Cavalier King Charles-spaniël

Met een sierlijk uiterlijk en een zachte uitdrukking is de cavalier King Charles-spaniël een populaire gezinshond. Het is een levendige, gastvrije en sociale hond. Wel heeft dit ras veel gezondheidsproblemen.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Wat zijn de eigenschappen van de cavalier King Charles-spaniël? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt. Wist u bijvoorbeeld al dat de cavalier King Charles-spaniël vroeger een jachthond was, en nu een echte familiehond is?

Achtergrond van de cavalier King Charles-spaniël

Kleine spaniëls zijn al eeuwenlang populaire honden van de Europese adel. De cavalier King Charles-spaniël wordt voor het eerst in 1892 genoemd op de stamboom van de Britse Kennelclub. Maar het ras zou al langer bestaan, namelijk sinds de tijd van koning Charles I. (1600 tot 1649). De honden zijn op veel schilderijen te zien uit die tijd.

Korte neus

In 1892, toen er met andere moeder rassen werden gefokt, hadden de cavelier King Charles-spaniëls nog kortere neuzen dan zijn voorouders. In 1926 werd een vastberaden poging gedaan om de cavalier King Charles-spaniël met lange neus te vinden. Vanaf toen is het ras gaan lijken op hoe we de cavalier King Charles-spaniël van vandaag kennen. Het ras wordt vaak gebruikt als gezinshond. Met zijn vriendelijk krakter is het een ras dat goed past bij veel gezinnen.

Let op: er zijn nog steeds cavelier King Charles-spaniëls op de markt met een te korte neus. Dit zorgt voor ademhalingsproblemen. 

Karakter: gezinshond

Cavalier King Charles-spaniëls zijn van nature vriendelijk en gastvrij. Hij ontmoet mensen, kinderen en andere honden met nieuwsgierigheid en interesse. Het is een fijne gezelschapshond die zich aan het hele gezin hecht. 

Jachtinstinct

Omdat het ras oorspronkelijk een spaniël is, kan er een jachtinstinct in het karakter zitten. Sommigen gaan daarom graag op jacht of rennen misschien achter een vogel aan die ineens tevoorschijn komt. Een cavalier is flexibel, past zich makkelijk aan en behoudt zijn speelse geest gedurende het grootste deel van zijn leven.

Activiteit: matig actief

Een cavalier King Charles-spaniël is een matig actieve hond. Hij is tevreden met goede wandelingen en misschien een beetje training. Een cavalier King Charles-spaniël is blij in de matig actieve familie, waar lopen en spelen een vast onderdeel van het dagelijks leven zijn.

Vachtverzorging

De vacht van een cavalier King Charles-spaniël is lang, zacht en zijdeachtig. Zijn vacht kan glad zijn of lichte golven hebben. De vacht moet regelmatig worden geborsteld, vooral op de oren en de borst, staart en benen. Het is belangrijk dat de hond vroeg gewend raakt om te worden geborsteld, zodat hij het borstelen leuk vindt. Met goede beloningen komt u een heel eind.

Heeft uw cavalier King Charles-spaniël een gekrulde en vette vacht? Mogelijk heeft uw hond het curly coated syndroom (CCS). Lees hier meer over onder de kop 'Erfelijke ziekten'. 

Training cavalier King Charles-spaniël

Wilt u trainen op gehoorzaamheid, snelheid, speurwerk of andere zaken? De cavalier King Charles-spaniël is goed te trainen. Hij reageert het beste op positieve bekrachtiging en een vriendelijk baasje. Hij is vaak vrolijk en werkt graag samen met zijn baasje. Zorg dat de trainingen niet te lang duren. Houd de trainingssessies kort om uw cavalier King Charles-spaniël gefocust en betrokken te houden. Het kan een goed idee zijn om af te wisselen tussen het belonen met speelgoed en belonen met lekkers.

Grootte en gewicht

De cavalier King Charles-spaniëls zijn ongeveer tussen de 31 en 33 cm hoog en ze wegen gemiddeld tussen de 5,4 en 8 kg.

Kleur

De vacht van de cavalier King Charles-spaniëls hebben verschillende kleuren. Zijn vacht is:

  • zwart met (licht)bruine patronen
  • effen rood
  • wit met bruinachtige patronen (deze kleur wordt blenheim genoemd)
  • drie kleuren (zwart, wit en bruin).

Speciaal voor het ras

De cavalier King Charles-spaniël heeft een aantal speciale kenmerken en eigenschappen. Zo heeft dit ras een lieve uitstraling en kan hij water uit zijn drinkbak slepen. 

Strikt zijn

Het ras staat bekend om zijn schattige, ronde vormen en zijn grote, ronde en donkerbruine ogen. Het is moeilijk om nee te zeggen tegen zo'n hond, maar als u uw cavalier King Charles-spaniël mee wilt laten werken, dan is het belangrijk om strikt te zijn tijdens het trainen. Het ras kan het moeilijk vinden om lang alleen thuis te zijn. Hierin kunt u hem ook trainen.

