Wilt u meer weten over de eigenschappen van de Duitse herder? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een Duitse herder te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt. Wist u al dat de Duitse herder een hele populaire gezinshond is?
Achtergrond van de Duitse herder
Wolfachtige herdershonden bestaan waarschijnlijk al sinds de zevende eeuw in Duitsland. Ze konden enorm verschillend lijken en kwamen in vele kleuren, vormen en maten. In 1871 begon de Pruisische maarschalk Max von Stephanitz met het gericht fokken van wat later de Duitse herder zou worden.
Dappere hulphond
Door middel van een uniek fokprogramma creëerde hij samen met een groep andere fokkers een veelzijdige fokhond. Het doel was om een dappere hulphond te creëren met een eerlijke, sterke en energieke geest voor politie en leger. De herdershond was zodoende een populaire hond tijdens oorlogen.
Populaire gezinshond
Tegenwoordig is het ras een populaire gebruikshond en ook een favoriete gezinshond. Duitse herders staat al enkele jaren in de top tien van meest populaire rassen in Nederland.
Karakter: trouwe hond
De Duitse herder is trouw, betrouwbaar en hardwerkend. De energie en het vertrouwen van het hondenras is indrukwekkend. Het ras is intelligent, goed opgeleid en werkt graag met zijn baasje. Hij accepteert nieuwe uitdagingen snel en is geschikt voor veel taken.
Politie- en legerhond
Een Duitse herder houdt van mensen en is trouw aan zijn eigenaar. Hij is nieuwsgierig, maar ook waakzaam van aard. Hij zoekt graag contact, maar is zelden opdringerig. De Duitse herder is een populaire hond bij zowel de politie als het leger.
Activiteit: lichamelijke- en mentale stimulatie
Een herdershond is een werkhond en heeft beweging nodig. Hij volgt graag de commando's op van zijn eigenaar. De Duitse herder is van oorsprong een herdershond en is daarom ook gefokt om goed contact te houden met zijn baasje.
Actief leven
De Duitse herder heeft meer beweging nodig dan kleine wandelingen in de woonruimte. Het kan een tijdje goed werken, maar een herdershond is een hond die een actief leven nodig heeft. Hij heeft ook mentale uitdaging nodig bij voorkeur in de vorm van lichaamsbeweging.
Vachtverzorging
De vacht is dicht en halflang met ondervacht. Zijn dichte vacht beschermt goed tegen alle weersomstandigheden. Wat betreft vachtverzorging is regelmatig borstelen voldoende voor de hond. Tussen de borstelbeurten in zult u hondenhaar in huis vinden.
Training Duitse herder
De Duitse herder kan goed getraind worden. Vanaf acht weken kunt u hier al mee beginnen. Goede socialisatie en positieve bekrachtiging zijn belangrijk. Een herdershond heeft een sterk en duidelijk kader nodig van wat wel en niet mag. Alle training en opleiding moeten gebaseerd zijn op positieve methoden.
Grootte en gewicht
Mannetjes herders worden tussen de 60 en 65 cm groot. Vrouwtjes worden gemiddeld iets kleiner, namelijk tussen de 55 en 60 cm. Het gewicht ligt normaal gesproken tussen de 25 en 40 kg.
Kleur
Een herdershond kan zwart/bruin zijn in verschillende tinten, zwart en wolfsgrijs.
Speciaal voor het ras: werk- en showlijn
De Duitse herder is verdeeld in twee lijnen: een werklijn en een showlijn. Werklijnen zijn meestal iets lichter en wendbaarder en worden gefokt voor hun werkeigenschappen.
Showlijnen worden gefokt voor het uiterlijk en dit betekent dat ze meestal iets groter zijn, steviger in het lichaam en hebben lichte kromming in de rug.
Welk type het beste bij u past, hangt af van uw dagelijkse leven. Het is altijd een goed idee om meerdere honden van verschillende lijnen te ontmoeten om erachter te komen welke lijn het beste bij u past.
Erfelijke ziekten bij de Duitse herder
De populariteit van de Duitse herder heeft ook geleid tot een aantal erfelijke ziekten. Voordat u een herdershond neemt is het belangrijk dat u de gezondheid van de ouders van de pup en de stamboom goed onderzoekt. Typische erfelijke ziekten zijn:
- heupdysplasie
- elleboogdysplasie
- degeneratieve myelopathie
- lage rugpijn hond (DLSS)
- Maagtorsie: een levensbedreigende aandoening die vaker voorkomt bij grote honden met een diepe borstkas, zoals de Duitse Herder.
Verder zijn er meer erfelijke ziektes onder Duitse Herders
Voeding
Kiezen voor de juiste voeding voor uw Duitse herder. Houd hierbij rekening met zijn lichaamsbouw, gewicht en activiteitenniveau. Het is vooral belangrijk dat de pup het eerste jaar goed wordt gevoerd. Zo voorkomt u dat hij gewrichtsaandoeningen ontwikkelt.
Calcium en fosfor
Herdershonden kunnen tijdens de kinderjaren panosteitis krijgen, een steriele infectie in de grote botten. Zorg ervoor dat de calcium / fosfor-verhouding bij uw hond past en houd uw puppy slank. Als u twijfels heeft over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.
Type
Herder en veehond
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Denkt u erover na om een puppy of volwassen Duitse herder te kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een Duitse herder pup of volwassen hond koopt.
Waar moet u op letten als u een puppy of volwassen hond aanschaft? Ga naar puppy kopen voor meer informatie en tips.