Onderzoek: 61% Nederlandse huisdiereigenaren merkt dat hun dier last heeft van vuurwerk

Vuurwerk heeft veel impact op onze huisdieren, zo blijkt ook uit onderzoek. De periode rondom de jaarwisseling is dan ook voor de één een feestje en voor de ander een groot drama.

Voorkom stress, angst en getraumatiseerde dieren met oud en nieuw

De jaarwisseling is in aantocht. Hier en daar zijn er al flinke vuurwerkknallen te horen, maar met oud en nieuw gaat het helemaal los. Al die drukte en het geknal kan voor ons gezellig en leuk zijn, maar voor miljoenen dieren is het geen feestje. Uit onderzoek van Dynata in december 2023 onder huisdiereigenaren blijkt dat een ruime meerderheid (61%) merkt dat  één of meer van hun dieren last heeft van vuurwerk. Meer dan de helft (52%) van de dierenbezitters is voor een vuurwerkverbod en 32% is tegen zo’n verbod. Dierenartsen van AniCura roepen baasjes én niet-baasjes op om rekening te houden met dieren. Voorkom stress, angst en verwondingen, zo luidt de eindejaarsboodschap.

Dat dieren niet veel op hebben met vuurwerk merken veel baasjes vooral doordat hun dier zich verstopt (65%) en/of schrikachtig is (65%). Ook willen dieren niet naar buiten (43%) of rennen weg bij knallen (42%). Daarnaast zijn ze onrustig en blaffen en miauwen veel (41%). Volgens Kristel de Munnik, dierenarts bij AniCura Ermelo, zijn de genoemde problemen uit het onderzoek ieder jaar weer herkenbaar in de huisdierenpraktijk. “Dieren hebben een natuurlijke angst voor harde geluiden. We zien in deze periode tientallen dieren binnenkomen met allerlei problemen variërend van stress tot verwondingen. Tegen oud en nieuw stoppen sommige dieren met eten, durven honden niet naar buiten en doen ze hun behoefte in huis. Katten kunnen van de stress een blaasontsteking krijgen. Dieren kunnen zelfs in een levensbedreigende shocktoestand terechtkomen door het vuurwerkgeknal.”

Laat een dier dat bang is nooit alleen

Om je huisdier oudejaarsavond zo stressvrij mogelijk in te laten gaan, zijn er volgens Kristel allerlei maatregelen. “Laat een dier dat bang is nooit alleen en bereidt hem tijdig voor op de knallen en lichtflitsen. Zo organiseerden we in oktober een vuurwerktraining voor zowel honden als katten om ervoor te zorgen dat ze minder bang zijn. Wat ook helpt is gordijnen te sluiten, zodat je hond of kat niet schrikt van harde geluiden en lichtflitsen. Ook adviseren we baasjes echt rekening te houden met waar ze hun hond uitlaten en houdt hem altijd aangelijnd. Doe dit op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken. En, laat een dier dat bang is nooit alleen tijdens de jaarwisseling en blijf zelf altijd kalm. Verder zijn er zo nodig verschillende soorten medicatie, waardoor je huisdier minder angstig wordt. Het is verstandig om het gebruik hiervan te overleggen met je dierenarts.”

Meer tips tegen vuurwerkangst

Naast een vuurwerktraining of medicatie zijn er nog allerlei dingen die je kunt doen om de feestdagen wat relaxter te maken voor je huisdier:

  • Houd je hond buiten aangelijnd, zodat het niet plotseling wegrent als het schrikt van vuurwerk
  • Heb je huisdieren in een buitenverblijf? Dek dat af met een wollen deken met luchtgaten
  • Zet muziek aan, zodat je huisdier afgeleid is van de knallen buiten
  • Houd je kat binnen
  • Houd de ramen, deuren en het kattenluikje dicht
  • Laat je dier niet alleen thuis
  • Zorg dat de dieren in de tuin ook kunnen schuilen
  • Blijf zelf kalm wanneer je dier reageert op het vuurwerk
  • Zorg dat je dier gechipt is, zodat je je huisdier weer kunt vinden.

Meer informatie over vuurwerkangst en wat je eraan kunt doen lees je in onze artikelen over honden en vuurwerk en vuurwerkangst kat.

Over het onderzoek

Het onderzoek over brede onderwerpen rondom de zorg voor huisdieren is in december 2023 uitgevoerd door Dynata onder 1.175 huisdiereigenaren van minimaal 1 hond en/of kat.

Meer nieuws

    Laten we het hebben over gebitsverzorging

    Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.