Berner sennen

De Berner sennen is een populair hondenras voor gezinnen. Het is een vriendelijk, aanhankelijk en intelligent familielid.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van de Berner sennen? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een Berner sennen te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u al dat de Berner sennen vroeger een boerderijhond was?

Achtergrond van de Berner sennen

De Berner sennenhond is ontstaan ​​in het Alpengebied rond Bern. Op de boerderij hielp de Berner sennen mee met taken als bewaken, zware dingen trekken en vee drijven. Er wordt gezegd dat het ras 2000 jaar geleden kan worden afgeleid van mastiff-achtige honden die met de Romeinse legers naar Zwitserland kwamen. Deze werden gekruist met andere honden en ontwikkeld om de boeren te helpen.

De naam 'Berner sennen'

De naam Berner sennen kwam pas in 1909 op. De naam verwijst naar de deelstaat Bern in Zwitserland waar het ras vandaan komt. Nu is de Berner sennen een ontzettend populaire familiehond, hoewel hij volledig tot zijn recht komt als hij mag werken.

Het karakter van een berner sennen

Omdat de Berner sennen in de geschiedenis veel op de boerderij werkte, is hij waakzaam en alert op wat er in de buurt gebeurt. Hij is zelfverzekerd en niet snel bang. 

Gezinshond

Hij is trouw aan zijn gezin en erg aardig voor kinderen. Hij wil zijn eigenaar een plezier doen, wat ook betekent dat hij gemakkelijk te trainen is. Als hij de juiste opvoeding krijgt, is zijn waakinstinct geen probleem. Zo leert hij vriendelijk te zijn tegen vreemden en wordt het ook gezien als een rustige en ontspannen hond.

Activiteit: actieve hond

Als de Berner sennenhond helemaal volgroeid is, heeft hij elke dag voldoende beweging nodig. Hij houdt van wandelen en kan verrassend snel rennen in verhouding tot zijn grootte.

Puppy's en jonge honden

Let op bij puppy's en jonge Berner sennens. Zij mogen niet op dezelfde manier worden getraind als een volwassen Berner sennen. Dat heeft te maken met het feit dat hun gewrichten en botten pas volledig ontwikkeld zijn als ze 12 tot 18 maanden oud zijn. Dan is dagelijks gedoseerde beweging belangrijk die men met het ouder worden verder kan uitbouwen.

De vacht van de berner sennen

De berner sennen heeft enige vachtverzorging nodig. De Berner sennen heeft een dikke en vrij lange vacht.

De berner sennenhond heeft wat vachtverzorging nodig om fris en mat-vrij te blijven. Ze verharen afhankelijk van waar ze wonen twee keer per jaar. Teven kunnen ook extra verharen tijdens de loopsheid.

Wekelijks borstelen

Maak er een routine van om één keer per week door zijn vacht te borstelen, en één keer per dag als het regent. Door regelmatig te borstelen, stoot de vacht makkelijk vuil af, wat betekent dat u uw Berner sennen niet te vaak hoeft te wassen. Ze hoeven alleen in bad als zijn vacht vuil is.

Training Berner sennen

Het ras is over het algemeen makkelijk in de omgang. Ze zijn vriendelijk, aanhankelijk en houden ervan om bezig te zijn en nieuwe dingen te leren. Het ras wordt zowel fysiek als mentaal laat volwassen. Begin ook daarom niet te snel met de fysieke training.

Mentale- en socialisatietraining 

Het is wel belangrijk om uw Berner sennen mentaal te trainen. Zo leert uw hond te gehoorzamen en hoe hij zich thuis moet gedragen. Dit geldt ook voor de socialisatietraining. Om geen blaffende hond te krijgen die in elke kleine situatie waakt, kunt u hem leren om bezoekers rustig te begroeten. 

Duidelijkheid en belonen

Bij de training draait alles om duidelijke instructies en positieve bekrachtiging, daardoor wordt uw Berner sennen een uitstekende gezelschapshond.

Grootte en gewicht

De Berner sennenhond is zowel groot als gespierd. Het gewicht ligt tussen 40 en 54 kg voor reutjes en tussen 30 en 45 kg voor teefjes . De schofthoogte voor de mannelijke dieren is tussen 64 en 70 cm en voor de vrouwelijke dieren is dat tussen 58 en 66 cm.

Kleur Berner sennen

Het ras is driekleurig, de basis is zwart en het patroon is bruin met wit.

Speciaal voor het ras

Berner sennens kunnen gevoelig zijn voor hitte en vochtigheid. Zorg ervoor dat hij op warme dagen altijd toegang heeft tot schaduw en water.

Erfelijke ziekten Berner sennen

De Berner sennen heeft enkele erfelijke ziekten waarbij tumoren de ernstigste zijn. De meest voorkomende tumor is kwaadaardige histiocytose (tumor van bepaalde cellen van het afweersysteem).

Andere ziekten die vaak voorkomen bij Berner sennens zijn:

Voeding

Berner sennens houden veel van eten, dus u moet extra opletten om het gewicht onder controle te houden. De hoeveelheid voer moet gebaseerd zijn op de leeftijd, grootte, gezondheidstoestand en het activiteitenniveau van de hond. Heeft u vragen welke voeding u het beste aan uw Berner sennen kan geven? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Type

Werkhond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Wilt u tips en meer informatie over het kopen van een Berner sennen puppy of oudere hond? Ga dan naar hond kopen.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.