Lokaal aangebrachte medicatie
Omdat de medicatie heel lokaal wordt aangebracht, zijn er minder intraveneuze middelen nodig. Daardoor wordt het risico op cardiovasculaire bijwerkingen en mogelijke schade van de lever en de nieren verlaagd. Deze gericht aangebrachte lokale zenuwblokkades kunnen tot 24 uur na de operatie werkzaam zijn, afhankelijk van het gebruikte middel. Hierdoor verloopt de recovery veel vlotter en met aanzienlijk minder bijwerkingen dan conventionele protocollen. Patiënten worden rustiger wakker, ervaren vrijwel geen pijn en herstellen daardoor sneller. Eigenaren zijn erg tevreden, omdat de dieren sneller mee naar huis kunnen, thuis meer ontspannen zijn en eerder willen eten.
Het voordeel van het aanbrengen van de medicatie onder echobegeleiding is dat kan worden voorkomen dat een zenuw of aangrenzend vat door de naald wordt geraakt.
Ondersteunde behandelingen
Behandelingen aan de volgende regio’s kunnen middels deze methode worden ondersteund:
- Achterbenen, zoals bij chirurgie van de knie (TTA, TPLO, patella), fracturen, artrodese, tumorresecties, standscorrecties, etc.
- Voorbenen, inclusief fracturen, carpale arthrodese, luxaties, tumorresecties, standscorrecties, etc.
- Abdominale chirurgie, onder meer bij operaties van galblaas, pancreas, milt, lever, maag-&darmchirurgie.
- Wervelkolom operaties, onder meer hernia's, wervelfracturen
- Kaakchirurgie en tandheelkunde.
- Thorax chirurgie, onder meer longkwabresecties, bijttrauma's, ribresecties, pericardectomie etc.
Epidurale anesthesie
Natuurlijk zijn er ook indicaties voor een epidurale anesthesie, zoals heupoperaties (kunstheup, bekkenfractuur etc.), cystotomie, pyometra en hernia perinealis. Tevens is een epidurale anesthesie ideaal in geval van een urethrostomie bij katers, welke veelal kampen met een hyperkaliëmie en dus zeer weinig anesthesiemiddelen toegediend hoeven te krijgen.
De volgende medicijnen worden hier zoal bij gebruikt:
- (Levo)Bupivacïne. Dit heeft een langere werkingsduur, maar de 'onset of action-tijd' is ook langer.
- Lidocaïne. Dit geeft een kortere werkingsduur dan (Levo)Bupivacaïne, maar de 'onset of action-tijd' is korter (binnen 5 minuten).
- Morfine (zonder conserveringsmiddelen), kan een mooie toevoeging zijn op de bovenste twee middelen, daar Morfine de werkingsduur aanzienlijk kan doen verlengen en tevens ook analgesie geeft.
Wat zijn de risico's?
Natuurlijk bestaan er bij elke anesthesie risico's. Het gebruik van een lokale/regionale block kan deze risico's en evt. bijwerkingen sterk verlagen. De middelen die gebruikt worden betreffen: Lidocaïne, Levobupivacaïne/Bupivacaïne en morfine evt α2-agonist. Lidocaïne en Bupivacaine hebben ook zo hun keerzijde en kunnen in (te) hoge doseringen erg toxisch zijn. Lidocaïne bij katten is zeker mogelijk, maar wel in veilige dosering. Bupivacaïne mag niet in de bloedbaan terecht komen, want is dan zowel voor hond als kat toxisch en kan zelfs fataal zijn. Zodoende onze voorkeur voor het onder echogeleiding toedienen van deze medicatie. Echogeleide perifere zenuwblokken geven een hele goede lokale analgesie. Er dienen daartoe wel extra middelen te worden aangeschaft en er dienen bepaalde maatregelen worden getroffen, zoals watten in de oren van de patiënten, omdat ze door/dankzij de lichte algehele narcose gevoelig blijven voor geluiden.
Wij bieden deze methode nu standaard aan voor onze patiënten. Uit wetenschappelijke publicaties worden de voordelen duidelijk aangetoond. Onder meer is veel minder gebruik van inhalatie en i.v. anesthetica nodig, biedt het een zeer ontspannen recovery en een sneller herstel. Ook wij zien dit dagelijks bij onze patiënten terug.
Voor meer informatie kunt u het boek “Small Animal Regional Anesthesia” raadplegen van Otero&Portela. Natuurlijk mag u ook uw vragen stellen via dordrecht@anicura.nl