Heeft uw konijn diarree?

Diarree komt bij konijnen gelukkig niet vaak voor. Vaak wordt plakpoep gezien als diarree, maar dit zijn eigenlijk vastgeplakte keutels. Toch kan uw konijn wel dunne ontlasting krijgen.

Een konijn produceert twee soorten keutels: gewone keutels en blinde-darmkeutels (caecotrofen). Blinde-darmkeutels zijn zachter, donkerder, natter en zijn zeer vitaminerijk. Konijnen eten deze weer op.

Uw konijn heeft diarree

Waterdunne diarree bij uw konijn wordt meestal veroorzaakt door een darmparasiet. Dit zien we vooral bij jonge konijnen.

Plakpoep bij uw konijn kan veroorzaakt worden door problemen met de voeding, het gewicht van uw konijn, het gebit, de gewrichten, de rug en de blaas. Kortom, er zijn veel oorzaken mogelijk.

Wat zijn de gevolgen van diarree bij uw konijn?

Wanneer uw konijn geen blinde-darmkeutels meer kan of wil eten, krijgt hij vaak vitaminetekort waardoor hij ziek wordt.

Bovendien trekt de plakpoep in de vacht vliegen aan welke eitjes leggen in de vieze vacht. Deze eitjes ontwikkelen zich tot maden die uw konijn zullen aanvreten. Als uw konijn waterdunne diarree heeft is er een grote kans op uitdroging. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Behandeling voor diarree bij een konijn

Waterdunne ontlasting bij uw konijn kan gevaarlijk zijn, omdat de kans op uitdroging erg groot is. Ook als uw konijn niet of nauwelijks eet en drinkt is het beter om langs te komen bij uw dierenarts. Lees ook: ontlastingonderzoek hond en kat.

We kunnen een ontlastingsonderzoek doen om te kijken of uw konijn een parasitaire infectie heeft die de diarree veroorzaakt. De infectie is relatief eenvoudig met medicatie te behandelen, maar gaat nooit vanzelf weg!

Behandeling plakpoep bij uw konijn

Plakpoep kan snel leiden tot grote problemen bij uw konijn. Het is dus verstandig om snel actie te ondernemen en samen met de dierenarts te zoeken naar een oorzaak en oplossing. Zorg vooral dat uw konijn in de tussentijd schoon en droog blijft.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.