Amsterdam, 19 december 2022 – Tijdens de kerstperiode ziet AniCura volle spoedklinieken met zieke en gewonde dieren. In de meeste gevallen hebben ze vergiftigingen of brandwonden opgelopen door mee te eten met het kerstdiner, door kerstplanten, en in aanraking te komen met versieringen, bedradingen of lampjes. “Wat mensen eten, kan gevaarlijk zijn voor dieren”, waarschuwt Laura Ruys, dierenarts-specialist spoedzorg en intensive care bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden. “Beter is voorzichtig te zijn en de hond of poes gewoon iets extra’s geven wat speciaal voor ze is gemaakt. Bovendien bespaart dit alles een ziek dier, een rit naar de dierenarts en de daarmee gepaard gaande zorgkosten. Zeker in de huidige tijden van inflatie is het niet verkeerd daar extra alert op te zijn.”
Voor de gezelligheid laten baasjes hun hond of kat meegenieten van het kerstdiner. Dieren zijn ook meesters in het stelen van lekkernijen die onbewaakt op een tafel staan. Met alle gevolgen van dien. Kerstgerechten bevatten vaak grote hoeveelheden vet en zout. “Voor honden en katten leidt dat meestal tot braken en diarree”, zegt Marta Jurdzinska spoeddierenarts.
“Ook botten, denk aan spareribs of kippenpoten, zijn niet voor de poes of hond. Botsplinters kunnen intern de organen beschadigen en grotere botten kunnen vast komen te zitten. Verder zijn chocolade, druiven en rozijnen, zoals in kerstbrood, giftig voor honden. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze interne orgaanschade veroorzaken.
Ook kerstplanten en kerstversieringen, zoals glitterversieringen, linten en lampjes, zijn gevaarlijk voor honden en katten als ze er iets van binnenkrijgen of mee in aanraking komen. Kerststerren zijn giftig. Zelfs het water onderin de kerstboomhouder is kan je huisdier ziek maken. Al met al zijn chocola en kerststerren de grootste boosdoeners.”
Feestdagengevaren voor huisdieren (met spoedopname) top 10:
- Vergiftiging door chocolade
- Vergiftiging door eten van planten-inname/vergiftiging (zoals kerstster, naalden kerstboom en lelies)
- Vergiftiging door eten van noten, uien ander giftig eten
- Brandwonden (door bijvoorbeeld kaarsen)
- Verwondingen door elektriciteit (bijv. doorbijten snoer)
- Eten van voorwerpen (zoals engelenhaar, kerstslingers, botten, satéprikkers)
- Eten of drinken van geuroliën- en kaarsen
- Zout vergiftigingen
- Maag- en darmproblemen in het algemeen door het eten / stelen restjes
- Alvleesklierontsteking (door eten van vette dingen)
Voorkomen is beter dan verwennen
Laura Ruys snapt dat rond de feestdagen de verleiding groot is om de hond of kat iets speciaals te geven. “Maar het is dus beter om dat niet te doen. Voorkomen is beter dan verwennen. Geef iets dat speciaal voor dieren is gemaakt of loop een extra rondje met je hond. Goed voor de conditie – ook van het baasje – en voor de gezondheid van je geliefde huisdier!
Als je bij je hond of kat toch symptomen van vergiftiging ziet, zoals braken, diarree of afwijkend gedrag, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Ook als je twijfelt is het altijd verstandig om dat te doen.”
Wees ook voorzichtig met vuurwerk
Rondom de jaarwisseling is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met vuurwerk. Laura Ruys: “Helaas zien we ieder jaar weer tientallen gevallen van verwonde en getraumatiseerde dieren door vuurwerk. We adviseren baasjes echt rekening te houden met waar en wanneer ze de hond uitlaten. Doe dit op een plek waar en tijdstip wanneer geen vuurwerk wordt afgestoken. Katten kunnen het beste binnen gehouden worden tijdens de periode wanneer vuurwerk wordt afgestoken.”