Innovatieve operatie met 3D-printtechnologie redt het leven van hond Indy

In een recente operatie verwijderde een team van 3 dierenartsen met behulp van 3D-printing succesvol een zeldzame en complexe tumor bij de 10-jarige Shih Tzu Indy uit Maastricht. Voor de ingreep werd een deel van de schedel van de hond weggenomen met behulp van een 3D-print van de CT-scan.

Amsterdam, 9 september 2024 - In een recente operatie verwijderde een team van 3 dierenartsen met behulp van 3D-printing succesvol een zeldzame en complexe tumor bij de 10-jarige Shih Tzu Indy uit Maastricht. Voor de ingreep werd een deel van de schedel van de hond weggenomen met behulp van een 3D-print van de CT-scan. Deze 3D-print zorgde voor een betere voorbereiding en was tevens een grote hulp tijdens de chirurgie. Er werd een titanium plaat en schroeven geplaatst op de plek waar de schedel werd verwijderd. Het oog van de hond werd teruggeplaatst en samen met de verschillende spieren hieraan vast gemaakt. Deze baanbrekende operatie was enkele jaren geleden nog ondenkbaar en toont de vooruitgang en mogelijkheden van innovatieve technologieën in de diergeneeskundige zorg. Daarnaast bewijst het de meerwaarde van netwerken die kennis en expertise bundelen en uitwisselen en zo een verschil maken in het leven van onze huisdieren.  

Eind juni werd bij de Nederlandse 10-jarige Shih Tzu, Indy, een zeldzame en agressieve tumor boven haar linkeroog ontdekt. De hond ging eind vorig jaar op consult bij een AniCura Dierenkliniek in Nederland met een klein gezwel dat initieel stabiel bleef. Toen dit toch begon te groeien, werd de hond doorverwezen naar de Belgische AniCura Dierenkliniek Herckenrode voor verder gespecialiseerd onderzoek en diagnostiek. “We voerden een CT-scan en bioptname uit en die toonden aan aan dat Indy leed aan een multilobulair osteosarcoom, een zeldzame vorm van botkanker”, aldus Tom Volkaert, Dierenarts Orthopedie bij AniCura Herckenrode. “De ernstige aandoening vereiste een snelle behandeling om Indy een kans op overleving te bieden. Na overleg kozen de baasjes van Indy voor de beste optie, namelijk een operatie om de tumor te verwijderen.” 

3D-printing  

In een unieke samenwerking tussen de Limburgse AniCura Dierenkliniek Herckenrode en de West-Vlaamse AniCura Dierenkliniek Causus werden de nieuwste technologieën ingezet om de complexe ingreep bij Indy uit te voeren. "We moesten de tumor volledig verwijderen, inclusief een deel van Indy’s schedel. Hiervoor hebben we een 3D-print laten maken op basis van de CT-beelden. Deze print maakte onze preoperatieve planning beter en zorgde ervoor dat we met een titanium implantaat de schedel konden reconstrueren", vertelt Koen Vandendriessche, Dierenarts Neurochirurgie bij AniCura Dierenkliniek Causus. "Bij de operatie creëerden we een veiligheidszone van ongeveer 5 mm in het gezonde bot rondom de tumor om terugval te voorkomen. Vervolgens werd het implantaat geplaatst en afgedicht. Een titanium plaat, vastgezet met zes schroeven, verving het verwijderde botdeel. We maakten ook een extra opening zodat de nervus opticus, de oogzenuw, voldoende ruimte had om te bewegen. Het oog werd daarna in zijn anatomische positie teruggeplaatst en aan de plaat gehecht, terwijl de spieren met afzonderlijke hechtingen aan de titanium plaat werden bevestigd."  

Hoogwaardige diergeneeskundige zorg 

“De operatie werd succesvol uitgevoerd door een kernteam van 3 dierenartsen uit beide klinieken dat instond voor de diagnostiek, oncologie, medische beeldvorming, anesthesie en neurochirurgie. Het is een voorbeeld van hoe samenwerking tussen gespecialiseerde klinieken de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau tilt en echt het verschil kan maken in het leven van een huisdier. Dit soort complexe en levensreddende operaties waren enkele jaren geleden nog ondenkbaar," besluit Tom Volkaert. 

Indy is inmiddels goed hersteld. Er zijn geen klinische klachten en zelfs het oog dat door de groei van de tumor deels uit de oogkast geduwd werd, is helemaal genezen. Indy kan er nu weer normaal door zien.

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.