Bij uw paard op locatie
Bij AniCura ’t Leidse Land voeren we de castratie uit in de eigen omgeving van uw paard, kortom, waar hij dus op stal staat. Voor zowel u als uw paard is het prettig dat uw paard niet op transport hoeft voor de castratie.
Staande of liggende castratie
U kunt bij ons kiezen tussen de staande en de liggende castratie. Welke methode beter geschikt is, is per individu verschillend. We begeleiden u graag bij het maken van een keuze en staan voor al uw vragen klaar.
Het verschil tussen een liggende en een staande castratie is feitelijk alleen de manier van sedatie/narcose. Bij de staande methode geven we uw hengst een milde sedatie waardoor hij zich minder bewust wordt van zijn omgeving en minder pijnprikkels ervaart.
Voor een liggende castratie zullen we ook beginnen met het toedienen van een milde sedatie. Daarna gaan we verder met de narcose. Door meer narcosemiddel toe te dienen brengen we het paard vanuit een staande in een liggende positie. Vervolgens leggen we een infuus aan, waardoor tijdens de operatie kleine hoeveelheden sedatiemiddel en pijnstilling kunnen geven.
Dubbele pijnstilling
Uw paard krijgt, voordat de operatie begint, al pijnstilling toegediend. Met een liggende castratie kunnen we tijdens de operatie eventueel extra pijnstilling toedienen. Voor zowel de liggende als de staande castratie worden de testikels ook nog lokaal verdooft. Op die manier zorgen we ervoor dat uw paard geen pijn ervaart tijdens de operatie.
Hoe gaat een castratie
Als eerste worden de testikels en een groot deel daaromheen grondig gereinigd en ontsmet. Daarna volgt de werkelijke castratie: het scrotum wordt geopend door een kleine snede in de huid en de testikel wordt nu zichtbaar. Dan wordt de zaadstreng vrijgemaakt om gekneusd te worden met een kneustang. Na kneuzing leggen we een hechting op de kneusplaats aan, zodat de testikel veilig verwijderd kan worden.
We herhalen de procedure aan de andere zijde, waarna uw paard een ruin te noemen is. De sneden die we in de huid hebben gemaakt, worden niet gehecht maar opengelaten, zodat wondvocht eruit kan lopen.
Uw ruin krijgt ten slotte nog een antibioticuminjectie en pijnstilling toegediend. Bij de liggende castratie assisteren we ook bij het wakker worden en opstaan.
Nazorg
De eerste dag na de castratie heeft uw paard boxrust nodig. Vanaf dag twee mag uw paard weer de wei op. Let wel op dat uw paard niet te veel gaat rollen in het zand. Op de dag na de ingreep komen we nog een keer langs om uw ruin te controleren.
Na de ingreep ontstaat altijd zwelling van het operatiegebied en de koker. Meestal is dit onschuldig en trekt het na enkele dagen weer weg. U kunt uw paard helpen door de dag na de castratie een paar keer kort met hem te stappen aan de hand en door de koker te koelen met leidingwater.
Het kan zijn dat er nog wondvocht uit de wond komt in de eerste week na de operatie. Dit is heel normaal, ook wanneer dit een beetje bloed is, maar dit mag alleen druppelsgewijs zijn en stopt meestal na enkele uren.
Zoals bij elke ingreep, kunnen ook bij een castratie complicaties voorkomen. Het is belangrijk dat u contact met ons opneemt als u een van de volgende klachten ziet bij uw paard:
- Ernstige zwelling van het scrotum en de koker, waardoor uitschachten tijdens het plassen moeilijk wordt.
- Koorts (boven de 38,5 graden)
- Na 3 weken nog steeds, vaak pus-achtig, vocht uit de wonden.
- Veel bloedverlies na de castratie. Neem direct contact op met de dierenarts! Probeer in de tussentijd de bloeding te stelpen met een doek.
- Liggende castratie: blessures aan de benen kunnen optreden tijdens het gaan liggen of opstaan uit de narcose. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen helpen wij uw paard bij het gaan liggen en opstaan.
- In het uiterst zeldzame geval dat u darmdelen uit de wond ziet komen, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met de dierenarts!
Uw paard in goede handen
We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.
Gebruik de lijst hieronder.