Dwergschnauzer

Een klein hondje dat vol van karakter is. De dwergschnauzer is liefdevol, gelukkig, actief en meewerkend. Dit ras past bij de meeste gezinnen.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras dwergschnauzer? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een dwergschnauzer te kopen of adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt. Wist u bijvoorbeeld al dat de dwergschnauzer een grote persoonlijkheid heeft, maar wel makkelijk te trainen is?

Achtergrond van de dwergschnauzer

Duitse achtergrond

De dwergschnauzer heeft zijn oorsprong in Duitsland en was een boerderijhond die op ratten en ander ongedierte jaagde. De Duitsers wilden een kleinere versie van de standaard schnauzer die soms te groot en duurder was om te voeren. Een andere dwerghond, vergelijkbaar met de dwergschnauzer, verscheen aan het einde van de 18e eeuw rond Frankfurt am Main. Deze dwerghond had de naam “ruwharige pinscher”. Even later werd het ras zoals we het vandaag kennen ontwikkeld door kleine schnauzers te kruisen met dwergpinschers.

De schnauzer van tegenwoordig

Tegenwoordig is de schnauzer meer dan een rattenvanger. Hij is een geweldige hond die geschikt is voor alle soorten gezinnen, als huisdier voor de dagelijkse bezigheden of als hond om deel te nemen aan allerlei hondensporten.

Dwergschnauzer karakter

De dwergschnauzer is een kleine hond met een grote persoonlijkheid. Het karakter van de dergschnauzer is loyaal, levendig, slim, aanhankelijk en gelukkig.

Aanpassingsvermogen

De combinatie van rust en levendigheid zorgt ervoor dat hij zich goed aanpast aan verschillende soorten situaties en gezinnen. Dit ras is makkelijk te trainen, alert, actief en nieuwsgierig. Soms voelt het alsof hij nooit moe wordt, omdat hij erg levendig is tijdens het spelen. Maar als het tijd is om een pauze te nemen, stelt hij dat ook op prijs en is hij blij om samen met zijn baasje op de bank te liggen.

Beschermende hond

Dwergschnauzers houden van hun baasjes en zullen hen beschermen. Dit betekent ook dat ze achterdochtig kunnen zijn tegenover vreemden totdat u ze laat weten dat het vrienden zijn. Andere gewaardeerde karakteristieken van de dwergschnauzers zijn dat ze gelukkig, loyaal en erg intelligent zijn.

Activiteit: actieve hond

Dit ras is niet lui. Dwergschnauzers houden van rennen en graven.

Afwisseling

Ondanks zijn kleine formaat heeft hij veel energie en heeft hij afwisselende activiteiten en oefeningen nodig. Als hij zich verveelt, wordt hij ongelukkig en opstandig. Omdat het ras flexibel en actief is, past hij bij veel verschillende soorten gezinnen.

Hondensporten

Het belangrijkste is dat hij een uitlaatklep krijgt voor zijn energie. Zo’n uitlaatklep kan bijvoorbeeld een hondensport zijn. Vanwege zijn slimheid, energieniveau en leervermogen, presteert hij uitstekend in verschillende soorten hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Vachtverzorging

Omdat de dwergschnauzer heel weinig verhaart, denken sommigen dat er niet veel verzorging of knipbeurten nodig zijn. Dat is niet helemaal waar.

Trimmen

Om ervoor te zorgen dat de vacht vuil en vocht kan afstoten, moet deze minimaal vier keer per jaar worden getrimd. Sommigen leren thuis trimmen, terwijl anderen hun hond aan een professional overlaten.

Lees ook: trimmen hond.

Borstelen

Het ras heeft een dubbele vacht - een dikke ondervacht en een stugge bovenvacht. De vacht moet een paar keer per week worden geborsteld om deze in goede conditie te houden en om klitten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij het langere haar op het gezicht en de benen.

Gebruik een wollen kam om het afgestoten haar van de ondervacht te verwijderen. Als u dit niet doet, komt het haar vast te zitten in de bovenvacht. Zorg er ook voor dat u de oksels controleert, want daar vormen vaak matten. Als de vacht van de hond goed is verzorgd, verhaart het ras heel weinig.

Training dwergschnauzer

De dwergschnauzer heeft een duidelijk jachtinstinct dat een consistente training vereist. Tegelijkertijd is dit ras gemakkelijk te trainen dankzij zijn grote intelligentie.

Blaffen

Het is ook een geweldige waakhond, dit betekent dat hij soms blaft en behoorlijk luidruchtig kan zijn. U kunt proberen hem te trainen om niet te blaffen als de deurbel gaat, maar waarschijnlijk zult u snel merken dat het in zijn aard zit.

Socialisatie

Zoals met elke hond, heeft dit ras vroeg socialisatie nodig. Laat hem op jonge leeftijd aan verschillende mensen, ervaringen en geluiden wennen. Dit zorgt ervoor dat uw puppy opgroeit tot een brave hond.

Grootte en gewicht: kleine hond

Dwergschnauzers zijn vrij kleine honden. Gemiddeld zijn ze 30 tot 35 centimeter hoog. Hun gewicht is tussen de vier en acht kg.

Kleur

De dwergschnauzer is er in vier kleuren. Deze zijn zwart, wit, peper en zout en zwart en zilver. Een combinatie van deze kleuren is ook mogelijk.

Speciaal voor het ras

Dit ras verhaart niet zoveel als de vacht goed wordt verzorgd. De dwergschnauzer kan over het algemeen goed samen met kinderen en andere honden. Omdat hij oorspronkelijk op ratten en andere knaagdieren jaagde kunt u dit ras beter niet alleen laten met andere kleine dieren.

Erfelijke ziekten

De dwergschnauzers zijn over het algemeen gezond, maar zoals bij alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde erfelijke ziekten. Denk aan

Voeding

Goede voeding is de sleutel tot een gezond en gelukkig leven. De hoeveelheid voeding is afhankelijk van de grootte, leeftijd, conditie en activiteitenniveau van de hond. Geef uw hond voedsel van hoge kwaliteit en zorg dat hij voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Type

Schnauzer

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Gaat u een dwergschnauzer kopen? Let in uw zoektocht op onder andere de achtergrond van verkopers en fokkers. Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel.

Er worden online veel honden aangeboden. Helaas is een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Dwergschnauzer koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.

Weet u waar u op moet letten als u een hond koopt? Kijk voor tips van een dierenarts op: puppy kopen

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.