinden, bovendien wordt je hond of kat grondig bekeken en worden er meteen staaltjes genomen. Met behulp van een microscoop, kunnen onze dermatologen de staaltjes bekijken en maken ze hiermee altijd al in het eerste consult een voorlopige diagnose en gericht behandelplan. 

Een ander sterk punt van deze afdeling is de nauwe samenwerking tussen jou als eigenaar en de dierenartsen, door middel van mail-contact, telefonische consulten en regelmatige controles. Hierdoor wordt de begeleiding nauwkeurig en kan er sneller ingegrepen worden wanneer de klachten terugkomen of een andere weg gekozen moet worden. Aangezien onze dermatologen weten hoe frustrerend jeuk en langdurige huidklachten van jouw geliefde huisdier kunnen zijn, zien ze deze graag zo snel als mogelijk op controle. 

  • microscopisch onderzoek: parasitair, schimmel, cytologie (uitslagen binnen 15min)
  • schimmelonderzoek: trichogram, woods-licht, PCR-test, schimmelkweek  
  • microbiologisch onderzoek: bacteriële kweken en antibiogram  
  • histologisch onderzoek (huidbiopten) en interpretatie  
  • allergieonderzoeken inclusief huidtest (omgevingsallergie) en allergeen specifiek bloedonderzoek
  • feline dermatology (kattendermatologie)
  • otitis onderzoeken incl. video otoscopie (endoscopie van de gehoorgangen)  
  • multi-resistente infecties (MRSP,MRSA, Pseudonomas..)
  • phovia light behandeling voor chronische, niet genezende wonden

De afdeling dermatologie neemt ook regelmatig deel aan clinical trials, met betrekking tot onderzoeken in omgeving- en voedselallergie, infecties en nieuwe medicaties.

Nascholing

Silvia en Marie zijn zeer actief in het volgen van nascholingen en geven van lezingen. Silvia is auteur van vele internationale publicaties en heeft ook meegeschreven aan een boek, waar zij het hoofdstuk Feline alopecia heeft geschreven.

Moderne apparatuur en technieken

Grondig onderzoek is bij een huidprobleem belangrijk. Met het vinden van de werkelijke oorzaak is behandeling mogelijk en kan een chronisch huidprobleem voorkomen worden. Met uitgebreide onderzoeksmethoden kunnen we verder gaan dan een gewone dierenarts. Monsters onderzoeken we waar mogelijk zelf, zodat we snel uitslag hebben. 

Symptomen huidproblemen hond

Huidaandoeningen komen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor. Bij sommige rassen komen huidproblemen vaker voor.

Symptomen van huidproblemen bij de hond en kat zijn bijvoorbeeld:

Zelfs een onaangename geur kan een gevolg zijn van huidproblemen bij de hond. Sommige aandoeningen kunnen besmettelijk zijn, ook voor mensen.

De ontstekingsreactie in de huid

Voorkom chronische huidproblemen en bezoek op tijd een dermatoloog

Veel huidaandoeningen bij honden kunnen tijdens hun hele leven en op de meest onverwachte momenten de kop opsteken.

De manier waarop een huidprobleem tot uiting komt, kan sterk verschillen. Net als de heftigheid van de allergische reactie. Om te voorkomen dat jouw hond chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is grondig onderzoek belangrijk. Met name bij terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten van jouw hond.

Oorzaken huidproblemen bij honden en katten

Mogelijke oorzaken zijn:

  • vlooien, teken of andere parasieten
    Vlooien, teken of mijten kunnen de oorzaak zijn van de aanhoudende jeuk en irritatie bij jouw hond of kat. Ook kan jouw dier een vlooienallergie hebben. Deze allergie veroorzaakt ook heftige jeuk, vaak op de achterste helft van het lichaam. Met een speciale huidtest kan deze allergie eenvoudig aangetoond worden. Vlooien of mijten kunnen bestreden worden met een middel tegen deze parasieten. 
  • bacteriële infecties of schimmelinfecties
    De huid en/of de oren van jouw huisdier kunnen geïnfecteerd zijn met bacteriën of schimmels. Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is, moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zoals Microsporum canis of Trichophyton zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie. 
  • atopische dermatitis: allergie voor stof uit omgeving
    Dit is een veelvoorkomende huidziekte waarbij de hond overgevoelig of allergisch is voor bepaalde stoffen uit zijn of haar omgeving, zoals stuifmeel, schimmels of huisstofmijt.
    De belangrijkste symptomen zijn heftige jeuk met huidinfecties (roodheid en schilfering) en dan met name bij de snuit, oren, oksels, liezen en poten. Maar ook bijvoorbeeld een terugkerende oorontsteking kan komen door atopische dermatitis.
  • voedselallergie
    Jouw hond of kat kan allergisch zijn voor één of meerdere bestanddelen van zijn of haar voeding. Deze allergie ontwikkelt zich in de loop van het leven en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar.
    De klachten lijken op die van een vlooienallergie. Met een speciaal dieet (eliminatiedieet) kan jouw dierenarts met jou onderzoeken voor welke stof in de voeding jouw huisdier allergisch is. Heeft jouw hond of kat een voedselallergie? Dan blijft jouw dier hier levenslang last van houden en heeft hij of zij een aangepast dieet nodig.
  • gisten (Malassezia)
    Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.
    Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn. De onderliggende oorzaak moet worden behandeld en hiernaast moet de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia gewassen worden. 