Lange en hangende oren

De mooie, lange oren met golvende vacht kunnen de neiging hebben om in de waterbak te vallen als de hond water drinkt. Dit betekent dat hij grote hoeveelheden water op de vloer kan slepen. U kunt een speciale waterbak kopen die smal is en afgeronde randen heeft zodat de oren van de hond niet in het water vallen.

Erfelijke ziekten cavalier King Charles-spaniël

De cavalier King Charles-spaniël een aantal erfelijke ziekten waar u rekening mee moet houden. Ook heeft hij door zijn uiterlijk sneller gezondheidsproblemen dan andere honden.

Lekkende hartkleppen en een te kleine schedel

Bij dit ras zijn fok beperkingen geïntroduceerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij beide ouders van de pup het hart moet worden gescand en er een DNA-getest moet worden gedaan voordat er met de hond gefokt mag worden. Houd hier rekening mee als u voor een cavalier King Charles-spaniël kiest en controleer altijd of de ouders van uw cavalier King Charles-spaniël zijn gescand en getest.

Verdere ziekten en aandoeningen

Typische erfelijke ziekten zijn:

  • holtes in het ruggenmerg (syringomyelie): Syringomyelie wordt veroorzaakt door een te kleine schedel waardoor de hersenen niet in de schedel passen. Doordat er een deel van de hersenen tegen het ruggenmergkanaal zitten, ontstaat er een soort vacuüm rond het ruggenmerg waardoor er holtes ontstaan. Symptomen zijn: jeuk, pijnaanvallen, gevoelige plekken op de huid en een slechte coördinatie.
  • hartproblemen: zoals myxomateuze klepdegeneratie (MKD). Deze problemen komen erg vaak voor en ontwikkelen zich vaak al op jonge leeftijd.
  • curly coated syndroom (CCS): deze ziekte wordt veroorzaakt door een fout in de genen. Symptomen zijn: puppy koorts, gekrulde en vette vacht, oogproblemen en uitdroging van de ogen. In veel gevallen zal euthanasie worden gedaan omdat de kwaliteit van leven met deze ziekte erg laag is. Het is mogelijk om uw hond te laten testen. Het kan namelijk zijn dat uw hond drager is.
  • episodisch valsyndroom (EFS): EFS is een ziekte die wordt veroorzaakt door een fout in de genen. Symptomen zijn: evenwichtsverlies, kromming van de rug, stijf trekken van de benen en problemen bij het opstaan. Aanvallen kunnen worden veroorzaakt door inspanning, hitte, stress of opwinding.
  • ademhalingsproblemen: de cavalier King Charles-spaniël heeft, in verhouding tot de rest van de kop, een korte neus. Dit kan voor moeilijkheden met ademen zorgen. 
  • oogproblemen: een luxatio bulba (oogbal uit de oogkas) komt vaker voor bij de cavalier King Charles-spaniël dan bij andere rassen (lees: oogaandoening bij dieren). Dat komt door de bouw van de schedel. Omdat dit vaak door ‘trauma’ komt (‘een klap’) is dit niet direct een erfelijke aandoening, maar het probleem heeft wel een oorzaak die ligt in de erfelijkheid van de cavalier King Charles-spaniël.
  • oorproblemen: PSOM of OME is een aandoening aan het middenoor die vaak voorkomt bij de cavalier King Charles-spaniël. Als het niet op tijd vastgesteld en behandeld wordt kan de hond last krijgen van doofheid en mogelijk pijnklachten.

Verstandig? 

Denkt u erover na om een cavalier King Charles-spaniël aan te schaffen? Houd dan rekening met het grote risico op gezondheidsproblemen. Dit is niet alleen erg vervelend voor uw hond, maar de verzorging en behandelingen kosten u ook veel tijd en geld. Wilt u, ondanks deze gezondheidsproblemen, een cavalier King Charles-spaniël kopen en bent u bereid hem alle nodige zorg te bieden? Kies dan voor een erkende fokker die zich richt op de gezondheid en het welzijn van uw hond.  

Voeding

Kies voeding dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van uw hond.

Tandsteen

Omdat de cavalier King Charles-spaniël de neiging heeft om tandsteen te krijgen, kan het een goed idee zijn om uw cavalier tandreinigende snoepjes te geven.

Overgewicht

Het ras kan ook gevoelig zijn voor overgewicht, dus houd het gewicht van uw hond in de gaten en pas de hoeveelheid voeding aan als dat nodig is. Als u twijfelt over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

Type

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Gaat u een cavalier King Charles-spaniël kopen? Voorkom dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of oudere hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten. 

Wilt u weten waar u op moet letten als u een puppy of hond koopt? Ga naar: puppy kopen.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.