Dalmatiër

Witte vacht met zwarte stippen. Wie kent de dalmatiër niet? Maar kent u ook zijn karakter? Of zijn behoefte aan bewegen? Leer hier de dalmatiër kennen. Past dit ras goed bij u?

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de dalmatiër? Lees meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit ras aanschaft.

Achtergrond van de dalmatiër

Vroeger werd de dalmatiër ingezet om naast paard en wagen of ruiter te rennen. Hij zorgde ervoor dat de zwerfhonden uit de buurt bleven van het paard. Ook bewaakte hij de paarden en wagens als deze onbemand waren. 

Rennen met de brandweer 

Dalmatiërs waren belangrijke helpers voor de brandweer. Ze renden mee met de brandweerwagens en maakten het pad vrij. Zo kwamen de brandweerwagens makkelijker en sneller aan bij het vuur. Toen de brandweerwagens gemotoriseerde voertuigen werden, was het voor de dalmatiërs niet meer nodig om mee te rennen. Het ras werd wel het symbool van de brandweer. 

De naam ‘dalmatiër’ 

De dalmatiër is vernoemd naar een regio in Kroatië: Dalmatië. Ondanks dat de naam ‘dalmatiër’ afstamt van Dalmatië, is er geen bewijs dat de dalmatiër ook echt uit Dalmatië komt. De dalmatiër zoals we hem nu kennen, is voor het eerst gefokt in Engeland. In 1888 werd het ras officieel erkend. 

Disney’s tekenfilm 101 Dalmatiërs 

Kent u de tekenfilm 101 Dalmatiërs? Dit ras is vooral door deze film bekend geworden. Maar de tekenfiguren uit de film kloppen niet met hoe het echte karakter is van dit ras. Lees hieronder meer over het karakter van de dalmatiër en zijn behoefte aan beweging. 

Karakter: energiek en atletisch 

Een duidelijk dalmatiër karakter is: vrolijk, blij en extravert. Als de dalmatiër iets wil, is hij niet verlegen u dit te laten weten. De dalmatiër staat graag in het midden van het gezin en vindt het heerlijk om aandacht te krijgen. Om die aandacht te krijgen, kan hij ook een beetje de clown gaan uithangen. 

De dalmatiër is vroeger gebruikt als waak- en jachthond. Dit is dan ook terug te zien in zijn karakter. Hij kan uren rennen en laat u weten als hij iets heeft gezien wat anders is dan normaal. 

Waakzaam karakter 

Door zijn achtergrond heeft dit ras geleerd om alert te zijn op alles wat beweegt. Als hij iets interessants ziet, wil hij dit met zijn baas delen en kan hij gaan blaffen. In het openbaar is de dalmatiër meestal stil en afwachtend. Maar als uw dalmatiër de boel niet vertrouwd, zal hij u beschermen. 

Mensgerichte hond 

Een andere karaktereigenschap van de dalmatiër is dat hij veel van mensen houdt. Hij wil het liefst zijn waar mensen zijn. U doet uw dalmatiër dan ook geen plezier met lange dagen alleen thuislaten. 

Ze houden ervan om betrokken te zijn bij alles wat het baasje doet. Dit ras gaat ook goed samen met jonge en oudere kinderen. Maar laat uw hond nooit alleen met kinderen. Groeit uw dalmatiër op met andere honden of katten? Dan is dat vaak geen probleem zolang hij van jongs af aan leert hoe hij met andere dieren moet omgaan. 

Activiteit: lichamelijke- en mentale stimulatie 

Een dalmatiër is een werkhond en heeft veel beweging nodig. Drie rondjes in het park is niet genoeg voor dit ras. Houd rekening met wandelingen of hardlopen van minimaal een half uur tot een uur. Krijgt uw dalmatiër niet genoeg beweging? Dan kan hij ongewenst gedrag geven zoals dingen kapot maken. 

Welke activiteiten kunt u met uw dalmatiër doen? Denk bijvoorbeeld aan jachttraining, zwemmen of andere buitenactiviteiten. Als hij maar voldoende ruimte en vrijheid heeft om te bewegen. 

Vachtverzorging: houd rekening met hondenharen 

De vacht van een dalmatiër is kort en bestaat uit een enkele laag. Daarom hoeft de vacht niet dagelijks geborsteld te worden. Een paar keer per week met een rubberen handschoen is voldoende. 

De dalmatiër verhaart het hele jaar door. Houd daarom rekening met veel hondenharen door het huis. Er bestaat ook een langharige dalmatiër. Deze vereisen meer vachtverzorging.  

