Engelse setter

De Engelse setter is sociaal, speels en aanhankelijk. Als u een actief persoon bent, past dit ras misschien bij u. Door zijn jachtverleden speurt hij graag in de natuur.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van de Engelse setter? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een Engelse setter te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt. Wist u al dat de Engelse setter een erg beweeglijke en actieve hond is?

Achtergrond van de Engelse setter

De Engelse setter is een nobel en mooi ras met een eeuwenoude geschiedenis. De rasnaam Engelse setter werd al in de 18e eeuw gebruikt. Pas in het midden van de 19e eeuw begon het ras zich te ontwikkelen en te vormen.

Over het ontstaan

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Engelse setter ontstaan ​​in Engeland. Er wordt gezegd dat de Engelsman Edward Laveracks extra belangrijk was voor de ontwikkeling van het ras. Met behulp van inteelt en zorgvuldig fokken, ontwikkelde hij zijn eigen setter-type, dat het Laverack-type werd genoemd. Dit type was de basis voor de moderne setter.

Jachthond

De Engelse setter werd gevormd als een jachthond die graag bij zijn jagers familie is in het veld en in het bos. Zijn belangrijkste taak is het vinden en aanwijzen van wild zoals fazant en zwijn.

Engelse setter karakter

De Engelse setter is een zachtaardige en sociale hond die veel gezelschap nodig heeft. Nog belangrijker is zijn behoefte voor veel beweging en oefeningen. Gezien zijn geschiedenis is hij gewend om een ​​actief leven te hebben en om op een taak te focussen (jagen). Als u de Engelse setter genoeg beweging en oefeningen geeft, zal het ook een rustige en liefhebbende huishond zijn.

Energieke gezinshond

De Engelse setter is aanhankelijk en loyaal aan zijn familieleden. Met zijn tolerantie en geduld past hij goed in gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Het ras is ook de beste energieke speelkameraad.

Dit ras past het beste bij een eigenaar met een grote tuin. Maar als hij voldoende beweging krijgt, kan hij zich ook thuisvoelen in andere soorten omgevingen.

Activiteit: veel beweging nodig

Zoals gezegd heeft de Engelse setter veel beweging en activiteit nodig. Als u geen actief persoon bent, kunt u het beste voor een ander hondenras gaan. Ook met regelmatige wandelingen heeft de Engelse setter meer lichamelijke beweging nodig. Laat de hond bijvoorbeeld loslopen op een groot terrein of laat hem meerennen tijdens het fietsen.

Eens een jager, altijd een jager

Als u de mogelijkheid heeft om te jagen, is dit de perfecte activiteit voor een Engelse setter. Zolang u manieren vindt om uw Engelse setter te laten bewegen en zijn intelligentie uit te dagen, maakt u de Engelse setter gelukkig.

Hondensporten

Dit ras is ook een echte ster in hondensporten zoals gehoorzaamheids-, behendigheids- en rallytraining.

Vachtverzorging

Dit ras heeft dan wel een lange vacht, maar de verzorging ervan is niet erg veeleisend. Borstel door de vacht wanneer het nodig is. Knip het haar rond de poten in de winter om te voorkomen dat hier viezigheid in komt en gaat klitten.

Training Engelse setter

De Engelse setter is een slim ras, maar hij ontwikkelt zich wat langzamer. Als hij eenmaal iets heeft geleerd, zal hij het niet meer snel vergeten.

Samenwerken

Dit ras werkt goed samen met mensen. Maar hij kan ook goed op zichzelf zijn vanwege zijn jachtinstinct. Hij is namelijk gewend om van de jager af te wijken en eigen beslissingen te nemen. Train uw Engelse setter volgens een vaste routine en gebruik positieve bekrachtigingen, dan zult uw hond goed naar u luisteren.

Alerte hond

Het ras zal niet snel blaffen, maar zijn alerte karakter maakt het een goede waakhond. Hij blaft waarschijnlijk om u erop te wijzen dat iemand het terrein van de familie nadert. Als hij eenmaal aan nieuwe mensen is voorgesteld, is hij erg vriendelijk.

Grootte en gewicht: middelgrote hond

De Engelse setter is een middelgroot ras met een sterk en stevig lichaam. De hoogte voor mannen is 65 tot 68 cm en voor vrouwen 61 tot 65 cm. Het ras weegt tussen de 20 en 36 kg.

Kleur

De kleur van de Engelse setter is wit met vlekjes in verschillende kleuren, zoals zwart of bruin.

Speciaal voor het ras

De Engelse setter heeft een aantal speciale eigenschappen. Er zijn bijvoorbeeld twee typen van dit ras. 

Werk- en showlijn

Fokkers van het ras hebben verschillende doelen met de hond, waarbij de meeste gefocust zijn op jachteigenschappen (werklijn), terwijl anderen meer geïnteresseerd zijn in het uiterlijk (showlijn). Denk daarom vooraf na in welk soort u geïnteresseerd bent. 

Actieve eigenaar

Om ervoor te zorgen dat de Engelse setter zich goed voelt, heeft hij een actieve eigenaar nodig waar hij genoeg ruimte krijgt om te bewegen.

Erfelijke ziekten bij Engelse setter

De Engelse setter is over het algemeen een gezond ras. De erfelijke ziekten die voorkomen zijn heupdysplasie (HD) en een neurologische stofwisselingsziekte die neuronale ceroid lipofuscinosis (NCL) heet.

Voeding

Engelse setters hebben de neiging om makkelijk aan te komen. Houd daarom de hoeveelheid voeding en lichaamsbouw in de gaten. De hoeveelheid voeding die u aan uw Engelse setter geeft, is afhankelijk van: 

  • leeftijd
  • grootte
  • activiteitenniveau
  • stofwisseling

Twijfelt u of heeft u vragen over de voeding? Neem contact op met uw dierenarts voor advies.

Type

Sportieve hond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Gaat u een Engelse setter kopen? Let in uw zoektocht op onder andere de achtergrond van verkopers en fokkers. Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas is een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Engelse setter koopt en voorkom verdriet en hoge kosten. 

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy? Lees: puppy kopen

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd