I&R bevoegd
Niet iedereen mag zomaar een paard chippen. Alleen gekwalificeerde dierenartsen en erkende paardenartsen mogen een paard chippen. Bij AniCura ’t Leidse Land hebben wij dierenartsen met deze bevoegdheid in dienst. U kunt bij ons dus terecht om uw paard te laten chippen.
Net als bij honden en katten is elk chipnummer uniek. Ook bij paarden is een chipscanner nodig om de code af te lezen. Hier voelt uw paard helemaal niks van.
De chip zetten
De chip wordt in de hals aangebracht, aan de linkerkant (tenzij dat niet kan). Voordat de dierenarts de chip inbrengt zal hij of zij eerst de plek scheren en ontsmetten. Meestal is het niet nodig om het paard hiervoor te sederen.
Het chippen is een onderdeel van de paspoortaanvraag. Nadat de chip is gezet wordt het aanvraagformulier voor het paspoort ingevuld door de dierenarts. Op dit formulier komen de gegevens van de eigenaar en de uiterlijke kenmerken van het paard, eventueel aangevuld met stamboekgegevens. Nadat het aanvraagformulier is verwerkt en opgestuurd, duurt het meestal nog 3 of 4 weken voordat u het paspoort krijgt toegestuurd.
Het chippen van paarden is een manier van (blijvende) identificatie van het dier. Zo kan dit helpen bij het opsporen van gestolen dieren en maakt het fraude moeilijker. Daarnaast kan het ook helpen bij ziektebestrijding en controle op wedstrijden.
Het paspoort
Het hebben van een paardenpaspoort is verplicht en moet altijd bij het paard aanwezig zijn. Ook wanneer u met uw paard de openbare weg op gaat (buitenritten, wedstrijden, naar de dierenarts etc.), moet u het paspoort bij u hebben. Het paspoort geldt niet als eigendomsbewijs maar uitsluitend als officieel identificatiebewijs.
Daarnaast is het voor de dierenarts verplicht om behandelingen met bepaalde soorten medicijnen te noteren in het paspoort.
Uw paard in goede handen
We kunnen uw paard helpen met verschillende behandelingen. Over een aantal behandelingen en services hebben wij losse pagina's op onze website.
Gebruik de lijst hieronder.