Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras border collie? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een border collie te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een border collie koopt. Wist u bijvoorbeeld al dat de border collie een ervaren eigenaar nodig heeft en erg actief is?
Border collie karakter
De border collie is een ongelooflijk intelligent ras dat, vanwege zijn achtergrond als herdershond, een instinctieve en intuïtieve samenwerking heeft met zijn baasje. Het is een zeer gespecialiseerd hondenras dat door zijn karakter veel voor het drijven en hoeden van schaapskuddes wordt gebruikt.
Ervaren eigenaar
Het is geen ras voor een onervaren eigenaar. Hij is een levendige, sterke en gelukkige hond die goed bij het dagelijks leven past. Hij reageert goed op u en werkt graag samen. Ook gaat hij graag uitdagingen aan.
(Mentale) problemen
Er zijn problemen geweest in het ras met geluidsgevoeligheid, een licht gevoelige geest en het slecht werken in nieuwe omgevingen. Dit is doelbewust weg gefokt. Het is daarom belangrijk om altijd de ouders van de pup te zien voordat u een puppy kiest.
Activiteit: lichamelijke- en mentale stimulatie
De border collie is een extreem actief ras dat veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft om goed te functioneren en om gelukkig en gezond te blijven.
Dagelijkse beweging
Een border collie moet elke dag beweging krijgen en bij voorkeur de mogelijkheid hebben om vrij te kunnen rennen. Het ras doet graag mee als je gaat sporten. Het is een prima hondenras om samen mee te gaan hardlopen, fietsen en wandelen.
Mentale uitdaging
Naast voldoende beweging moet het ras ook mentaal uitgedaagd worden vanwege zijn hoge intelligentie. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het aanleren van commando's, uw border collie puzzels te laten oplossen of door speurwerk met hem te doen.
Wanneer border collies te weinig beweging krijgen of zich mentaal vervelen, gaan zij zichzelf bezighouden. Dit leidt vaak tot ongewenst gedrag. Zo kan een verveelde border collie continu proberen te ontsnappen, spullen kapot gaan kauwen, de tuin opvragen, bijten wanneer hij wordt aangeraakt of mensen gaan hoeden.
Een border collie als huishond
Als u een hond wilt waarmee u het grootste deel van de dag op de bank kunt liggen, dan is dit niet het ras voor u. Een border collie is namelijk alleen geschikt als huishond wanneer u een actief, buitenshuis persoon bent en wanneer u geïnteresseerd bent in hondentraining. Dit is vaak ook van toepassing op verschillende soorten van een border collie mix. Lees verderop in dit artikel over de verschillende soorten kruisingen.
Schaapherdershond
Tegenwoordig is de border collie de enige herdershond die helpt bij het verzamelen en verplaatsen van schapen rond de wereld. Tegelijkertijd is dit ras, vanwege zijn hoge intelligentie en bereidheid om samenwerken, een favoriet voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en races.
Ongewenst hoeden
Omdat de border collie als ras een volbloed herdershond is, kan hij ook zijn herders instinct gebruiken op andere bewegende objecten zoals fietsers, hardlopers en auto's. Dit wordt ongewenst hoeden genoemd. Het is belangrijk om border collies te trainen en strikt te zijn, zodat dit gedrag wordt vermeden.
Bal-oefeningen
Het ras kan veel herhalingen aan en geeft bijna nooit op. Border collies kunnen de neiging hebben om veel aandacht op de bal te vestigen. Het is daarom belangrijk om de hond niet te veel te trainen met bal-oefeningen. De bal kan wel een goede beloning zijn bij het trainen, zolang het maar op de juiste manier wordt gedaan.
Hondensport
De border collie is een ongelooflijk gewaardeerd hondenras in verschillende sporten. Hij kan getraind worden in onder andere behendigheid, gehoorzaamheid, dog frisbee, freestyle en schapen drijven. De meerderheid van de honden die op hoog niveau meedoen met deze hondensporten zijn border collies.
Border collie soorten
De border collie is een van de populairste hondenrassen in Nederland. Omdat deze honden erg slim en energiek zijn, is het vaak gewenst om deze eigenschappen ook in kruisingen te willen. De border collie wordt dus regelmatig gekruist met andere rassen, waar ontzettend leuke honden uit komen. De typische border collie eigenschappen worden daarbij vaak overgedragen op de puppy's.
De kruisingen die hieronder worden benoemd zijn geen officiële nieuwe rassen, maar zogenaamde ‘designer rassen’.