Training dalmatiër 

Een dalmatiër is een eigenwijze hond en zal zonder training een vervelende hond worden. Door middel van positieve bekrachtiging (het belonen van gewenst gedrag) is de dalmatiër zeker een trainbare hond. Ook is het belangrijk om consequent te blijven in de training. 

Tijdens de trainingen leert uw dalmatiër pup sociaal te zijn met andere honden, dieren en mensen. De belangrijkste socialisatie periode is tot de leeftijd van 13 weken. 

Let op, veel professionele (puppy)cursussen kunt u starten voordat uw pup volledig gevaccineerd is. Uw pup is dan nog niet goed beschermt tegen alle puppy ziekten. Overleg met uw dierenarts wat voor u en uw pup het beste is om te doen. 

Grootte en gewicht 

Dalmatiër reuen worden tussen de 51 en 60 cm groot en teven tussen de 54 en 59 cm groot. Het gewicht van reuen is gemiddeld 27 kg en het gewicht van de teven is gemiddeld 24 kg.  

Kleur: wit met zwarte of bruine stippen 

Er is maar één ras dat iedereen herkent aan de kleur en dat is dit ras. Met zijn zwarte of bruine stippen op witte vacht is het onmogelijk om een dalmatiër voor een ander ras aan te zien. 

Speciaal voor de dalmatiër 

Een dalmatiër heeft een aantal speciale eigenschappen. 

Wit geboren 

Een dalmatiër wordt wit geboren en krijgt pas na 14 dagen stippen. Ook verschilt het aantal stippen per hond en is het niet mogelijk om meteen te zien welke kleur stippen de hond krijgt. 

Urinesysteem 

Een dalmatiër heeft een uniek urinesysteem. De zuurtegraad van de urine is veel hoger dan van een ander ras. De zuren kristalliseren en vormen op die manier blaasstenen. De kans op blaasstenen is daarom bij een dalmatiër een stuk groter.  

Erfelijke ziekten 

Zoals meerdere rashonden, heeft de dalmatiër ook last van erfelijke ziekten. Om te voorkomen dat u een pup koopt met een erfelijke ziekte, is het belangrijk dat u zorgvuldig onderzoekt wie de fokker is en of de ouders van de pup last hebben van deze erfelijke ziekten. 

Typische erfelijke ziekten zijn: 

  • Blaasstenen 
    Blaasstenen komen vaker voor bij dalmatiërs dan bij andere hondenrassen. Dit komt door een hogere zuurtegraad van de urine. Blaasstenen kunnen grote gevolgen hebben zoals nierfalen, blaasontsteking en verstoppingen van de blaas. Lees ook: blaasstenen bij honden
  • Doofheid 
    Dalmatiër pups zijn over het algemeen vaker doof dan pups van een ander ras. Als de pups vijf weken oud zijn, worden ze getest op doofheid. Voor ouderdieren is een BEAR-test verplicht voordat ermee gefokt mag worden.
  • Atopie (omgevingsallergie) 
    Atopie is een huidziekte waarbij de hond gevoelig is voor stofjes in de omgeving. Een symptoom van atopie is jeuk. Lees ook: atopie bij honden
  • Heupdysplasie (HD) 
    Heupdysplasie is een ontwikkelstoornis van de heupen. Het ontstaat meestal in de eerste jaren waarbij de heup niet goed ontwikkeld is. Deze aandoening kan veel pijn veroorzaken waardoor uw hond moeite heeft met opstaan, veel ligt en onregelmatig beweegt. Bij dalmatiërs moeten de ouderdieren, voordat ermee gefokt mag worden, onderzocht worden op heupdysplasie. Lees ook: heupdysplasie (HD) bij honden
  • Epilepsie 
    Epilepsie zijn aanvallen van stuiptrekkingen. Deze ziekte komt minder vaak voor dan de andere erfelijke ziekten. Toch is het belangrijk hier rekening mee te houden. Lees ook: epilepsie bij huisdieren

Voeding 

Omdat de dalmatiër een grote kans heeft op atopie en hier veel jeuk van krijgt, kunt u hier speciaal voer voor kopen. Deze voeding kan de jeuk, het symptoom van de atopie, verminderen. Speciale dieetvoeding geeft u altijd na overleg met de dierenarts.  

Verder moet de voeding wel voldoen aan het activiteitenniveau van de hond. Als u twijfelt over welke voeding en welke hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw AniCura dierenarts. 

Type hond 

Waak- en jachthond 

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel 

Wilt u een dalmatiër hond kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.  

Dalmatiër puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.