9 tips: Hoe verzorgt u een konijn?

Hoe verzorgt u een konijn? Veel konijnenbezitters onderschatten het! Zo is volwaardige voeding en een leuke leefomgeving erg belangrijk voor onze pluizige vriendjes. Maar wat houdt dat precies in en wat komt er nog meer bij kijken? Wij vertellen het u met negen tips.

Konijn verzorgen

Wilt u een konijn kopen of heeft u al één of meerdere konijnen? In dit artikel hebben wij negen belangrijke tips samengesteld over de verzorging van een konijn.

Tip 1: Vrienden

Konijnen zijn sociaal en hebben behoefte aan een soortgenoot. Wanneer u zelf niet voldoende tijd heeft om uw konijn aandacht te geven, is een soortgenoot in de leefomgeving van uw konijn heel belangrijk.

Vooral in de donkere wintermaanden waarin u weinig buiten komt, mag uw konijn niet alleen zijn. U kunt het best een voedster (vrouwtje) koppelen aan een gecastreerde ram (mannetje). Denk ook eens aan de mogelijkheden van een konijnenopvang bij aanschaf van een konijn.

Tip 2: Beweging

Voor zowel de fysieke als mentale gezondheid is vrijheid om te bewegen erg belangrijk. In vergelijking tot wilde konijnen krijgt het tamme konijn weinig beweging. Konijnen zijn nieuwsgierig en verkennen graag hun leefomgeving. Beweging vermindert het risico op zwaarlijvigheid en verveling.

Tip 3: Speelgoed

Speelgoed in de vorm van kartonnen dozen en speelballetjes waar de dagelijkse voeding in verstopt wordt, zorgen voor uren speelplezier en tijdverdrijf.

Tip 4: Aaien

Niet oppakken, wel aaien. Veel konijnen houden van knuffelen en aandacht. Een konijn is van nature een prooidier, die onder andere vanuit de lucht aangevallen wordt. Ze hebben er dan ook een hekel aan opgepakt te worden.

Hun voorkeur gaat uit naar knuffelen en aandacht terwijl ze in hun huisvesting mogen blijven zitten. Zo worden ze niet uit hun ‘comfortzone’ gehaald.

Tip 5: Korte nageltjes

Vooral bij konijnen die zich veel op ‘zachte’ ondergrond begeven, slijten de nagels niet voldoende. Om te voorkomen dat de nagels te ver doorgroeien en ongemak veroorzaken, controleert de dierenarts ook de nagels tijdens het jaarlijks bezoek.

Tip 6: Castratie

De belangrijkste reden om het konijn te ‘laten helpen’ is het voorkomen van ongewenste nestjes. Castreren of steriliseren vermindert daarnaast de kans op gezondheidsproblemen als baarmoedertumoren. Ook vermindert castratie/sterilisatie agressief gedrag, veroorzaakt door geslachtshormonen, bij ram en voedster.

Wist u dat u uw konijn (in tegenstelling tot hond en kat) niet ‘nuchter’ hoeft te houden voor een operatie?

Tip 7: Vaccinatie

Voorbeelden van konijnenziektes  met een zeer slechte prognose (weinig overlevingskans) zijn Viral Haemorrhagic Disease (VHD) en Myxomatose

VHD wordt verspreid door direct contact tussen konijnen, maar besmetting kan ook plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, voer, andere voorwerpen en vlooien. Van VHD zijn geen typische symptomen bekend. De dieren overlijden vaak plotseling, 12 tot 36 uur na infectie.

Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten, zoals muggen en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde op tamme konijnen.

De symptomen van myxomatose zijn zwellingen en knobbels ter hoogte van het hoofd, de oren, de lippen, de anus en de ogen. De verwachte levensduur is dan nog ongeveer twaalf dagen.

Risico tot besmetting wordt verminderd door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren.

Wist u trouwens dat vaccinatie vaak verplicht is voor konijnen in pensions of konijnenopvang?

