Dierenartsen zien jaarlijks piek in vergiftigingen door chocola en bloemen
Rijswijk, 4 april 2023 - Pasen staat voor de deur en daarmee ook paaseieren zoeken met lekkere chocolade voor jong en oud. Maar de feestvreugde kan snel overschaduwd worden wanneer onze huisdieren ook van de chocolade smullen, tulpen en narcissen eten of paasversiering opeten. Jaarlijks zien de dierenartsen van AniCura een piek in het aantal vergiftigingen door chocolade en bloemen en bloembollen tijdens de paasperiode. Daarom waarschuwen ze baasjes voor de meest voorkomende risico’s voor huisdieren met Pasen. Dit bespaart je een ziek dier, een rit naar de dierenarts en de daarmee gepaard gaande zorgkosten.
"Nederlanders eten graag chocola. Feestdagen worden dan ook graag met extra chocola gevierd, of het nou Kerst is, Sinterklaas, Valentijnsdag of Pasen. Extra chocola in huis betekent ook altijd dat de kans groter is dat het in de maag van een van de huisdieren belandt, meestal die van de hond. Katten eten niet zo graag chocola. Ik herinner me één keer dat iemand met Pasen belde dat het konijn chocola had gegeten. We schoten in de lach, maar dat wat niet zo professioneel natuurlijk. Het liep wel goed af, gelukkig. Met Pasen zien wij in onze kliniek minder chocola-vergiftigingen dan met Kerst en Sinterklaas, maar het blijft goed opletten natuurlijk."
Giftig voor honden en katten
"Nederlanders eten graag chocola. Feestdagen worden dan ook graag met extra chocola gevierd, of het nou Kerst is, Sinterklaas, Valentijnsdag of Pasen. Extra chocola in huis betekent ook altijd dat de kans groter is dat het in de maag van een van de huisdieren belandt, meestal in die van de hond. Katten eten gelukkig niet zo graag chocola,” vertelt Laura Ruys, dierenarts-specialist spoedzorg en intensive care bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden. "De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid theobromine, de stof die voor de bittere smaak zorgt in de chocolade en het gewicht van het dier. Een eitje van 10 gram zal dus niet meteen een toxisch effect hebben maar je let er best op dat je dier niet nog meer chocolade eet. Ook dagelijks een kleine hoeveelheid chocolade kan zich opstapelen en leiden tot een vergiftiging. Wanneer een dier te veel chocolade eet, zijn de symptomen zichtbaar na ongeveer één tot vier uur. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, hyperactiviteit, snelle hartslag, hoge bloeddruk, stuiptrekkingen maar soms ook de dood. ” Als je vermoedt dat je huisdier chocolade heeft gegeten, neem je best zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.
Veel chocoladevergiftigingen gebeuren met Pasen door chocolade-eieren die in de tuin verstopt zijn of achterblijven en door de katten of honden worden gevonden en opgegeten. Ook chocolade die onbewaakt op tafel staat, is risicovol. “Het is belangrijk om te zorgen dat alle chocolade buiten het bereik van je huisdieren blijft”, zegt Laura. “Wil je je viervoeter toch mee laten genieten, koop dan een aangepast snoepje speciaal voor dieren.”
Denk ook aan decoratie en bloemen
Heel wat baasjes verfraaien met Pasen ook hun huis met verschillende accessoires zoals versierde paastakken, knuffelkonijnen of bloemstukken. Ook die kunnen een veiligheidsrisico vormen voor hun huisdieren. “Honden en katten verkennen hun omgeving door te snuffelen en eten op wat er om hen heen is. Versieringen zoals slingers, linten en kleine speeltjes of decoratieve voorwerpen kunnen gemakkelijk worden ingeslikt en leiden tot verstikking of obstructie van de luchtwegen”, zegt Ruys.
“Tenslotte zijn sommige seizoensplanten zoals tulpen en narcissen zeer giftig zijn voor honden en katten. Als dieren aan deze bloemen likken of ze opeten, kan dat bij katten en honden mond- en keelirritatie, braken of buikpijn veroorzaken. Bij de meest giftige delen van de plant, zoals de bol, kan dat zelfs leiden tot hart- en ademhalingsproblemen. Let dus op met bloemen op tafel of in de tuin en kies voor andere mooie voorjaarsbloeiers”, besluit de spoedarts.
Lees hier welke planten giftig zijn voor uw hond en kat
Paasgevaren voor huisdieren (met spoedopname) top 5:
- Vergiftiging door chocolade
- Vergiftiging door eten van planten-inname/vergiftiging (zoals bloemen (lelies) en bloembollen)
- Vergiftiging door eten van noten, uien ander giftig eten
- Brandwonden (door bijvoorbeeld kaarsen)
- Opeten van paasdecoraties