Door het besmettelijke virus kunnen honden een paar dagen flink ziek worden. Als een hond symptomen van onder meer droge hoest, kokhalzen, slijm uitbraken, hangerig gedrag en minder eetlust vertoont, kan er sprake zijn van de besmettelijke hondenhoest. Stephanie Wigman, dierenarts bij AniCura in Den Helder: “Vanwege de hoge mate van besmettelijkheid is het bij een vermoeden van deze ziekte heel belangrijk de hond onmiddellijk af te zonderen van andere honden.”
Hondenhoest
Besmettelijke hondenhoest wordt veroorzaakt door een virus dat vrijkomt via het speeksel van de hond. Het wordt overgebracht door alles waarmee de besmette hond in aanraking is geweest, zoals kleding en handen van mensen, andere honden, voer en speeltjes. Mensen of andere dieren kunnen niet ziek worden van dit hondenvirus.
Geen behandeling, wel voorkomen
Er is op dit moment geen behandeling mogelijk voor besmettelijke hondenhoest. Honden die zijn besmet moeten uitzieken. Stephanie: “De hond is meestal een paar dagen erg ziek, gevolgd door een paar dagen dat hij wat minder energie heeft. Normaal gesproken is de hond na een week wel weer beter. Voor oudere honden kunnen de klachten nog langer aanhouden. Een bezoek aan de dierenarts is verstandig als de klachten aanhouden of het dier erg ziek wordt en veel blijft hoesten. Neem bij twijfel altijd even contact op.”
De ziekte kan worden voorkomen door een inenting, maar die wordt niet standaard bij de jaarlijkse vaccinaties gegeven. De vaccinatie is alleen verplicht als de hond naar een hondenpension of hondenschool gaat. Als uw hond veel in contact is met andere honden is het verstandig om deze hier tegen te vaccineren. Stephanie: “We adviseren baasjes die nu langskomen voor een gezondheidscontrole en de vaccinaties om de inenting tegen het virus wel te geven, maar normaliter zijn we hier minder proactief mee. Een uitbraak komt hier nauwelijks voor.”
Uitzieken in afzondering
Belangrijk is dat besmette honden in afzondering uitzieken. Stephanie: “Omdat de ziekte zo ontzettend besmettelijk is, is het belangrijk contact met andere honden te voorkomen. Als de besmette hond weer beter is en geen klachten meer heeft, kan het dier weer met andere honden zijn en spelen.”
Geen meldingen in rest van Nederland
Momenteel zijn alleen in de dierenkliniek in Den Helder meldingen van besmettelijke hondenhoest bekend. Bij navraag bij andere AniCura dierenklinieken in andere delen van Nederland zijn nog geen honden gezien met besmettelijke hondenhoest.
Veelgestelde vragen over de kennelhoest
Wordt mijn dier hier niet jaarlijks tegen gevaccineerd?
De kennelhoest vaccinatie is niet verplicht en wordt niet standaard gegeven. Als je hond naar het pension zou gaan of naar een hondencursus wordt dit vaak wel geadviseerd/ verplicht.
We adviseren de vaccinatie als uw dier veel / meer met andere honden in aanmerking zal komen.
Hoe erg is het als mijn hond kennelhoest krijgt?
Kennelhoest is een vervelende hoest en deze kan soms lang aanhouden. De hond zal een paar dagen ziek zijn. Belangrijkste is dat u uw hond even apart houdt van andere honden zodat zij niet ook ziek worden. Een hond met kennelhoest geneest bijna altijd erg goed vanzelf en er is meestal geen medicatie of antibiotica nodig. Rust is belangrijk.
Kan ik nog met mijn hond naar de dierenarts?
"Is het veilig om met mijn hond naar de dierenarts te gaan nu deze besmettelijke hondenhoest heerst?" Het anwoord is: ja. De wachtkamer en behandelkamer wordt dagelijks gereinigd en gedesinfecteerd. Bij een verdenking van iets wat overgedragen zou kunnen worden, wordt dit na iedere patiënt nog extra gedaan.
Beschermt de kennelhoest vaccinatie mijn hond voldoende?
Als uw hond hiertegen gevaccineerd is kan hij de ziekte alsnog krijgen maar zullen de klachten veel milder zijn.
Hoe besmettelijk is de besmettelijke hondenhoest?
Er zijn wat meer gevallen dan gebruikelijk momenteel in Den Helder. Houdt uw hond bij klachten dan even apart totdat deze weer verdwenen zijn.
Meer weten? U leest alles op: kennelhoest bij honden