Heeft uw konijn een blaasontsteking?

Konijnen kunnen ook blaasontsteking krijgen. Dit is zelden met alleen antibiotica blijvend op te lossen, omdat er vaak meer meespeelt dan alleen de bacterie.

Blaasontsteking bij uw konijn

Naast een bacterie speelt calcium vaak een grote rol bij blaasontsteking. De meeste dieren nemen calcium op uit hun voeding naar wat ze nodig hebben.

Konijnen nemen echter veel meer calcium op, ook als hun lichaam dit niet nodig heeft. Het teveel wordt simpelweg weer uitgeplast en komt dan eerst in de blaas terecht.

In combinatie met andere mineralen kan calcium tot gruis- en steenvorming leiden. Gruis en stenen schuren tegen de blaaswand waardoor een ontsteking ontstaat.

Symptomen van een blaasontsteking bij uw konijn

De volgende symptomen kunnen wijzen op een blaasontsteking:

  • Lusteloosheid
  • Tandenknarsen
  • Uw konijn heeft een bolle rug
  • Minder of helemaal geen eetlust
  • Uw konijn heeft moeite met plassen, pijn bij het plassen of kan helemaal niet meer plassen
  • Uw konijn plast op abnormale plaatsen
  • Bloed in de urine
  • Uw konijn drinkt erg veel
  • Uw konijn heeft voortdurend een natte vacht tussen de achterpoten
  • Uw konijn maakt piep- of kreungeluiden door de pijn

Diagnose blaasontsteking konijn

Naast een algemeen lichamelijk onderzoek doen wij een urineonderzoek. Ook kunnen röntgenfoto’s of een echo van de blaas nodig zijn bij het vaststellen van de diagnose.

Behandeling blaasproblemen konijn

Als er sprake is van gruis en/of stenen zullen wij deze verwijderen als dat niet op de normale manier via urineren mogelijk is. Hiervoor brengen wij uw konijn onder narcose en is soms een operatie nodig.

Daarnaast behandelen wij uw konijn met pijnstillers en bespreken met u zijn dieet. Dit is zeer belangrijk omdat verkeerde voeding ertoe kan leiden dat de blaasontsteking na behandeling snel weer terug komt.

Het principe van een dieet zal altijd zijn: veel calciumarme en weinig calciumrijke voeding. Er is ook speciale voeding beschikbaar voor konijnen met blaasproblemen. Soms is medicatie nodig om minder calcium uit te plassen.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.