Mijn naam is Barbara Kuiper-Tomesen en in 2011 ben ik begonnen met Totalfit dierfysiotherapie & chiropractie. Als dierfysiotherapeut werk ik ook vanuit AniCura Nieuw-Vennep.
Liefde voor dieren
Samen met mijn gezin, hond, paard en cavia’s woon ik in Heemstede. Mijn liefde voor dieren zat er al vroeg in en al snel wist ik dat ik van dieren helpen mijn beroep wilde maken.
Na eerst de 4 jarige HBO opleiding fysiotherapie voor mensen te te hebben afgerond ben ik de 2 jarige post HBO opleiding fysiotherapie bij dieren gaan doen. Dit voelde nog niet volledig genoeg en ben ik in 3 jaar tijd veterinair chiropractor voor honden en paarden geworden. Met deze aanvullende kennis en technieken wordt de behandeling nog doeltreffender. Door mijn interesse voor een bredere kijk op herstel ben ik ook osteopathie gaan studeren voor dieren. Klachten die steeds terug keren kan komen door situaties van buitenaf zoals een bepaalde belasting of juist inactiviteit, maar soms kan het ook komen doordat er intern een belemmering aanwezig is.
Nog een wens van mij die ik in vervulling heb kunnen laten gaan is het helpen van honden en ook katten met behulp van een hydrobad. Dit is een basin waar een loopband in zit welke ik met water vol kan laten lopen tot op de hoogte die nodig is. Kleine honden en katten kunnen erin, maar ook zeer geschikt voor grote honden.
Met groot plezier mag ik mij vestigen in de praktijk van de Sterkliniek in Nieuw Vennep en blijf ik nog een dag in Heemstede praktiseren.
Hoe kan ik u en uw dier helpen?
Fysiotherapie
Bij klachten aan het bewegingsapparaat. Dat betreft eigenlijk alles aan het lichaam dat zorgt voor beweging, zoals gewrichten, banden, pezen, spieren, maar ook het zenuwstelsel en de wervelkolom.
Fysiotherapie kan ingeschakeld worden bij klachten zoals: ouderdomsklachten als bijvoorbeeld stijfheid;
- kreupel lopen;
- afwijkend looppatroon;
- revalidatie na blessure of operatie;
- gedragsverandering kan door pijn komen;
- herstel bij bijv. herniaklachten of na operatie aan de rug;
- spierziekten en nog veel meer.
Behandeltechnieken en toepassingen:
- Massage- en myofasciale technieken t.b.v. stimuleren doorbloeding, pijndemping, lichaamsbewustwording, oplossen van problemen in bewegingspatroon
Kynesiotaping voor o.a. stimuleren spieractiviteit of juist spierspanning te verlagen - Lasertherapie voor stimuleren lichaamseigen herstelvermogen en voorkomen van verkleving
- TENS voor pijndemping of lokale spierprikkeling
- Magneetveldtherapie t.b.v. stimuleren botherstel, bloedcirculatieverbetering
- Oefentherapie voor balans, coördinatie, kracht en mobiliteit
- Hydrotherapie kan hiervoor worden ingezet
Chiropractie
Door middel van een manipulatie kan ik heel specifiek een beperking opheffen waardoor beweeglijkheid weer toeneemt en vaak pijn verdwijnt. Nadat de bewegingsvrijheid is toegenomen vind ik het belangrijk dat spieren op de juiste manier worden geactiveerd d.m.v. oefeningen die ik zal uitvoeren en vaak ook als huiswerk meegeef.
Hydrotherapie
Is een mooie manier om door middel van de drijfkracht gedeeltelijk onbelast te trainen. Zo wordt het voor honden en katten mogelijk om bij verlamming weer te leren lopen en kracht op te bouwen zonder dat hun lichaam over de grond sleept.
Ook voor dieren na operatie aan bijvoorbeeld knie n.a.v. kruisbandlaesie of bijvoorbeeld aan de elleboog wanneer je nog niet te veel druk in het gewricht wilt, maar wanneer het wel nodig is dat uw dier sterker wordt.
Doordat het water op diverse hoogtes en eventueel in een helling in te stellen is kunnen er ook verschillende doelen mee bereikt worden. Laag water daagt de hond uit de pootjes meer op te tillen waardoor mobiliteit wordt vergroot en bepaalde beweging wordt uitgedaagd. Wat hoger water zorgt weer voor meer werk t.b.v. kracht en nog hoger zorgt voor drijfkracht enz. en met gebruik van de tegenstroom kan de uitdaging nog meer worden opgevoerd
Holistische kijk
Van alle technieken die ik heb geleerd door de jaren heen kijk ik wat nodig is voor uw dier om het beste resultaat te krijgen.
Hoe te werk
Ik zal er alles aan doen om uw dier zich op zijn gemak te laten voelen.
Om de klacht goed in kaart te brengen zal ik beginnen met u een aantal vragen te stellen en bekijk ik uw hond of kat in stilstand. In deze fase ga ik op zoek naar asymmetrie en standsafwijkingen. Hierna ga voel ik of de hond warme plekken, zwelling en/of verschillen in bespiering heeft. Vervolgens is de inspectie in beweging belangrijk om te zien of uw dier een compensatiepatroon laat zien en ik een mogelijke pijn of beperking(en) kan waarnemen.
Dan volgt het bewegingsonderzoek en aan de hand van mijn bevindingen overleg ik het behandelplan start ik meteen met behandelen.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met mij opnemen:
Tel: 06 - 40 09 81 66
Lees ook: dierfysiotherapie