Droes wordt veroorzaakt door een bacterie: Streptococcus equi equi. Paarden van alle leeftijden kunnen ziek worden, maar jonge paarden en paarden met een verminderde weerstand hebben er het vaakst last van.
Verspreiding van droes
De verspreiding van de bacterie verloopt via direct contact tussen paarden, maar ook via de lucht (hoesten) en besmette kleding of schoenen. Het is dus een bacterie die moeilijk in de hand te houden is wanneer er een besmet paard op een stal staat met veel andere paarden.
Nadat een paard droes heeft gehad, is hij in ieder geval nog vier tot zes weken lang besmettelijk. Sommige paarden worden daarna drager. Bij deze paarden blijft de bacterie achter in de luchtzakken en scheiden deze met tussenpozen blijvend uit.
Wanneer iedereen op stal zich aan strenge hygiëneregels houdt, dan de verspreiding worden tegengehouden. Wij adviseren u graag met de hygiënemaatregelen en bij de behandeling van droes. Dragers kunnen wij opsporen door het uitvoeren van een luchtzakspoeling. Vervolgens kunnen wij dragers behandelen met antibiotica. Wanneer de luchtzakspoelingen daarna schoon zijn, betekent dit dat het dier geen drager meer is.
Symptomen
Droes is een infectie van de luchtwegen. De symptomen die bij droes voorkomen zijn dus typische verkoudheidsklachten. Daarnaast is er natuurlijk het typische droes-beeld van een paard met dikke abcessen onder de kaak.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Korte periode van koorts;
- Zwelling van de lymfeknopen en abcessen in de lymfeknopen (vooral rondom het hoofd);
- Minder willen eten;
- Geel-groen snot uit de neus;
- Benauwdheid en sneller ademhalen;
- Sloom en minder alert zijn.
Diagnose droes
Wanneer een paard alle bovenstaande symptomen heeft, is de kans wel erg groot dat het paard droes heeft. De officiële diagnose wordt gesteld na laboratoriumonderzoek van een neusswab, een luchtzakspoeling of van pus uit de lymfeknoop.
Behandeling van droes
De behandeling bestaat voornamelijk uit het geven van pijnstillers, zacht voedsel en eventueel extra vloeistof. Nadat de abcessen zijn doorgebroken, verdwijnen de symptomen meestal snel. Het gebruik van antibiotica is in de meeste gevallen niet aan te raden. Antibiotica vertraagd namelijk het rijpen van de abcessen.
Preventie van droes
Het belangrijkste bij de preventie van droes is een goede hygiëne. Maak regelmatig de stal schoon met bijvoorbeeld Halamid. Zorg ervoor dat de stal goed droog wordt en blijft.
Het is ook mogelijk om je paard tegen droes te vaccineren. Bij een uitbraak kan vaccinatie de symptomen sterk verminderen. U kunt uw paard laten vaccineren vanaf 4 maanden leeftijd. Vier weken later moet er een booster worden gegeven, waarna de vaccinatie halfjaarlijks wordt herhaald.
Uw paard in goede handen
We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.
Gebruik de lijst hieronder.