Met vruchtbaarheidsonderzoek kunt u denken aan drachtigheidsonderzoek, vanaf ongeveer 30 dagen na inseminatie of dekking. Waarbij we letten op de aanwezigheid van een tweelingdracht en eventuele afwijkingen.
Een ander belangrijk onderdeel van vruchtbaarheidsbegeleiding is het controleren van het involutieproces ('opschonen') van de baarmoeder en geboorteweg in de periode na afkalven. Tot slot onderzoeken we de koeien waarbij de vruchtbaarheidscyclus niet zelfstandig op gang komt of verstoord is geraakt.
Preventieve zorg
Naast vruchtbaarheidsonderzoek kunnen we tijdens het bedrijfsbezoek ook preventieve zorg bieden. Het toedienen van vaccinaties is een belangrijk voorbeeld daarvan. Met regelmatig bezoek van onze dierenartsen, vergt het toepassen van een vaccinatieschema niet veel inspanning.
Andere veel voorkomende handelingen zijn het onthoornen van kalveren, het afnemen van monsters (o.a. melk, bloed, mest) in het kader van diergezondheidsprogramma's of het uitvoeren van een periodiek bedrijfsbezoek (PBB).
Advies
Tot slot vormt advisering een belangrijk onderdeel van het vaste bedrijfsbezoek. Hierbij worden de bevindingen tijdens de rondgang over het bedrijf gecombineerd met de beschikbare kengetallen. Wij kunnen hierbij onder andere gebruikmaken van de melkcontrolegegevens via Pir-DAP, de bedrijfsgegevens uit VeeOnline, kuiluitslagen van EuroFins en de Medirund-rapportages van het antibioticumgebruik.
Als praktijk bieden wij bedrijfsbegeleiding op maat aan, om samen met u een zo goed mogelijk resultaat te behalen en de efficiëntie van uw bedrijf te verbeteren. Wanneer u deelneemt aan bedrijfsbegeleiding komt op regelmatige basis uw vaste rundveedierenarts bij u op bezoek.
De frequentie kan variëren van om de week tot eenmaal per zes weken, afhankelijk van uw wensen. Voor veehouders die deelnemen aan zes-wekelijkse bedrijfsbegeleiding hebben wij een extra korting op de maandfactuur van 3%. Bij twee- of vier-wekelijkse begeleiding is dit 5% korting.