De ziekte is moeilijk op te merken voor u als eigenaar. Sterilisatie is de enige manier om de ziekte te voorkomen.

Tot wel 80% van de niet gesteriliseerde konijnen krijgt te maken met baarmoederkanker.

Lees ook: steriliseren van konijn

Symptomen baarmoederkanker

De symptomen van baarmoederkanker zijn vaak moeilijk te zien. De klachten en symptomen komen vaak pas als de ziekte al vergevorderd is. Mogelijke symptomen zijn:

  • bloederige uitvloei uit de baarmoeder, meestal vermengd met urine
  • gewichtsverlies
  • sloomheid
  • verminderde eetlust
  • depressiviteit

Als de tumor zich uitzaait naar de lever of de longen zal de voedster ook benauwd worden.

Als er niet op tijd ingegrepen wordt, zal uw konijn aan de ziekte overlijden. 

De symptomen kunnen ook komen door andere ziekten, bijvoorbeeld baarmoederontsteking of problemen met de blaas. Laat uw konijn voor een juiste diagnose dus altijd door een deskundige dierenarts onderzoeken. 

Diagnose baarmoedertumor

Soms kan de dierenarts de zwelling van de baarmoeder voelen door de buik van de konijn goed door te voelen. De beste manier om vast te stellen of het om een gezwel in de baarmoeder gaat is het maken van echo

Is er inderdaad sprake van een baarmoedertumor? Met een röntgenfoto kan gezien worden of er uitzaaiingen zijn in de longen. Soms is er ook aanvullend bloedonderzoek nodig.

Behandeling 

Als de tumor alleen in de baarmoeder zit, kan uw konijn hiervoor worden geopereerd. Tijdens de operatie verwijdert de dierenarts de baarmoeder en de eierstokken. Daarnaast zal tijdens de operatie worden gecontroleerd of er zich uitzaaiingen in de buikholte bevinden. Als er geen uitzaaiingen te zien zijn is, hebben we helaas geen zekerheid dat ze er niet zijn. De uitzaaiingen kunnen zo klein zijn dat ze pas later zichtbaar worden

Als er bij de diagnose al uitzaaiingen gezien zijn, heeft opereren helaas geen zin meer. We kunnen uw konijn mogelijk ondersteunen met medicijnen. Als het konijn veel pijn heeft, zullen we u adviseren om het konijn te laten inslapen. 

Voorkomen van baarmoederkanker bij konijnen

Om baarmoederkanker te voorkomen adviseren onze dierenartsen om uw vrouwtjeskonijn zo snel mogelijk te laten steriliseren: dit kan al vanaf zes maanden. Door konijnen op jonge leeftijd te steriliseren kunnen baarmoedertumoren voorkomen worden! 

Andere voordelen van sterilisatie zijn het voorkomen van andere aandoeningen van de baarmoeder, zoals baarmoederontsteking (pyometra) en cysten van melkkliertumoren.

Baarmoederontsteking bij konijnen

Bij oudere voedsters komt - naast de baarmoedertumoren - nog een probleem voor, namelijk de baarmoederontsteking. Bij een baarmoederontsteking bevindt er zich vocht en/of pus in de baarmoeder. De ziekte heeft veel dezelfde symptomen als baarmoederkanker. 

Een konijn met een baarmoederontsteking moet ook worden geopereerd, waarbij de ontstoken baarmoeder samen met de eierstokken wordt verwijderd. Daarna zal het konijn nog enige tijd antibioticum krijgen. Ook deze ziekte kan het best voorkomen worden met de sterilisatie van uw konijn. 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.