Wat zijn de eigenschappen van de Australische herder? Lees meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit ras aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Aussie een echte waakhond en een erg energieke hond is?
Australian shepherd karakter
Het karakter van de Australian shepherd is zeer aanhankelijk. Het is een ras dat loyaal en toegewijd is aan hun baasjes en gezin. Ze willen graag dicht bij hen zijn. Wees niet verbaasd als uw hond op uw voeten gaat zitten of u volgt waar u ook gaat. Het is een ras dat goed kan samenwerken, gemakkelijk te trainen is en het gelukkigst is als hij werk te doen heeft. Daarom doet u er goed aan als u uw Australische herder bezighoudt.
Actief hondenras
De Australische herdershond staat bekend om zijn hoge energie en past daarom niet bij alle gezinnen. Als u een actief gezin bent, is de Aussie een geweldige en liefhebbende toevoeging. Voor baasjes wie op zoek zijn naar een eerste hond, is de Australian shepherd minder geschikt. Omdat het ook een erg intelligent ras is, kan hij namelijk snel doorkrijgen hoe hij trucjes uithaalt, zonder dat zijn baasje het door heeft.
Australische herders over het algemeen extravert en vriendelijk. Ook spelen ze graag met kinderen en kunnen ook daarom een leuke toevoeging zijn aan het gezin. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene toezicht houdt wanneer honden en kinderen samen spelen.
Omdat Australian shepherds zich erg kunnen hechten aan hun gezin, kunnen sommige honden erg verlegen zijn en meer gereserveerd onder vreemden.
Waakhond
De Australian shepherd is van karakter ook een hoedende herdershond en een waakhond. Dit betekent dat het ras ook geschikt is om schapen mee te gaan hoeden. Daarnaast is hij meestal beschermend en zal laten weten wanneer er vreemden aankomen. Ze hebben sneller de neiging om dingen te bewaken en dit is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te trainen.
Energiek en atletisch
De Australische herder is een energieke en atletische hond die veel beweging nodig heeft in het dagelijkse leven. Aussies zijn echte werkhonden en houden ervan om hun lichaam te gebruiken. Vanwege zijn intelligentie heeft hij een toegewijde eigenaar nodig die ook graag beweegt. De Aussies gaan graag met hun baasjes mee tijdens lange wandelingen, hardlopen en trektochten.
Lichamelijke uitdaging alleen is niet voldoende. Naast lange wandelingen heeft hij ook mentale uitdaging nodig. Wordt hij mentaal niet uitgedaagd, dan kan de Australische herder ongewenst gedrag gaan vertonen zoals:
- meubels kapotbijten
- bijten naar andere honden (óók binnen de roedel)
- veel blaffen
- in de kuiten bijten van mensen
- andere huisdieren aanvallen
- mensen gaan hoeden
Het beste wat u kunt doen, is een levensstijl vinden waarin u uw Aussie ook in uw dagelijkse bezigheden betrekt. Geef uw Aussie ook een “baan”. U zult zien dat door zijn denkende vermogen en intelligentie u met allemaal taakjes kunt helpen.
Verder is de Australian shepherd door zijn uithoudingsvermogen en behendigheid een geweldige hond om verschillende hondensporten mee te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en hoeden.
Prijs Australische herder
De prijs van een Aussie is sterk afhankelijk van zijn leeftijd en of hij een stamboom heeft.
Een Austalian shepherd puppy met stamboom kost zeker 1000 tot 1500 euro. Een pup zonder stamboom is vaak veel goedkoper, maar raden wij niet aan. Er zijn namelijk nog altijd veel pups die via de illegale hondenhandel worden verkocht.
De prijs van een volwassen Australian shepherd is erg afhankelijk van de verkoper. Hij maakt zelf een inschatting van de prijs, vaak gebaseerd op de leeftijd van de hond.
Let erop dat de prijs voor een Australische herder niet stopt bij de aankoop van de pup. Wanneer u een pup heeft gekocht komen daar nog de kosten van de dierenarts, voer en andere benodigdheden bij.
