Konijn kopen: waar op letten?
Waar moet u allemaal aan denken of op letten als u een nieuw konijn neemt. Hieronder leest u tips van de dierenarts die u kunnen helpen bij het aanschaffen van een konijn.
Check de gezondheid van het konijn
Als u een konijn neemt, wilt u natuurlijk wel een gezond konijn. Het is lastig om snel in te schatten of een konijn helemaal gezond is, maar er zijn een aantal belangrijke dingen waar u naar kunt kijken:
- Kijk goed naar de vacht. Is deze gezond en glanzend?
- Zijn de ogen en oren schoon? Als er viezigheid zit, dan kan er iets mis zijn met het konijn.
- Kijk of het konijn zonder moeite beweegt.
Leeftijd van het konijn
Wettelijk is vastgelegd dat sommige dierensoorten pas op een bepaalde leeftijd bij het nest en dus hun moeder mogen verlaten.
Voor konijnen is die leeftijd vier weken. Dus pas na die tijd kunt u een konijn mee naar huis nemen. Vraag in ieder geval na wanneer het konijn geboren is.
Wat heeft u nodig voor een konijn?
Wilt u een konijn aanschaffen? Het is dan handig om voor de tijd de benodigde spullen daarvoor in huis haalt.
Denk daarbij onder andere aan een hok, een voerbak en een waterfles. Daarnaast heeft u natuurlijk vulling voor in het hok nodig.
Verder kan het handig zijn om een nagelschaar te hebben om de nagels van uw konijn te knippen.
Konijnenhok kopen
Wilt u een konijnenhok voor buiten of binnen?
Zorg er in ieder geval altijd voor dat uw konijn genoeg ruimte heeft. Hoeveel ruimte ze nodig hebben, is onder andere afhankelijk van het formaat. Een Vlaamse reus heeft meer ruimte nodig dan een dwergkonijn.
Minimale ruimtes voor een konijnenhok
Algemeen geldt, hoe meer ruimte hoe beter, maar ga uit van minimaal vier vierkante meter per hok voor een konijnenkoppel.
Denk verder aan:
- Een (klein) nachthokje voor konijnen die buiten staat.
- Een vrij oppervlak van één tot twee vierkante meter.
- Het liefst een ren gedeelte met meerdere meters of laat uw konijn regelmatig los lopen.
Bij een buitenhok is het heel belangrijk dat er een deel is afgeschermd zodat uw konijn niet in regen of tocht zit, zeker in de winter.
Zorg er daarnaast voor dat het konijn niet op een koude vloer hoeft te zitten.
Let er op dat het hok hoog genoeg is en het konijn op zijn achterpootjes kan staan (zelfs springen) en dat er eventueel ook graafmogelijkheden zijn.
Pas er dan wel voor op dat hij of zij zich niet een uitweg graaft naar de tuin van de buren.
Rennen
Konijnen willen graag bewegen en kunnen erg hard rennen. Beweging is ontzettend belangrijk voor de spijsvertering van konijnen. Te weinig beweging veroorzaakt problemen in het maag- en darmstelsel. Buikpijn of koliek is dan ook een veel gezien probleem bij konijnen. Een zeer pijnlijk aandoening die terug zal komen wanneer konijnen te weinig kunnen bewegen.
Veiligheid
Mag uw konijn loslopen in huis? Kijk dan uit met losliggende kabels. Konijnen zijn befaamd voor het doorknagen van kabels.
Vervelend voor u en gevaarlijk voor het konijn. Blijf ook altijd in de buurt als er kleine kinderen zijn.
Kies voor twee konijnen
Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Van nature leven ze in groepen. Een konijn dat alleen is zal zich snel gaan vervelen en zich eenzaam voelen. Het heeft echt een maatje nodig.
U kunt daarom het beste altijd twee konijnen samen houden. De voorkeur gaat uit naar een ram (mannetje) en een voedster (vrouwtje). Zorg er wel voor dat het rammetje is gecastreerd en het vrouwtje gesteriliseerd.
Konijnen verzorgen elkaar en spelen met elkaar op de momenten dat u er niet aan toe komt. Dit natuurlijk gedrag gaat verveling tegen en geeft een lager stressniveau.
Er zijn veel asielen die eerst testen of twee konijnen samen kunnen wonen, wel zo handig voordat u er eentje extra aanschaft.
Mocht u besluiten om toch maar één konijn te nemen, dan is het handig om te weten dat de meeste rammetjes wat tammer zijn dan de voedsters, al kan castratie of sterilisatie het meeste hormoon gestuurde temperament wel wegnemen.
Geslacht van konijn
Wilt u een mannetjes (ram) of vrouwtjes (voedster) konijn? Ze verschillen in karakter. Een vrouwtje is vaak wat feller dan een mannetje.
Over het algemeen gaan een mannetje en een vrouwtje samen het beste. Zorg er dan wel voor dat u één van beide of allebei laat steriliseren of castreren, anders heeft u ineens heel veel konijntjes!
Het bepalen van het geslacht is erg lastig. Neem dus de moeite om bij uw dierenarts langs te gaan. Het komt vaak voor dat dierenartsen worden geconfronteerd met twee broertjes of zusjes, terwijl de fokker/verkoper nog zo had gezegd dat het twee verschillende waren.
Gezien het feit dat konijnen er al vroeg bij zijn om hun familie te vergroten, is controle op jonge leeftijd al zeer zinvol.
Voer voor konijn
Goed voer is voor een konijn belangrijk. Maar wat heeft een konijn nodig? Geef uw konijn iedere dag een flinke pluk fris hooi of vers gras. Dat vinden ze niet alleen heel lekker, maar ze hebben dat ook echt nodig.
Kies een voer bestaande uit brokjes met de juiste samenstelling. Meerdere goede merken zijn verkrijgbaar. Niet alle konijnenvoer is goed voor uw konijn. Uw konijn kan namelijk gezondheidsproblemen krijgen van konijnenvoer zoals:
- overgewicht
- diarree/plakpoep
- kiesproblemen
Uw dierenarts kan u goed adviseren over welke voeding het beste bij uw konijn past. Lees ook: konijn eet niet
Pas ook op met extraatjes zoals groente. Het lijkt misschien niet veel wat u geeft, maar uw konijn is een klein beestje. Lees hier verder over konijnenvoeding.
Inenten konijn
Tijdens het gesprek met de dierenarts kunt u zich naast geslachtsbepaling, sterilisatie of castratie en correcte voeding ook laten inlichten over de noodzakelijke vaccinaties die uw konijn kan/moet krijgen.
Vooral, maar niet alleen, buitenkonijnen lopen risico om besmet te worden met myxomatose en VHD, een ander noodlottig virus waarvan we regelmatig uitbraken zien.
Lees hier alles over uw konijn inenten.