Zo kiest u een goede dierenarts
Een goede dierenarts is belangrijk: hij weet wat goed is voor uw dier en bij ziekte stelt de arts de juiste diagnose voor een behandeling. Maar net als uw huisarts weet uw dierenarts niet alles. Er zijn verschillende soorten dieren, enorm veel ziektes en nog veel meer behandelingen. Bovendien gaan de ontwikkelingen in de geneeskunde voor dieren bijna net zo snel als voor mensen. Zelfkennis van uw dierenarts is dan ook belangrijk. Hij moet weten waar hij goed in is, maar ook waar hij niet goed in is. Want dan zal hij u zo nodig doorverwijzen naar een dierenarts specialist of dierenarts die meer kennis van en ervaring heeft met de klacht waar uw dier aan lijdt. Zodat uw dier altijd de beste diagnose én behandeling krijgt.
Veelgemaakte fouten bij de keuze van goede dierenarts
U wilt dus een goede dierenarts voor uw dier. Eentje die zijn vak verstaat, maar ook zijn grenzen kent en het allerbeste voor u en uw huisdier wilt. Hoe vindt u die? Uit onderzoek blijkt dat baasjes bij de keuze van een dierenarts vooral kijken naar de reisafstand en de prijs. Ook raadplegen ze vrienden en familie welke dierenarts zij aanbevelen.
Als er een dierenarts is ‘gekozen’, kijken ze hoe de arts en de kliniek bevallen. Ze letten bijvoorbeeld op zaken als; is de kliniek schoon, zijn de dierenarts en de assistentes vriendelijk, gaan ze lief met dieren om en geven ze voldoende informatie? Maar dit alles zegt nog niet veel over hoe goed de dierenarts is in het behandelen van uw huisdier. En ook niet of de dierenkliniek bijvoorbeeld de beste uitrusting heeft.
Het is erg lastig om te beoordelen ‘hoe goed een dierenarts is’. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met belangrijke vragen die u aan uw dierenarts of de dierenkliniek kunt stellen. Handig als u een nieuwe dierenarts moet kiezen of twijfels heeft over uw eigen dierenarts.
Checklist voor keuze goede dierenarts én dierenkliniek
Durf dierenartsen met elkaar te vergelijken. Met onze checklist weet u zeker dat u de goede keuze maakt. Enkele antwoorden vindt u meestal wel op de website van de dierenkliniek. Andere vragen zult u aan de dierenarts-assistent of dierenarts zelf moeten stellen. U zult zien dat u zo veel meer te weten komt over de dierenarts en de kliniek.
De checklist is onderverdeeld op drie vlakken: kennis, werkwijzen van de kliniek en de uitrusting van de kliniek.
Kennis en kunde van de medewerkers
- Hoe blijven de dierenartsen en medewerkers van de kliniek op de hoogte van ontwikkelingen in hun vakgebied, zoals nieuwe behandelmethoden of medicijnen? Volgen zij regelmatig nascholing om hun kennis op peil te houden? Delen ze kennis met collega's, bijvoorbeeld op congressen?
- Is er binnen de kliniek veel kennis over en ervaring met de diersoort(en) die u heeft? Bijvoorbeeld knaagdieren of katten
- Wat zijn de expertisegebieden binnen de kliniek?
- Wat kunnen de dierenarts en zijn collega's binnen de kliniek zelf en waarvoor verwijzen ze door naar andere dierenartsen met meer kennis en ervaring?
- Hebben de dierenartsassistenten een opleiding gevolgd tot paraveterinair?
Werkwijzen van de dierenkliniek
- Hoe worden operaties uitgevoerd:
- Worden dieren tijdens de narcose goed in de gaten gehouden met bijvoorbeeld hartbewaking?
- Krijgen dieren een infuus tijdens de narcose? Dit is vooral belangrijk voor grotere operaties. Dit zorgt bijvoorbeeld voor dat uw dier voldoende vocht krijgt, daardoor de bloeddruk beter op peil blijft.
- Heeft de kliniek gasnarcose, of prikken ze het dier met narcosemiddel? Met gasnarcose kan een dierenarts veel beter controle houden en kan de narcose meteen uitgezet worden wanneer de operatie klaar is.
- Hoe is de nazorg bij operaties? Wordt u achteraf nog een keer gebeld om te vertellen hoe het gaat bijvoorbeeld?
- Heeft de kliniek een duidelijk hygiënebeleid? Een goede hygiënische werkwijze verlaagt de kans op infecties enorm.
- Beperkt de kliniek het gebruik van antibiotica tot een minimum om resistente bacteriën te voorkomen?
- Stuurt de kliniek herinneringen voor aanbevolen gezondheidschecks en vaccinaties?
- Biedt de kliniek preventieve zorgprogramma's?
- Biedt de kliniek begeleiding voor chronisch zieke dieren?
- Heeft de kliniek begeleidingsprogramma’s voor puppies, kittens en oude dieren?
Uitrusting van de kliniek
- Welke apparatuur heeft de kliniek om goede diagnoses te stellen, zoals het maken van een röntgenfoto of echo van het dier? U kunt vragen naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld:
- een laboratorium - voor snelle uitslag van onderzoeken en bloedtesten
- de apparatuur voor koolzuur-, hartslag- en temperatuurmetingen
- een röntgenapparaat
- echo-apparatuur - om bijvoorbeeld in de buik of borstkas te kijken
- CT- en / of MRI-scanners
- Hoe vaak wordt deze apparatuur gecontroleerd of onderhouden? Dit zou minimaal één keer per jaar moeten zijn.
- Wat doet de kliniek om ‘katvriendelijk’ of zelfs Catfriendly-gecertificeerd te zijn?
- Hoe ziet de opname van de kliniek eruit? Oftewel, waar zit uw dier als het bijkomt na een operatie? En kunnen dieren indien nodig ook een infuus krijgen?
U kunt de checklist aanvullen met persoonlijke voorkeuren of wensen naar aanleiding van klachten die uw huisdier heeft. Is uw dier extra gevoelig voor een bepaalde aandoening? Zoals bijvoorbeeld een oorontsteking? Vraag dan bij uw (toekomstige) kliniek naar hun kennis van deze aandoening en of zij veel dieren met die aandoening behandelen. Wees niet bang om kritisch te zijn! Een goede kliniek/dierenarts zal dat begrijpen, zelfs aanmoedigen, en uw vragen graag beantwoorden.