Amsterdam, 27 augustus 2024 – We kunnen ons deze en volgende week opmaken voor zomerse taferelen. Morgen kan het zelfs tropisch warm worden. Voordat je je vrienden en familie uitnodigt voor de barbecue, sta dan even stil bij hoe je deze huisdiervriendelijk maakt. Want hoewel barbecues voor heel wat zomerplezier zorgen, zijn ze niet ongevaarlijk voor onze huisdieren. Denk maar aan brandwonden, satéstokjes, te vet en gekruid vlees, en zelfs giftige ingrediënten zoals uien. Kristel de Munnik, dierenarts bij AniCura Ermelo, deelt enkele tips om de komende periode veilig van je barbecue te genieten met je huisdier. 

Laten we het eerst over het eten hebben. "Vaak is het verleidelijk voor baasjes om hun dieren resten van tafel of van de barbecue te geven, maar deze kunnen erg schadelijk zijn voor hun gezondheid”, zegt De Munnik. “Deze voedingsmiddelen behoren niet tot het dagelijkse dieet van je huisdier waardoor ze braken, diarree of erger bijvoorbeeld een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken. Bovendien zijn sommige groenten zoals ui, prei, avocado en knoflook zelfs giftig voor je huisdier. Gezellig en lekker tafelen behoort tot onze cultuur. Onze huisdieren kennen dit niet, tenzij je het hen aanleert. Ze zullen wel eens komen snuffelen of kijken wat er zo lekker ruikt. Geef hier als baasje niet aan toe. Je doet er je huisdier geen plezier mee om ziek te worden.”

Let extra goed op satéstokjes

Het afgelopen jaar voerden dierenartsen van AniCura vele honderden endoscopieën uit om vreemde voorwerpen uit de slokdarm of maag te verwijderen bij honden. Satéstokjes behoren tot een van de items die dierenartsen regelmatig in de slokdarm of maag terugvinden. De Munnik: “Vermijd het gebruik van prikkers en stokjes zoveel mogelijk, of ruim ze direct op na gebruik. Anders is de kans groot dat de hond of kat er een bemachtigt en deze naar binnen werkt.”

Vreemde voorwerpen in de slokdarm kunnen veel schade aanrichten en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer het voorwerp in de slokdarm blijft zitten, hoe groter de beschadiging. De maag kan beter tegen vreemde voorwerpen maar scherpe naalden, satéprikkers en vishaken zijn wel gevaarlijk. Als het vreemde voorwerp vanuit de maag naar de darm gaat kan het door de darm prikken of voor een verstopping zorgen.

Veel vers water

Daarnaast zijn er ook de dranken. "Hoewel het aanlokkelijk lijkt om je huisdier hondenbier of speciale champagne te geven of een schijfje limoen of ijsblokjes toe te voegen aan hun water, is het niet aan te raden", vervolgt De Munnik. “Deze zaken kunnen eveneens maag- en darmklachten veroorzaken. Honden en katten houden het daarom best gewoon bij water. Zorg zoals steeds -en zeker op warme dagen- voor voldoende vers water om je huisdier gehydrateerd te houden.”

Tips voor verfrissende, lekkere en veilige zomersnacks voor honden en katten

Wil je je huisdier toch een extraatje geven? Kies dan voor huisdiervriendelijke alternatieven en doe dit met mate. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Groenten die je in beperkte mate kan geven, afgekookt en zonder additieven, zijn vb. erwten, snij- of sperziebonen, wortelen of een verfrissende komkommer.
  • Zelfgemaakte ijsjes met eetbare stokjes gemaakt van kauwstaafjes: Gebruik hiervoor natvoer of de gebruikelijke brokken en/of -snoepjes die je eerst laat weken in water alvorens je ze in de vriezer stopt. Je kan deze lekkernij op een likmat leggen of in een speeltje steken voor een leuke, verfrissende snack.
    Let wel: geef maximaal één ijsje en spoel de diepgevroren traktatie eerst even af onder water voordat je ze aan je huisdier geeft. Het grote temperatuurverschil kan tongletsels of maagklachten veroorzaken.
  • Eet je huisdier enkel brokken? Wissel eens af met een blik natvoer. Deze zijn samengesteld op maat van je huisdier en het zal lijken alsof je hen het lekkerste stuk van de barbecue gaf.

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.