Populaire kruisingen
Populaire border collie kruisingen zijn:
- Borderbij: kruising border collie met een friese stabij
- Bordershep: kruising border collie met een australian shepherd
- Borador: kruising border collie met een labrador
- Bordersennen: kruising border collie met een berner sennen
- Dollie: kruising border collie met een duitse herder
- Golden colli: kruising border collie met een golden retriever
De kleuren van de border collie
De kleuren van de border collie zijn erg divers. Vrijwel alle kleuren en patronen komen bij dit ras voor. Belangrijk is wel dat de kleur wit niet dominant mag zijn. De reden hiervoor is dat witte border collies vaker lichamelijke afwijkingen hebben zoals doofheid.
De typische kleur van een border collie is zwart met wit. Varianten hierop zijn bruin-wit, lilac-wit en blauw-wit. Border collies kunnen daarnaast ook drie kleuren hebben, waarbij de bruine kleur meestal voorkomt op de wangen, wenkbrauwen en onder de staart. Deze kleur wordt ook vaak de tricolor border collie genoemd.
Merle patroon
Een variant op het patroon zijn de ‘merle’ border collies. Merle verwijst naar een patroon in de vacht, waarbij de normale kleur van de border collie is onderbroken door witte vlekken. Merle kan voorkomen in de kleuren zwart, blauw, bruin, rood en lilac.
Kruis nooit twee merle border collies met elkaar. Wanneer twee merle border collies met elkaar worden gekruist kan het ‘dubble merle’ gen onstaan bij de pups. Deze pups hebben vaak flinke gezondheidsproblemen zoals doofheid, blindheid en onvruchtbaarheid.
De vacht van de border collie verzorgen
De vacht van de border collie bestaat uit twee lagen, namelijk een onder- en een bovenlaag. De onderlaag is wollig en de bovenlaag wat stugger. Border collies komen voor als korthaar tot middellang haar en kunnen daarnaast gladharig of ruwharig zijn. Al kan de vacht van de border collie dus per hond wat verschillen, de verzorging is hetzelfde.
Het belangrijkste is dat er geen vervelende klitten in de vacht ontstaan. Daarvoor hoeven ze maar maximaal eens per week geborsteld te worden. Bij vaker borstelen stimuleert u de vacht om meer haar te produceren en zult u dus meer haren in uw huis hebben.
Wassen
Uw border collie hoeft niet vaak gewassen te worden. Bij vaak wassen ontstaan er huidirritaties en dit kan leiden tot roodheid en jeuk. Was uw border collie dus maar eens in de twee maanden. Gebruik hierbij een shampoo die speciaal ontwikkeld is voor honden.
Training border collie
De border collie is een geweldig trainingsmaatje. Door zijn behendigheid, hoge intelligentie en atletische bouw, is hij geschikt voor bijna elk type training. De border collie is het intelligentste ras ter wereld. Sommige onderzoekers vergelijken de intelligentie van het ras met een 2,5 jarig kind. Hij leert zowel het gewenste als het ongewenste gedrag bliksemsnel.
Puppytraining
Omdat de border collie een gevoelig ras is, is het belangrijk om vroeg te beginnen met het socialiseren van uw hond als pup. Zorg ervoor dat uw pup op een rustige manier en op zijn eigen tempo kan kennismaken met andere mensen, honden, plaatsen en geluiden. De beste manier om dit te doen is door goed gedrag veel en vaak te belonen bij al deze nieuwe ervaringen.
Voor de verdere opvoeding van uw border collie pup kunt u beginnen met een puppycursus, waarna u verder kunt trainen in de sport die het best bij u en uw hond past.
Grootte, leeftijd en gewicht border collie
De grootte van de border collie is ongeveer 53 cm. Reuen zijn iets groter, met een schofthoogte van 50 – 56 cm. Teefjes zijn gemiddeld tussen de 46 en de 52 cm.
Het gewicht van de border collie verschilt dan weer erg weinig tussen reuen en teefjes. De mannetjes wegen 13 – 20 kg en de vrouwtjes wegen 13-19 kg.
Border collies worden gemiddeld tussen de 10 en 17 jaar oud.
Speciaal voor het ras
De border collie heeft een aantal speciale eigenschappen. Zo zijn er drie verschillende lijnen en kan de border collie intimiderend overkomen op andere honden.
Foklijnen
De border collie wordt in verschillende lijnen gefokt. De belangrijkste zijn showlijnen en werklijnen. Showlijnen worden gefokt met het uiterlijk in gedachten. Werklijnen worden vooral gefokt om schapen mee te hoeden. Tussen deze twee lijnen is er ook nog een derde lijn, namelijk de 'sportlijn'. Deze lijn wordt gefokt voor hondensporten. Dit is meestal een mix van show- en werklijnen. Welke lijn en welk type bij u past, hangt af van wat u met uw hond wilt doen. Het is altijd aan te raden om verschillende types van het ras te zien om te kijken wat bij u past.
