Soms is een dier zo ziek dat thuisverzorging niet voldoende is. Bijvoorbeeld als er extra zuurstof of een infuus nodig is. In onze opname afdeling worden ernstig zieke dieren continue gemonitord door een team van ervaren dierenarts-specialisten, dierenartsen en paraveterinairen.
Opname afdeling AniCura Verwijscentrum Dordrecht
Op de opname afdeling worden dieren opgenomen als tijdens een (spoed)consult blijkt dat het dier niet thuis verzorgd kan worden. Daarnaast kan jouw eigen dierenarts patiënten verwijzen naar de opname van onze spoedkliniek, waar patiënten 24/7 bewaakt worden.
Wij weten hoe belangrijk jouw dier voor je is
Het is heel naar als jouw huisdier ziek is. Ons team weet als geen ander hoeveel stress dat geeft voor jou en de rest van het gezin. Niet alleen zien we dagelijks wat het betekent voor mensen om hun geliefde vriendje bij ons achter te moeten laten, we hebben ook allemaal zelf huisdieren thuis.
Tijdens de behandeling zullen we je dan ook goed op de hoogte houden over de toestand van jouw huisdier. Het is ons doel om jou en je huisdier te behandelen met respect, liefde en betrokkenheid, zoals we ons eigen dier ook graag behandeld zouden zien worden.
Naast een liefdevolle behandeling van je dier, bieden we ook de beste diergeneeskundige zorg. Of je dier nu een ongeluk heeft gehad, chronisch ziek is of zich gewoon niet goed voelt, wij hebben de kennis, kunde en apparatuur in huis om te zorgen dat jouw dier zo goed mogelijk geholpen wordt.
Alle specialisten onder 1 dak
Binnen AniCura AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht hebben we veel verschillende specialisaties in huis. Als jouw hond met spoed binnenkomt in de opname met een gebroken poot, kunnen we direct overleggen met de orthopeden van onze verwijskliniek om het beste behandelplan voor jouw hond te maken. Als je kat binnenkomt met benauwdheid, kan de cardioloog naar het hart kijken, waarna we samen een plan kunnen opstellen.
Daarnaast is er elke dag een opname ronde, waarbij alle dieren in de opname besproken worden met het hele aanwezige team van chirurgen en internisten. Op deze manier zorgen we samen zo goed mogelijk voor jouw huisdier.
Wanneer is opname nodig?
- Trauma met ernstig of onbekend letsel, zoals koptrauma met verlaagd bewustzijn en borsttrauma met benauwdheid.
- Noodzaak voor 24 uursbewaking en -behandeling, zoals bij ernstige epilepsie, vergiftigingen, hart-, lever- of nierfalen, urinewegobstructies en heftige maag-darminfecties.
- Vraag naar geavanceerdere onderzoeken zoals CT, echo (tijdens kantooruren).
- Vraag naar geavanceerdere behandelingen, zoals bloedtransfusies, het plaatsen van drains in de borstkas of voedingssondes, bloeddruk- en ECGbewaking, zware pijnstilling en zuurstof.
- Chronische aandoeningen waar nog geen diagnose of behandeling voor is gevonden.
- Pre- en postoperatieve verpleging bij dieren die zware operaties moeten ondergaan of gehad hebben, zoals bij dieren met een maagkanteling, bloedingen of vastgelopen voorwerp in de darm.
De opname-afdeling
Katten opname
Onze kliniek is (natuurlijk) een Cat Friendly Clinic Gold, de hoogst mogelijke katvriendelijke status. Dit betekent dat wij begrijpen dat katten geen kleine honden zijn en dat ze een andere aanpak nodig hebben. Ons personeel is geschoold in het kat-vriendelijk hanteren van jouw kat. Daarnaast zijn onze voorzieningen aangepast op jouw kat. De katten krijgen een lekker zacht kleedje, ze zitten niet met honden samen, ze zitten met maximaal 4 andere katten in een kamer en ze hebben geen oogcontact met hun buren. De kattenhokken zijn erg ruim en allemaal voorzien van een schuilhokje voor extra privacy en daarmee stressreductie. In de hokken kan extra zuurstof gegeven worden als dit nodig is en de hokken beschikken over hokverwarming.
