De symptomen van deze ziekte beginnen oppervlakkig met huidproblemen bij het konijn.

Myiasis bij konijnen

Madenziekte (of myiasis of vielglarvenziekte) is een voor uw konijn erg pijnlijke en mogelijk fatale ziekte, veroorzaakt door vliegen.

De vlieg legt eitjes in de vacht van uw konijn en de maden (vlieglarven) die hier uitkomen vreten zich ín de huid van uw konijn. Soms zo erg dat er geen redden meer aan is.

Het goede nieuws is dat myiasis heel goed te voorkomen is of te verhelpen als u er tijdig bij bent!

Myiasis is een spoedgeval en helaas een veel voorkomende konijnenziekte. Vermoedt u dat uw konijn de madenziekte heeft? Neem dan direct contact op met uw dierenarts!

Oorzaak madenziekte/ vlieglarvenziekte konijn

Die luid zoemende vlieg die u vast wel kent is ‘de groene vleesvlieg’. Haar eitjes zijn het probleem: vooral als het buiten lekker warm is, leggen de vliegen graag eitjes. De maden of vlieglarven groeien dan namelijk extra snel. Wees op warme dagen dus extra alert. Vliegen zijn gek op viezigheid.

Is uw konijnenhok niet schoon of heeft uw konijn poep of urine aan het kontje geplakt? Dan is dat de perfecte broedplaats voor vliegen.

Ook wondjes of ontstekingen trekken vliegen aan. De vlieg legt haar eitjes in de aangekoekte ontlasting of in de vacht van uw konijn. De maden die uit deze eitjes komen voeden zich vervolgens met vlees- en spierweefsel van uw konijn.

Madenziekte konijn symptomen

Myiasis is vooral in de beginfase lastig met het blote oog te zien. Maden zitten namelijk in de huid, net onder de vacht. Symptomen van madenziekte bij konijnen kunnen zijn:

  • een nat en/of vies achterwerk;
  • stinken;
  • sloom en suf, het konijn blijft stil zitten in een hoekje;
  • slecht eten en drinken;
  • er kunnen maden zichtbaar zijn;
  • er kunnen vliegen in het konijnenhok zitten.

Uw dierenarts kan de diagnose myiasis, ook in een vroeg stadium, makkelijk stellen. Heeft u het vermoeden dat uw konijn myiasis heeft? Schakel dan direct uw dierenarts in. Als de dierenarts maden in de vacht of rondom de anus vindt, is het zeker dat het konijn last heeft van madenziekte. Vaak is het hele achterwerk van uw konijn vies en ontstoken en hangt er een nare geur rond uw konijn.

Behandeling madenziekte

Myiasis is vaak ernstiger dan het in eerste instantie lijkt, maar gelukkig is de ziekte goed te behandelen als u er op tijd bij bent.

Een konijn met madenziekte moet onder narcose worden behandeld. Als het konijn slaapt worden eerst de haren zoveel mogelijk weggeschoren. Pas dan is de ernst ook goed zichtbaar.

De dierenarts smeert de huid nu in met een zalf en behandelt het konijn nog met een anti-myiasis spray. Dit doodt de eventueel overgebleven maden en voorkomt het ontstaan van infecties. Tot slot krijgt uw konijn een pijnstiller en ontstekingsremmer.

Myiasis bij uw konijn voorkomen

Voorkomen is in dit geval dus absoluut beter dan genezen. Let dus goed op uw konijn, zeker als het buiten warm is. Met deze zeven tips heeft u de minste kans op myiasis:

  1. Zorg voor een goed dieet. Een konijn heeft een vezelrijk dieet nodig. Verkeerde voeding kan diarree veroorzaken. Dit kan weer leiden tot aangekoekte ontlasting bij uw konijn en dat trekt de vliegen aan;
  2. Zorg voor een schoon hok. Controleer en reinig de poepbak dagelijks. Check of de keutels een normale vorm hebben en verwijder natte plekken in het hok;
  3. Houd het gedrag van uw konijn goed in de gaten. Eet hij wel goed, zit hij niet stil in een hoekje? Afwijkend gedrag kan een teken zijn dat er iets mis is;
  4. Controleer het achterwerk. Pak uw konijn elke dag even op en controleer of hij/zij geen vastzittende poep of een natte vacht heeft. Aangekoekte ontlasting, losse haren en klitten moeten direct worden weggehaald. U kunt stukjes weg knippen en indien nodig de vacht wassen met speciaal ontsmettingsmateriaal. Vraag uw dierenarts wat u het beste kunt gebruiken;
  5. Bekleed het hok met vliegengaas. Door een hor te plaatsen kunnen vliegen (bijna) niet binnen komen, waardoor ze niet in de buurt van uw konijn kunnen komen;
  6. De natuur kan een handje helpen. Een spinnenweb in de hoek van het konijnenhok? Spinnen eten muggen en vliegjes en kunnen in dit geval dus nuttig zijn;
  7. Gebruik een geschikt bestrijdingsmiddel. Een anti-myiasis spray kunt u zonder problemen gebruiken om madenziekte te voorkomen. Op het konijn zelf en in de kooi of een andere plek waar uw konijn veel komt. Het bestrijdt de vliegeneitjes en de larven.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.