Tip 8: Voeding

Hooi

Konijnen moeten 24 uur per dag hooi beschikbaar hebben. Konijnen zijn uren per dag bezig met het eten van hooi. Dit is belangrijk om verschillende redenen:

  • Hooi bevat belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde darmflora;
  • Hooi is een belangrijke leverancier van vezels die de darmwerking stimuleren;
  • Het kauwen op hooi vergt veel kauwbewegingen wat resulteert in een natuurlijke gebitsslijtage en kan haken aan de kiezen van uw konijn helpen voorkomen;
  • Een voeding rijk aan ruwe celstof en/of beschikbaarheid van hooi reduceert de vorming van haarballen in de maag;
  • Hooi eten vermindert verveling.

Eetlust

Een konijn dat geen eetlust heeft, voelt zich niet goed. Wanneer uw konijn gedurende een dag helemaal niets eet, neem dat direct contact op met uw dierenarts.

Vasten heeft schade aan de darmen tot gevolg. De hele spijsvertering kan stil komen te liggen, wat zelfs tot een vroege dood kan leiden. Voor een goede verzorging is het daarom belangrijk de eetlust van uw konijn in de gaten te houden.

Harde brokken

Tanden en kiezen van het konijn groeien levenslang door. Hoe harder de brok, des te meer gebitsslijtage wordt bevorderd. 

Konijnen die gemengde voeding krijgen, kunnen selectief eetgedrag ontwikkelen. Selectief eetgedrag leidt tot nutriëntentekorten.

Dit kunt u voorkomen door zogenoemde ‘mono-competente’brokjes aan te bieden die dezelfde volledige samenstelling bevatten. Een voeding van goede kwaliteit is verkrijgbaar bij de dierenarts.

Goede gebitsstand

Wanneer de gebitsstand van het konijn niet correct is, slijten de tanden van uw konijn niet of op een verkeerde manier af. Olifantstanden en haken op de kiezen kunnen het gevolg zijn. Dit kan veel ongemak veroorzaken.

Groenvoer

Konijnen zijn gek op groenten en fruit! Maar deze bevatten vocht en kunnen daarom veroorzakers van diarree zijn. Daarbij zit fruit boordevol suikers die tot maag- en darmstoornissen en gebitsproblemen kunnen leiden.

Geef niet veel groenvoer en bouw de gift op.

Knagen

Konijnen knagen graag aan bijvoorbeeld wilgen-, appelboom- en perenboomtakken in plaats van aan hun eigen hok! Ze kunnen uren bezig zijn met het kaal eten van takken.

Hiermee voert uw konijn natuurlijk gedrag uit. Verveling wordt voorkomen en een natuurlijke gebitsslijtage gestimuleerd. Het gebruik van een knaagsteen is af te raden. Deze kunnen blaasproblemen tot gevolg hebben.

Water

Controleer dagelijks, in de winter het liefst zelfs drie keer per dag, of uw konijn voldoende water heeft.

Extra tip: stop in de winter een heel klein beetje suiker in het waterflesje. Dit voorkomt snelle bevriezing.

Lees hier verder wat een konijn nog meer eet. 

Tip 9: Schoon achterwerk

Voeding met een hoog vochtgehalte kan diarree veroorzaken. Dit plakt aan het achterwerk van uw konijn.

Diarree en urine trekt de blauw-groen gekleurde vlieg aan, die haar eitjes legt in aangekoekte ontlasting bij uw konijn. De maden die uit deze eitjes komen voeden zich met vlees- en spierweefsel (myasis) van uw konijn en dit kan leiden tot de dood.

Om myasis te voorkomen is van het belang het hok van het konijn, vooral in de zomer, met regelmaat te verschonen en het konijn te controleren op maden.

Daarnaast kunt u een preventieve spray gebruiken, deze is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Most recent clinic

If you need to visit a clinic, you can go to your most recently visited clinic or choose to find another.
AniCura Helmond - BrouwhuisFind another clinic

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.