Het verhaal van Boefje - het konijn dat niet at

Konijnen zijn ontzettend leuke huisdieren, maar wanneer ze ziek zijn, zijn het niet de gemakkelijkste patiënten. Zieke konijnen laten vaak maar weinig merken.

Dit maakt het moeilijker om te merken dat het konijn ziek is en dat maakt het lastiger om een diagnose te stellen. Gelukkig is een dierenarts bij AniCura niet makkelijk om de tuin te leiden!

De symptomen van een ziek konijn

Is mijn konijn ziek? Het is een veelgehoorde vraag. 

Een konijn dat zich niet lekker voelt, vraagt meestal geen aandacht. Konijnen zijn prooidieren, waardoor ze heel goed kunnen verbergen dat ze zich niet lekker voelen.

Dus hoe merkt u dan wel dat ze ziek zijn? Bijna niet. Ze zijn erg goed in nietsdoen: niet eten, niet drinken, niet bewegen.

Let op: een konijn dat niet eet is altijd een spoedgeval!

Dat maakt het extra lastig om te bepalen wat er met uw konijn aan de hand is.

Het verhaal van Boefje

De eerste symptomen

Boefje is één van die konijnen die heel goed was in nietsdoen. Boefje is een mannelijke hangoor en woont samen met zijn baasje in een appartement waar goed voor hem wordt gezorgd: hij krijgt goed te eten en krijgt elk jaar zijn vaccinaties.

Daarnaast knuffelt hij graag met zijn baasje. Toch ging het een jaar geleden iets minder met Boefje. Hij at niet meer en was loom. Bij een ziek konijn zijn dat twee veelvoorkomende symptomen voor bijna iedere ziekte.

Gelukkig waren de symptomen maar voor even en kwam Boefje er met een beetje hulp al snel bovenop. Zo leek, maar Boefje viel terug: hij stopte steeds vaker met eten.

Verder onderzoek was nodig om te bepalen wat er met Boefje aan de hand was. Helaas kwamen de verschillende fysieke onderzoeken nergens op uit. Dat is wel vaker het geval.

Behandeling bij AniCura

Problemen bij tanden konijn

Toen kwam Boefje bij AniCura terecht. Wat we vaak eerst doen bij een konijn dat niet eet, is het controleren van de tanden. De tanden van een konijn groeien hun hele leven, ze hebben dus veel ruw voer, zoals hooi, nodig dat de tanden slijt.

Als er niet genoeg slijtage is of als de tanden ongelijk slijten, kunnen er pijnlijke haken groeien in de bek. Die pijn kan zo heftig zijn dat ze stoppen met eten. Dat is eigenlijk het meest voorkomende probleem bij konijnen.

Bij het onderzoek van de tanden gaan we alles af: de snijtanden, maar ook de kiezen. Het lukt alleen niet altijd om een grondig onderzoek te doen naar de tanden als een dier bij bewustzijn is. Je kunt makkelijk iets over het hoofd zien.

Daarom hebben we Boefje onder narcose gebracht om grondig te kunnen kijken naar de kiezen. We zagen niets ernstigs en hebben de tanden een beetje bijgeslepen en wat kleine haakjes weggehaald.

Het ging vervolgens redelijk goed met Boefje, maar na een paar maanden stopte hij helaas weer met eten. Hoewel problemen met de tanden vaak terugkomen bij konijnen, hadden we niet het idee dat dit de oorzaak van het probleem bij Boefje was.

Tijd dus voor een vervolgstap. We waren nog niet helemaal klaar met de tanden, want het kon ook door de wortels komen. Toen we een afspraak voor een röntgenfoto wilden inplannen om de wortels te onderzoeken, vertelde het baasje dat Boefje ook z’n kop meer heen en weer schudde dan normaal.

We hebben de oren van Boefje nogmaals gecontroleerd en zagen korstjes aan de onderkant, vlakbij het trommelvlies. In overleg met het baasje hebben we besloten om toch een CT-scan te doen in plaats van een röntgenfoto. Met een CT-scan kunnen we de tanden en kiezen checken, maar is er ook een beter beeld van de oren en de middenoren.

Middenoorontsteking konijn

Problemen aan de middenoren komen namelijk vaak voor bij konijnen. Als het aan één kant voorkomt, heeft het konijn soms een scheve kop. De ontsteking kan zelfs door het trommelvlies heen komen en ook aan de buitenkant van het oor problemen veroorzaken.

Soms valt het mee en zien we er niets van, maar als het ernstiger is kan het konijn jeuk of pijn hebben waardoor het met de kop gaat schudden.

In de scan was de oorzaak duidelijk zichtbaar: beide middenoren waren ontstoken en gevuld met een substantie (waarschijnlijk pus) en de ontsteking zat ook aan de buitenkant.

Omdat bij Boefje beide middenoren ontstoken waren, was de scheve kop die we normaal vaak zien bij middenoorontstekingen, niet zo duidelijk zichtbaar.

De pijn die het veroorzaakte was wel duidelijk en dat zorgde waarschijnlijk voor de tijdelijke depressie waardoor Boefje stopte met eten.

Boefje krijgt nu medicijnen tegen de middenoorontsteking en het gaat goed. We hopen dat hij nu volledig opknapt! We hebben in ieder geval een duidelijke oorzaak gevonden en die kunnen behandelen, waardoor het al stukken beter met ‘m gaat!

Konijn eet niet

Eet uw konijn niet meer?

Let op: een konijn dat niet eet is een spoedgeval!

Wil uw konijn niet meer eten, maar lijkt het niet op een middenoorontsteking of op problemen met de tanden? Ga naar: konijn wil niet eten

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.