De consulent

Heeft u begeleiding of advies nodig met de zorg voor uw dier? De paraveterinair heeft er maar al te vaak mee te maken.

Deze tekst is onderdeel van een serie teksten over:

Een paraveterinair is een consulent

Onder andere dan...

Het paraveterinaire spreekuur of consult is een service waarbij de paraveterinair de huisdiereigenaar en het dier kan begeleiden, advies kan geven of kleine handelingen kan uitvoeren.

Helpende hand

De paraveterinairen staan altijd klaar om met kleine handelingen te helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitdrukken van anaalklieren, niet een klusje waar elk baasje op zit te wachten.

Wanneer het dier (vaak honden) last heeft van zijn/haar anaalklieren kunnen ze gaan ‘sleetje rijden’; met de billen over de grond wrijven. Ze kunnen er ook aan willen likken of knagen. Het kan zo zijn dat de anaalklieren gewoon overvuld zijn, bijvoorbeeld omdat de hond zachte ontlasting heeft en daarom niet de klieren kan leegdrukken.

Daar kan de paraveterinair gelukkig bij helpen. Het kan ook zijn dat een ander probleem de oorzaak is van de klachten, mocht dat zo zijn dan kan de paraveterinair de dierenarts inschakelen om een kijkje te nemen.

Even stilzitten

Andere handelingen waar paraveterinairen vaak mee helpen is het knippen van de nagels of het verwijderen van teken. Niet elke hond, kat, konijn of cavia vind het prettig als er aan de voeten of nagels gezeten moet worden.

Donkere nagels knippen, waarvan je het leven niet kan zien, bij een dier die probeert weg te komen kan thuis een hele uitdaging zijn.

Vaak zijn ze bij een bezoekje aan de dierenkliniek al onder de indruk van de omgeving of juist zo afgeleid door snoepjes en aandacht dat de paraveterinair de nagels zonder problemen kan knippen. Ditzelfde geldt bij het verwijderen van een teek.

Ook dan moeten de dieren toch echt even stilzitten zodat we dat kleine beestje kunnen pakken.

Wondcontroles

Na een operatie is er altijd sprake van een wondje in de huid.

Klein of groot, een verwonding in de huid is een plek die de eerste +/- 10 dagen na de operatie in de gaten gehouden moet worden. Na die periode kijkt de paraveterinair de ‘wond’ na om te controleren of het herstel naar wens verloopt. De wond moet schoon zijn, niet rood, geen vocht uit vloeien, geen bultjes hebben en het dier moet er geen last van hebben.

Bij twijfel kan de paraveterinair altijd de mening van de dierenarts vragen en mocht er dan alsnog behandeling nodig zijn dan kan de dierenarts dat gelijk inzetten.

Paraveterinair Dieetbegeleiding

Dieren die te zwaar zijn of dieren die juist aan moeten sterken kunnen samen met de baasjes onder begeleiding van de paraveterinairen aansterken of juist afvallen.

Het dier wordt gewogen, gemeten en gevoeld om gedurende een bepaalde periode (vaak een aantal maanden) het proces in de gaten te houden. Samen maken de eigenaar en de paraveterinair een plan van aanpak om het dier op een verantwoorde manier op het gewenste gewicht te krijgen.

Pillen en prikken

Niet de leukste twee dingen voor zowel dier als voor zijn/haar baasje, maar helaas zijn zowel pillen als prikken soms wel nodig. Wanneer een dier (soms langdurig) medicijnen gebruikt, tegen diabetes behandeld moet worden of bloedcontrole moet ondergaan krijgen zowel dier als eigenaar ermee te maken. De paraveterinair helpt u graag. Zij kan het geven van de medicatie voordoen en u helpen oefenen.

Een beetje handigheid is ook voor het diertje wel zo prettig en met een beetje oefening wordt het geven van medicijnen gewoon onderdeel van de dagelijkse routine.

Als uw huisdier chronisch NSAID (bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers) medicatie krijgt is het van belang om het functioneren van de lever en de nieren met enige regelmaat (eenmaal per jaar, afhankelijk van het dier en de medicatie) te controleren. Hiervoor moet de paraveterinair een beetje bloed afnemen die vervolgens in het eigen laboratorium onderzocht kan worden.

Mochten er afwijkende nier- en/of leverwaarden zijn dan zal dat met de dierenarts verder opgepakt worden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat uw paraveterinair voor u en uw dier(en) kan betekenen. Of zij u nu kan helpen met een kleine handeling of juist ondersteunen met een maandenlang traject, zij staat voor u klaar!

 

 

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Ben je om?

Vragen?

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.