Amsterdam, 21 september 2022 – Humane geneesmiddelen kunnen een grote impact hebben op de gezondheid en ontwikkeling van onze huisdieren. Medicaties die regelmatig tot problemen leiden zijn hormoonspray, cortisolzalf, paracetamol en aspirine. Klachten variëren van haaruitval, een opgezwollen buik en plasproblemen tot zelfs beenmergdepressie en bloedarmoede, met dodelijke gevolgen. AniCura, een internationale groep van dierenartsen met meer dan 100 dierenklinieken in Nederland, wil dit onderbelichte probleem onder de aandacht brengen en baasjes bewust maken van de risico’s.
Het totaal aantal huisdieren in Nederland wordt geschat op bijna 27 miljoen*. Dier en mens leven nauw samen. Voor een gezonde relatie moeten eventuele risico’s van huisdieren voor de gezondheid worden vermeden. Denk hierbij aan het vaccineren, ontwormen en preventieve behandelingen tegen vlooien en teken bij dieren. “Waar we minder snel bij stil staan is dat medicatie van mensen ook indirect invloed kan hebben op de gezondheid van het dier”, aldus Nicolien van Klaveren, dierenarts-specialist chirurgie bij AniCura Medisch Centrum voor Dieren (MCD). “Helaas krijgen we nog steeds dieren binnen die zijn getroffen door (bij)werkingen van humane medicatie. Baasjes lezen niet altijd de bijsluiter of begrijpen niet goed wat er staat. Daardoor zijn ze onvoldoende of niet bewust van de risico’s.”
Hormoonspray
Een voorbeeld van een medicijn dat impact kan hebben op de gezondheid van je dier is oestrogeenspray, een veelgebruikt middel door vrouwen met klachten gelinkt aan de menopauze. Zo kreeg AniCura MCD recent een twee jaar oude chihuahua reu doorverwezen die problemen had met plassen vanwege een onderontwikkelde penis. Van Klaveren: "Vanwege de complexiteit van deze casus hebben we de hulp van onze Belgische AniCura-collega Joris De Swert, dierenarts met expertise in urologie ingevlogen. De kaalheid van de hond, de micropenis en de vergrootte voorhuid deed ons een verhoogd oestrogeengehalte (hyperoestrogenisme) vermoeden. De eigenaresse bleek inderdaad al enige tijd oestrogeenspray te gebruiken. Aangezien ze de hond al als puppy in haar bezit had, is hij sinds zijn puberteit hiermee in aanraking gekomen. Hierdoor ontwikkelden de mannelijke geslachtsdelen niet en kreeg de hond na enkele maanden plasproblemen en haaruitval. Doordat het probleem tijdig is ontdekt is voorkomen dat de hond mogelijk beenmergdepressie en bloedarmoede met fatale gevolgen heeft gekregen. Dankzij de internationale samenwerking tussen dierenarts-specialisten met elk hun eigen expertisegebied en apparatuur is deze hond geholpen”, aldus Van Klaveren.
De chihuahua, Bobby, die via zijn baasje oestrogeenspray tot zich heeft genomen.
Fluoroscopie van de chihuahua; hierop is duidelijk te zien dat de plasbuis breder is net voordat de te kleine penis begint. Er is sprake van een gestuwde prostaat met cystevorming, de blaas heeft een kleine vullingsgraad. Dit alles suggereert dat de blaas voortdurend aan het werk is om tegen de vernauwing aan het uiteinde van de plasbuis (te kleine penis) in te werken.
Ook ‘alledaagse’ medicatie risicovol
Ook medicijnen die mensen regelmatig gebruiken, zijn niet onschuldig en kunnen onbedoelde gevolgen hebben. De Swert: “Zo kennen we gevallen waarbij huisdieren in aanraking komen met cortisolzalf en verschijnselen krijgen van de ziekte van Cushing. Dat wil zeggen kaalheid, veel drinken en plassen, veel willen eten en een dikke buik. Ook paracetamol en aspirine worden wel eens door baasjes aan hun kat gegeven voor pijnstilling maar zijn toxisch en mogelijk fataal voor de dieren. Veel van deze situaties kun je vermijden door de bijsluiter van de geneesmiddelen goed te lezen en er voorzichtig mee om te gaan zodat de dieren er niet mee in contact komen.Neem in geval van twijfel contact op met jouw dierenarts. Baasjes moeten zich bewust zijn van de risico’s, niet enkel voor hun eigen gezondheid maar ook voor die van hun dier.”
Gezondheid mens en dier nauw verbonden
Ook ten aanzien van het gebruik van antibiotica zijn mens en (huis)dier nauw met elkaar verbonden. Het risico op antibioticaresistentie is bij huisdieren reëel en kan zelfs de humane geneeskunde beïnvloeden. Door veelvuldig gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent worden waardoor de antibiotica op den duur minder of niet meer werken wanneer het echt nodig is. Door direct en indirect contact (voedsel, water, leefomgeving) tussen mens en dier kunnen deze resistente bacteriën van dier naar mens overgaan en omgekeerd.
AniCura zet zich al jaren in om het antibioticagebruik bij hun klinieken wereldwijd te beperken. Dit doen ze door opleiding en informeren van dierenartsen. Hiermee is het antibioticagebruik bij AniCura-klinieken in Nederland sinds 2016 gehalveerd**.
Team aan het werk: Links Joris de Swert en rechts Nicolien van Klaveren.
*bron: https://dibevo.nl/files/Aantal-huisdieren-in-NL-2021.pdf