Internationale Kattendag: extra aandacht voor de kat en géén melk

Op donderdag 8 augustus is het Internationale Kattendag: dé dag om deze zachte, eigenzinnige en slimme dierenvriendjes in het zonnetje te zetten. Maar ook een mooi moment om aandacht te vragen voor de 6 meest voorkomende onwaarheden over katten.

6 onwaarheden over katten  

Internationale Kattendag: extra aandacht voor de kat en géén melk

Amsterdam, 6 augustus 2024 – Donderdag 8 augustus is het ‘internationale kattendag’. In Nederland heeft 23% van de huishoudens een kat, goed voor in totaal 3 miljoen katten (bron Divebo). AniCura, een  Europees netwerk van dierenklinieken, wil op deze dag extra aandacht vragen voor het welzijn van katten. Daarom deelt de organisatie praktische tips om je kat beter te begrijpen en legt de zes meest voorkomende onwaarheden over katten uit. 

  1. Katten drinken melk

    Het traditionele idee dat katten melk drinken is diep ingeworteld in onze cultuur. Velen zijn overtuigd dat melk een essentieel onderdeel is van het dieet van katten. Echter, veel katten zijn eigenlijk lactose-intolerant. Na het spenen van hun moeder verliezen katten het vermogen om lactose te verteren, wat betekent dat zuivelproducten zoals melk vaak maagklachten veroorzaken.
  2. Een spinnende kat voelt zich goed

    Het spinnen van een kat wordt vaak geassocieerd met genot, maar kan ook optreden bij stress, pijn of angst. Dit gedrag werkt mogelijk als een kalmeringsmechanisme. Zelfs in stresssituaties of tijdens pijnlijke gebeurtenissen zoals een ongeluk, bevalling of overlijden, kunnen katten spinnen als een vorm van zelftroost.

  3. Katten hebben weinig aandacht nodig

    Veel mensen zien een kat als een zelfstandig huisdier dat weinig aandacht vraagt. Dit klopt niet. Een kat heeft ook voldoende aandacht en een uitdagende omgeving nodig. Gebrek aan stimulatie kan leiden tot gedragsproblemen zoals dingen kapot maken of overmatig miauwen.

  4. Katten kan je in het nekvel vastnemen

    Een moederpoes pakt haar kittens bij het nekvel om ze veilig te verplaatsen, niet als straf. Voor mensen is dit echter geen geschikte methode. Katten oppakken bij het nekvel kan angst veroorzaken en is daarom niet aan te raden. Gebruik dit dus nooit als straf. Als je kat ongewenst gedrag laat zien zoals krabben dan is de beste oplossing om je kat een alternatief te geven. Bijvoorbeeld door verschillende krabmogelijkheden aan te bieden zodat je ontdekt wat je kat fijn vindt.

  5. Krabben voor scherpe nagels

    Katten krabben niet alleen om hun nagels scherp te houden, maar vooral om hun territorium te markeren. Bij hun tenen bevinden zich geurklieren die hun geur achterlaten op de plekken waar ze krabben. Hoewel je een kat niet kunt trainen om helemaal niet te krabben, kun je hem wel leren om een krabpaal te gebruiken. Door de kat te belonen wanneer hij de krabpaal gebruikt, zal hij dit ook vaker doen.

  6. katten zijn kranig en hoeven minder vaak naar de dierenarts

    Het klopt dat katten minder vaak dan honden bij de dierenarts komen. Het is een fabel dat het minder vaak nodig is. Katten zijn echter, nog beter dan honden, heel goed in het verbergen van hun pijn. Vaak heb je niet door dat je kat pijn heeft, maar een dierenarts kan dat wel heel goed zien. Doe daarom een jaarlijkse gezondheidscheck en bescherm je kat tegen ziektes zoals de kattenziekte die nu op meerdere plekken in Nederland is opgedoken met een vaccinatie.

Ondanks dat de kat een van de populairste huisdieren is, blijft het een complex huisdier. Daarom is het belangrijk om je vooraf goed te informeren. Speciaal daarvoor heeft AniCura een Kitten Wijzer opgemaakt waarin hun dierenartsen tips en adviezen delen voor een fijn leven met je kat.

Meer nieuws

    Laten we het hebben over gebitsverzorging

    Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.