Denk hierbij onder andere aan:
- Vaccinaties
- Ontwomingen
- Castratie of sterilisatie
- Dierenartskosten bij ziekte
- Huisdierverzekering
- Voer
- Speelgoed
- Tuigje en riem
- Bench of mand
Bedenk daarom voordat u een Australische herder pup koopt, of hij wel in uw financiële situatie past.
Australian shepherd puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Wilt u een Australian shepherd kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.
Australian shepherd training
Begin in een vroeg stadium met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze hechten zich sterk aan hun families en kunnen overbezorgd zijn. Als ze zonder gezelschap blijven voor een lange tijd, kunnen ze dingen kapot maken of agressief worden.
Routines
De positieve aspecten van de loyaliteit van deze hond, gecombineerd met zijn intelligentie en hoge energie, maakt dat hij heel goed te trainen is. Goed om te weten is dat veel Australische herders ook van consistentie houden. Ze houden van routines als het gaat om eten, wandelen en naar bed gaan. Als u uw routine wijzigt, wees daar dan voorbereid dat uw Aussie zich kan verzetten.
Uiterlijk van de Australische herder
De vacht van een Australian shepherd kan erg veelzijdig zijn. Zo hebben ze meeste Aussies lang tot middellang haar, maar kan hij ook voorkomen als korthaar. Daarnaast kan de vacht golvend of recht zijn. Het ras heeft een dikke ondervacht en verhaart dan ook vrij veel. De Australian shepherd korthaar heeft als voordeel dat hij wat minder verhaart dan de langharige variant.
Vachtverzorging
De verzorging van de vacht is gelukkig vrij eenvoudig. Zelfs wanneer uw Australische herder redelijk langharig is, vereist het niet zoveel werk als u misschien denkt. Met regelmatig (misschien twee keer per week) borstelen om losse haren te verwijderen, houdt u het onder controle. Doe de Aussie in bad als hij vies wordt en als hij verhaart. Gebruik hierbij een shampoo die speciaal ontwikkeld is voor honden en vergeet niet de vacht goed te föhnen na een bad.
Grootte en gewicht Australian Shepherd
Aussies zijn iets langer dan hoog en vallen in de klasse middelgroot. De hoogte voor mannen is ongeveer 51 tot 58 cm en voor teven rond de 46 tot 53 cm. Het gewicht verschilt van 16 tot 32 kg, afhankelijk van het geslacht en de lichaamsbouw.
Kleuren van de Australian shepherd
Dit ras is er in veel verschillende kleuren zoals zwart, bruin en rood en blauw. Het patroon kan ook erg verschillend zijn. Zo komt de Aussie voor in bicolour (eigen kleur met wit), tricolour (de eigen kleur met wit en bruin) of in merle. Merle is de meest kenmerkende kleur van de Australian shepherd. Hierbij heeft de hond een patroon met verschillende lichte en donkere vlekken. Het meest bekende is de blauw merle, maar Aussies zijn er ook in rood merle.
Blauwe ogen
De Australische herdershond staat niet alleen bekend om zijn mooie lange vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, maar ook om zijn mooie sprekende blauwe ogen. De blauwe ogen komen het vaakst voor bij de merle kleuren, maar kunnen ook bij de andere kleuren voorkomen.
Het gen voor blauwe ogen zit wel in het ras, maar komt niet altijd tot uitdrukking. Soms kan het ook voorkomen dat maar een van beide ogen blauw is. Dit wordt heterochromia genoemd.
Kruisen met kleuren
Het is mogelijk om twee Australische herders met verschillende vachtkleuren met elkaar te kruisen. Let hierbij wel op dat het verboden is om twee Aussies met een merle vacht met elkaar te kruisen. Hierbij kan namelijk het dubbel merle gen ontstaan. Dit kan bij de pups leiden tot blindheid en doofheid.
Speciaal voor het ras
Elk hondenras heeft speciale eigenschappen, ook de Aussie. Zo heeft de Australian shepherd veel aandacht en training nodig.
