Zijn huisdieren een risico voor de gezondheid?
Nee, eigenlijk niet. Het kan wel zijn dat mensen of kinderen minder weerstand hebben door leeftijd, door het gebruik van medicatie of doordat ze ziek zijn. In die gevallen is het goed om extra goed op te letten.
Normaal gesproken zijn de dieren gezond en met preventieve zorg blijven ze dat ook. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken om te weten en om rekening mee te houden. Deze leest u in dit artikel.
Allergie van de hond of kat
Net zoals de mens allergisch kan zijn voor een hond of een kat, kan uw huisdier allergisch zijn voor de mens!
Bij katten zijn allergieën moelijker vast te stellen. Bij honden zijn er wel goede onderzoeken mogelijk. Het veel likken aan de voetjes is één van de meest voorkomende en makkelijkste te herkennen symptoom.
Uw dierenarts kan door middel van testen de allergie nader bepalen. Dit is één van de voorbeelden dat het huisdier ziek kan worden van de mens, of andersom.
Beestjes en jeuk
Veel gezelschapsdieren zoals cavia, hond, kat en konijn kunnen beestjes bij zich hebben die niet zo kieskeurig zijn. Ze lopen net zo makkelijk over naar de eigenaar of de kinderen. Dit kan niet alleen gebeuren bij vlooien, maar ook bijvoorbeeld bij wormen. Dit is een belangrijke reden om de dieren preventief te behandelen tegen beestjes.
Schimmelinfectie bij mens en dier
Dieren kunnen soms zonder zichtbare symptomen een schimmel bij zich dragen. Als de dieren vaak worden geknuffeld kan deze schimmel overgegeven worden aan mensen. Zeker kinderen zijn hier gevoelig voor.
Schimmelinfecties bij de mens geven meestal een rode ronde plek op de huid. Heeft u klachten? Laat uw dierenarts dan weten dat u een huisdier heeft.
Bacteriën van dieren
Het komt bijna nooit voor dat mensen ziek van bacteriën van de hond, maar het is wel mogelijk. Ziekte van Weil (leptospirose) is hier een voorbeeld van. Gelukkig worden de meeste honden hiervoor gevaccineerd. Zo beschermt u niet alleen uw hond, maar ook uw omgeving.
Bacteriën van vers bereid dierenvoedsel
Wat tegenwoordig veel meer voorkomt is dat mensen ziek worden van vers bereide voeding voor de hond of kat. Door ondeskundige bereiding van rauw kippenvlees of organen, rauwe eendeneieren en slachtmateriaal liggen slechte bacteriën op de loer. Zorg dus altijd voor een goede keukenhygiëne.
Diermedicijnen en uw gezondheid & veiligheid
Regelmatig komt het voor dat een diereigenaar zijn of haar huisdier moet behandelen met medicijnen of andere stoffen die al dan niet geregistreerd zijn als diergeneesmiddel.
Graag bespreken we hier een aantal belangrijke onderdelen van de medicatie die van belang zijn voor uw gezondheid en/of die van uw huisdier.
Voorschrift
In het voorschrift staat de dosering aangegeven die toegepast moet worden. Ook staat er of de kuur afgemaakt moet worden. Het is belangrijk om u hieraan te houden.
Bijsluiter
Alle geneesmiddelen dienen voorzien te zijn van een bijsluiter. Hier staat belangrijke informatie in en het is belangrijk dat u dit goed leest. Hier zullen ook aanwijzingen staan ter bescherming van uw gezondheid.
Toepassing zalf
In het algemeen is het verstandig om dit met handschoenen te doen. Dunne plastic handschoenen die ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld verven van haar volstaan. In theorie kan uw huid anders net zo goed de zalf opnemen en dat is niet de bedoeling.
Toepassing 'pillen/dragees'
Het zal niet heel snel kwaad kunnen maar het is verstandig om na het toedienen van de medicatie uw handen goed te wassen.
Toepassen van middelen op de huid tegen teken en vlooien
Let erop dat direct na aanbrengen het huisdier veilig is voor andere dieren of kinderen. Likken of aaien te kort na toediening kan zorgen voor ongewenst opname.
Bijsluiters vermelden dit. Het ene middel is duidelijk veiliger dan het andere, dus vraag uw dierenarts om advies. Houd anders uw huisdier voor de zekerheid even gescheiden van andere dieren en kinderen.
Toepassing van antibiotica
Dit zijn middelen die bacteriën moeten verzwakken of doden. Onzorgvuldig gebruik van deze middelen kan resistentie bij bacteriën in de hand werken.
Toediening moet dan ook met de grootste zorg gedaan worden. Dierenartsen zetten zich vol in voor verantwoord antibioticumgebruik. Vaak wordt er bacteriologisch onderzoek gedaan om de juiste keuze te maken en onnodig antibioticumgebruik te voorkomen.
Uw eigen situatie
Bent u zwanger of is uw weerstand verlaagd? Meld dit dan in vertrouwen bij uw dierenarts. Bij sommigen medicijnen is dit van belang om te weten.
Overtollige medicijnen
Deze horen thuis in het Klein Chemisch Afval (KCA). Uw dierenarts mag ze volgens de wet niet terugnemen. KCA wordt deskundig vernietigd zodat medicijnresten niet in het milieu komen.
Houd medicijnen voor dieren ook altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Vragen of twijfels?
Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.