Honden opname
Ook de honden in onze opname krijgen onze volle aandacht. We weten dat honden geen grote katten zijn, en dat de meeste patiënten die lelijk tegen ons doen, eigenlijk gewoon heel bang zijn. Zo gauw de patiënt een beetje in de benen kan, laten we hem of haar uit op onze honden-uitlaatplaats, omdat een frisse neus en een lege blaas wonderen kan doen voor het herstel.
Niet alleen hebben we kleine, knusse hokjes voor Chihuahua’s, maar we hebben ook meerdere hokken ter grootte van een ponystal voor de grote joekels. Alle hokken zijn voorzien van vloerverwarming en een super comfortabel orthopedisch hondenkussen, zodat jouw hond comfortabel kan liggen. De hondenopname is zeer ruim en elk hok kan, indien nodig, worden opgebouwd tot een IC-unit, met zuurstof, extra verwarming, diverse infuuspompen en bewaking van hart- en longfuncties. Er is vloerverwarming en jouw hond kan extra zuurstof krijgen mocht dit nodig zijn. Mocht je hond opgenomen worden, dan wordt hij/zij in elk geval 3x daags uitgelaten (of vaker als dit nodig is).
Quarantaine afdeling
Voor dieren met een erg besmettelijke ziekte, zoals bijvoorbeeld Parvo, beschikken we over een speciale quarantaine afdeling, welke ook een aparte ingang heeft. Op deze manier zorgen we ervoor dat we je dier goed kunnen helpen, maar voorkomen we dat andere dieren in onze opname besmettingsgevaar lopen. Jouw dier wordt in de quarantaine minstens net zo vaak nagekeken als in onze “normale” opname afdeling. Daarnaast beschikken we over een webcam, zodat we jouw dier ook in de gaten kunnen houden als we er niet direct naast staan.
Het is mogelijk om voor jouw opgenomen kat of hond één knuffel, speeltje of kleedje achterlaten. Dit is wel op eigen risico, aangezien deze vies kunnen worden of kwijtraken. Het is in verband met hygiëne niet toegestaan om eigen kledingstukken achter te laten.
In overleg is het ook mogelijk om het favoriete eten/ favoriete snacks van je dier achter te laten. Elk hok heeft een bakje waar persoonlijke spullen in bewaard kunnen worden.
24 uur per dag zorg
Zoals gezegd heeft onze opname een 24-uurs bezetting. Er wordt dus dag en nacht goed op jouw dier gelet en hij of zij krijgt continu zorg. Ook is er altijd wel tijd om tussendoor even te knuffelen, TLC (tender loving care) is namelijk ook enorm belangrijk.
Updates over jouw dier
Als jouw huisdier in onze opname moet verblijven houden we je graag regelmatig op de hoogte, zodat je altijd weet hoe het met hem of haar gaat.
Tussen 8.00 en 10.00 uur word je gebeld door een paraveterinair of dierverzorger met een korte update over hoe de nacht en vroege ochtend zijn verlopen. Denk hierbij aan informatie over eten en drinken, uitlaten etc.
Indien de toestand van jouw dier niet stabiel is, of als er extra uitslagen binnenkomen, wordt er vaker contact met opgenomen.
Op ziekenbezoek
Uiteraard is er de mogelijkheid om je dier te bezoeken. Onze ervaring is, dat zowel honden als katten dit erg waarderen. We plannen een bezoek samen in.
Bezoekregels
- De bezoekduur is maximaal 30 minuten, 1x per dag
- Bij voorkeur maximaal 2 personen per patiënt
- Bezoektijden zijn tussen 15.00-17.00 óf tussen 19.00-20.00
- Voor instabiele patiënten worden in overleg ruimere bezoektijden gehanteerd.
- Voor dieren in de quarantaine gelden aparte maatregelen tijdens het bezoek. Deze zullen met jou worden doorgesproken als je dier in quarantaine moet.
Hopelijk kan jouw huisdier snel weer naar huis. De ophaaltijden zijn gelijk aan de bezoektijden en ook het ophalen van je huisdier wordt met samen ingepland. Bij het ophalen van je huisdier krijg je een ontslagbrief mee, waarin alle nazorg (o.a. medicatie, voeding, controles) vermeld staat. Deze wordt ook uitgebreid met besproken. Als je nog vragen hebt, kun je die tijdens het ophalen ook stellen.