Volgzaam
De border collie houdt ervan om dicht bij mensen te zijn en is meestal te vinden binnen twee meter van het baasje. Ook wanneer u naar de wc gaat. Als u geïrriteerd raakt door een hond die zijn baas door dik en dun wilt volgen, dan is het ras niets voor u.
Staren
Sommige honden houden niet van border collies omdat ze staren. De border collie is gefokt om te staren omdat hij zijn blik gebruikt om schapen te bewegen. Daarom staart hij vaak naar mensen en andere honden. Voor andere honden kan dit intimiderend overkomen. Deze staar, die het ras gebruikt om de schapen te bewegen, wordt ook wel "de oog" genoemd.
Erfelijke ziekten bij de border collie
De border collie is een populair ras en daarom wordt er veel mee gefokt. Er komen dan ook diverse erfelijke ziekten voor in het ras. Veel fokkers proberen erfelijke ziektes bij border collies bewust weg te fokken. Het is daarom belangrijk dat u als u een border collie wilt kopen ook de lijnen en ouders zorgvuldig onderzoekt.
Typische erfelijke ziekten bij de border collie zijn:
- heupdysplasie
- elleboogdysplasie
- osteochondrose (OCS)
- groene staar CEA: abnormale ontwikkeling van het oog, kan getest worden via een DNA-test
- trapped neutrophil syndrome (TNS): leidt tot vroegtijdige puppysterfte, testbaar via DNA-test.
- ceroïde lipofuscinose (CL): veroorzaakt hersenbeschadiging en leidt tot vroegtijdig overlijden, kan worden getest met DNA-testen
- epilepsie
Voeding: voorkom gewrichtsaandoeningen
Kies voeding die aan alle behoeften van uw border collie voldoet. Het is vooral belangrijk dat de pup het eerste jaar goed wordt gevoerd om te voorkomen dat hij last krijgt van gewrichtsaandoeningen. Kies voeding dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van de hond.
Puppyvoeding
Omdat het een zeer actief ras is, kan het nodig zijn om puppyvoeding te geven, zelfs als uw hond volwassen is. Als u twijfelt over welke voeding en welke hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.
Hoeveel kost een border collie
De prijs van een border collie is sterk afhankelijk van zijn leeftijd en of hij een stamboom heeft. Een border collie puppy met stamboom kost ongeveer tussen de 900 en de 1200 euro. Een pup zonder stamboom is vaak veel goedkoper, maar raden wij niet aan. Er is namelijk een kans dat deze honden via de illegale hondenhandel worden verkocht. Deze puppy's zijn meestal niet gevaccineerd of ontwormd en kunnen dus ziektes met zich meedragen.
De prijs van een volwassen border collie is erg afhankelijk van de verkoper. Hij maakt zelf een inschatting van de prijs, vaak gebaseerd op de leeftijd van de hond.
Let erop dat de prijs voor een border collie niet stopt bij de aankoop dan de pup. Wanneer u een pup heeft gekocht komen daar nog de kosten van de dierenarts, voer en andere benodigdheden bij.
Denk hierbij onder andere aan:
- Vaccinaties
- Ontwomingen
- Castratie of sterilisatie
- Dierenartskosten bij ziekte
- Huisdierverzekering
- Voer
- Speelgoed
- Tuigje en riem
- Bench of mand
Bedenk daarom voordat u een border collie pup koopt, of hij wel in uw financiële situatie past.
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Wilt u een border collie kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen border collie koopt.
Meer informatie en tips over het kopen van een puppy of volwassen border collie? Lees: puppy kopen.
Achtergrond van de border collie
Border collie is een herdershond die afkomstig is uit het grensgebied tussen Engeland, Schotland en Wales. Vandaar de naam “border”, wat grens betekent. Het ras is gefokt om schapen te hoeden en wordt door velen beschouwd als de beste herdershond ter wereld.
Type border collie
Bij de start van het ras, was het type erg afwisselend, afhankelijk van het terrein en de taak. De herdershonden werden geassocieerd met specifieke regio's en naar deze vernoemd. Tegen het einde van de 18e eeuw begonnen schaapherders met het houden van herder wedstrijden. In 1906 ontstond The International Sheepdog Society (ISDS) en werd de eerste stamboom gemaakt voor het ras dat nu border collie heet.