Veel aandacht nodig
Om ervoor te zorgen dat dit ras bij u past, moet u bereid zijn veel tijd en werk te besteden aan uw Aussie. Het feit dat hij een achtergrond heeft als herders- en jachthond, vraagt om meer aandacht dan bij een pure gezelschapshond.
Omgang met kinderen
Vanwege hun achtergrond zien ze kinderen vaak als een deel van hun "kudde". Leer aan uw Australische herder dat bijten en jagen niet zijn toegestaan. Leer uw kinderen ook altijd hoe ze de Aussie moeten benaderen en aanraken. Omdat dit ras de neiging heeft om het gezin te bewaken, is het ook belangrijk dat u uw Aussie leert hoe hij zich moet gedragen als er bezoek komt.
Omgang met andere hondenrassen
Omdat ze graag hun lichaam gebruiken, kunnen ze niet samen met alle hondenrassen. Ze zijn misschien te druk en te zwaar voor kleinere honden of honden met een andere manier van spelen.
Verschil tussen Australian shepherd en Border Collie
De Australian shepherd heeft veel karaktereigenschappen gemeen met de border collie. Zo zijn beide rassen zeer intelligent er actief en zijn ook de border collies gefokt om schapen te hoeden. Het verschil tussen de Australische herder en de border collie zit voornamelijk in de mate van werkdrang. Hoewel beide rassen het erg leuk vinden om getraind te worden, heeft de border collie net wat meer uitdaging (zowel lichamelijk als mentaal) nodig dan de Australische herder.
De border collie wordt gezien als het slimste hondenras ter wereld. Hij leert snel gedrag aan en routine is erg belangrijk voor hem. De Australische herder houdt ook van routine, maar is vaak iets beter in omgaan met veranderingen dan de border collie. Wanneer bij deze hondenrassen ongewenst gedrag is aangeleerd, is het bij de Australian shepherd vaak makkelijker weer af te leren dan bij de border collie.
Lees verder als u meer wilt weten over de border collie.
Australian shepherd en border collie kruising
De kruising tussen een Australische herder en een border collie is de bordershep. Dit is een zogeheten designer ras en is een van de populairdere kruisingen van de border collie.
Erfelijke ziektes bij de Australian Shepherd
De Australische herder is over het algemeen een gezond hondenras. Sommige veel voorkomende ziekten zijn meer aanwezig dan anderen. Erfelijke ziekten die voorkomen zijn:
- oogaandoeningen
- heupdysplasie
- gevoeligheid voor het medicijn MDR1
- elleboogdysplasie
- epilepsie
Een verantwoordelijke fokker zal ze testen op heupdysplasie, staar, epilepsie en in sommige landen wordt ook een mentale test gedaan.
Voeding
De hoeveelheid voeding moet gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de Australian shepherd. Kortom, de routines van voedsel zijn erg persoonlijk. Doe altijd wat het beste is voor uw Aussie en neem contact op met uw dierenarts als u twijfelt.
Australian shepherd: achtergrond van het ras
Australian shepherd: achtergrond van het ras
Herkomst
Het lijkt niet helemaal duidelijk waar de Australian shepherd vandaan komt. Ondanks de naam zeggen sommigen dat het ras is ontwikkeld in het Amerikaanse westen. Anderen zeggen dat dit ras afkomstig kan zijn uit Duitsland, Spanje of de Britse eilanden. Zijn mogelijke voorouders zijn de Australisch langharige Collie-honden met korte staart, Duitse herdershonden en Baskische herders.
Oorsprong hedendaagse Australische herder
Het ras dat we tegenwoordig kennen als de Australian shepherd komt uit de Verenigde Staten. Daar werd hij gekozen voor zijn harde werkvermogen. Met zijn veelzijdigheid, kudde-instincten en scherpe intelligentie was dit ras voor lange tijd erg nuttig op boerderijen.
Vóór 1945 was de naam Australian shepherd als rasnaam niet bekend. De variatie in lichaamsbouw, grootte en hoofdtype van de honden deed denken aan gemengde rassen. Ze hadden ook andere namen zoals Spaanse herder, Californische herder en Pastor hond.