  • hormonale storingen

    De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid. Hypothyreoidie is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met symmetrische kale flanken.

  • ziekte van Cushing
    Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen.
  • auto-immuun problemen
  • aangeboren ziekten of aandoeningen
  • aandoeningen aan andere organen waardoor de huid verandert

Onderzoek en behandeling huidproblemen hond

Huidproblemen zijn vaak complex. In veel gevallen zal de specialist eerst grondig onderzoek doen om de oorzaak vast te stellen. Zo kijkt de arts naar de medische geschiedenis van jouw huisdier en zal zij vragen stellen over de duur en het verloop van de huidaandoening. 

Ook kijkt de speciailst naar mogelijke verbanden: hebben andere dieren in jouw familie bijvoorbeeld dezelfde problemen en welke voeding krijgt jouw hond.

Daarnaast worden de huid, de oren en de nagels grondig nagekeken.

Monsters afnemen

De vervolgstap is het uitsluiten van diverse boosdoeners. Denk bijvoorbeeld aan schimmelinfecties, bacteriën, parasieten of een voedselallergie.

Meestal wordt bij jouw hond of kat een monster afgenomen met behulp van een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren. Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig. 

De specialist kijkt met behulp van de microscoop het weefselmonster na en bespreekt met jou of en wat voor behandeling er nodig is.

Eliminatiedieet

Wanneer de speciailst een voedselallergie vermoedt, krijgt jouw huisdier een strikt dieet mee naar huis, genaamd eliminatiedieet.

In enkele gevallen is vervolgonderzoek nodig, om overgevoeligheid voor allergenen in de lucht te achterhalen. Of wordt er een prik-test gedaan.

Dermatologie voor honden

Welke behandeling jouw hond nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de huidaandoening. Na het onderzoek zal de specialist een lijst van mogelijke diagnoses opstellen.

Op basis daarvan maakt zij een plan en vertelt zij je of er meer onderzoek, verdere behandeling of een herhaalbezoek nodig is.

Verder onderzoek kan bestaan uit:

  • microscopisch onderzoek van huidafkrabsels om onder andere huidmijten op te sporen zoals vachtmijtschurftmijt en demodex.
  • schimmelkweek om huidschimmels aan te tonen
  • bacteriologisch onderzoek om de gevoeligheid van diverse antibiotica te testen
  • huidbiopten bij verdenking van bijvoorbeeld een huidtumor
  • allergietest door middel van bloedonderzoek waarbij vele oorzakelijke factoren getest worden

Demodex onder de microscoop

Wanneer volledige genezing niet mogelijk is, kan je er met de juiste behandeling vaak voor zorgen dat de symptomen verdwijnen. En wordt de kans dat de huidproblemen in de rest van het leven van jouw huisdier terugkomen, verkleind.

Bovendien verminder je meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Houd er wel rekening mee dat het regelmatig bezoeken van de dierenarts een belangrijk onderdeel van de behandeling zal worden.

Oorontsteking bij honden

Als een oorontsteking bij jouw hond of kat niet overgaat is dat erg vervelend. Voor verder onderzoek van het oor, helpen de dermatologen van AniCura je graag verder. Een oorontsteking kan alleen genezen als de oorzaak behandeld wordt. De dermatologen van AniCura hebben veel ervaring en kennis over de mogelijkheden om een oorontsteking te behandelen.

Allergietest bij dieren

Vermoed je dat jouw hond of kat allergisch is? De dermatologen van AniCura kunnen je helpen met over verschillende testen om allergieën vast te stellen bij jouw hond of kat. Daarnaast zijn er steeds meer behandelingsmogelijkheden voor allergieën

Als de allergie bekend is, begeleiden wij intensief dieren met allergieën en geven wij een specifiek behandelplan voor elk dier. Hier kan je meer informatie vinden voor wanneer je denkt dat jouw kat of hond allergisch is. 

Nascholing

De afdeling dermatologie neemt regelmatig deel aan clinic trials. Deze hebben betrekking tot onderzoeken in omgevings- en voedselallergie, infecties en nieuwe medicaties.

Drs. Specialist Silvia Auxilia en Drs. Marie Welters zijn zeer actief in het volgen van nascholing en het geven van lezingen. Silvia is auteur van vele internationale publicaties en heeft meegeschreven aan een boek. Zij heeft het onderdeel Feline alopecia geschreven. 

Lees meer

Hieronder leest je meer over huidaandoeningen en mogelijke behandelingen. Of neem voor advies of een afspraak gerust contact met ons op.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.