Wat zijn de eigenschappen van de Hollandse herder? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit hondenras aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Hollandse herder veel beweging nodig heeft?
Achtergrond van de Hollandse herder
De Hollandse herder is een veelzijdig hondenras. Hij hielp vroeger de boeren op het platteland met onder andere het hoeden van schapen, het bewaken van kippen en het trekken van een hondenkar om spullen te verplaatsen. Na het lezen van deze achtergrond begrijpt u misschien het karakter van de Hollandse herder ook beter.
Begin 1900 was de Hollandse herder vrijwel verdwenen omdat er geen schapenkuddes meer gedreven hoefden te worden. Uiteindelijk is het ras toch in stand gebleven door naar alle honden van dit ras te zoeken die nog op het platteland aanwezig waren.
Trouwe werkhond
Naast gezinshond wordt dit ras ook gebruik als werkhond bijvoorbeeld bij de politie, douane en reddingsbrigade. In sommige gebieden is zijn oorspronkelijke taak als schapenhoeder ook nog niet verdwenen.
Karakter en eigenschappen Hollandse herder
Er zijn drie verschillende soorten Hollandse herders: langharig, kortharig en ruwharig. Per soort kan het karakter verschillen. Over het algemeen is het karakter van de Hollandse herder actief, slim en zelfstandig. Ook werkt hij graag samen. Hij kan ook een beetje eigenwijs zijn en neemt eigen initiatief.
Dit ras luistert goed en u kunt hem dus veel leren. De Hollandse herder is ook slim genoeg om zelf dingen te ondernemen als hij niet genoeg sturing krijgt van zijn eigenaar. Als u uw Hollandse herder iets wilt leren, zorg dan voor een duidelijke en positieve aanpak.
Gehecht aan eigenaar
De Hollandse herder is erg trouw en gehecht aan zijn baas en gezin. Als hij vooral verzorgd wordt door één persoon, zal de Hollandse herder voornamelijk luisteren naar en hechten aan die persoon. Omdat de Hollandse herder zich gemakkelijk hecht aan zijn eigenaar, is hij niet graag alleen. Bouw het alleen zijn langzaam op en zorg voor voldoende beweging in de periode ervoor en erna.
Het is prettig als u enige ervaring heeft met honden. De Hollandse herder heeft een duidelijke opvoeding nodig, moet voldoende beweging krijgen en mentaal uitgedaagd worden.
Hollandse herder als gezinshond
In het gezin is de Hollandse herder vooral enthousiast naar bekenden en een beetje terughoudend tegenover vreemden. Hij gaat meestal goed samen met kinderen en is meer gesteld op mensen dan op andere dieren. Een socialisatie training zorgt ervoor dat uw Hollandse herder goed met andere dieren overweg kan. Als hij dit van jongs af aan leert, gaat de Hollandse herder goed samen met andere huisdieren.
Door zijn herders instinct kan hij buiten vaak achter andere mensen of bewegende voorwerpen aan gaan. Dit ras blaft ook makkelijk naar bezoek of voorbijgangers.
Activiteit: veel beweging
U zult begrijpen dat de Hollandse herder veel beweging nodig heeft door zijn verleden als schaapherder. Als dit ras voldoende beweging krijgt, heeft u een vrolijke hond met veel uithoudingsvermogen die graag met u aan buitensporten doet. Denk aan rennen naast de fiets, apporteren of een lange wandeling maken in de natuur.
Let op dat uw Hollandse herder puppy niet te wild speelt, bijvoorbeeld door veel achter een bal aan te rennen. Als uw hond nog niet volgroeid is, kunnen belastende activiteiten klachten veroorzaken aan zijn botten en gewrichten.
Mentaal uitdagen
Naast beweging is de Hollandse herder ook erg slim. Daag hem mentaal uit door samen puzzels te doen, speurwerk of leer uw Hollandse herder nieuwe trucs aan. Zo raakt uw hond niet verveeld.
Tip: laat uw Hollandse Herder deelnemen aan verschillende hondensporten zoals flyball, behendigheid, reddingswerk en doggydance. Op deze manier kunt u aan zijn behoefte van activiteit voldoen.
Vachtverzorging per soort
De vachtverzorging van de Hollandse herder verschilt per soort vacht. Hier leest u de vachtverzorging van de kortharige, langharige en ruwharige Hollandse herder.
Vachtverzorging kortharige Hollandse herder
De kortharige Hollandse herder heeft buiten de rui weinig vachtverzorging nodig. Kam af en toe de vacht om losse haartjes te verwijderen. Is uw kortharige herder in de rui? Dan is het nodig om hem dagelijks te borstelen of kammen.
Andere tips die kunnen helpen bij de vachtverzorging in de rui:
- Gebruik een herdersharkje om de losse ondervacht te verwijderen.
- Was uw Hollandse herder met een speciale hondenshampoo.
Vachtverzorging Hollandse herder langhaar
Voor uw langharige Hollandse herder vraagt de vachtverzorging meer aandacht. Borstel de langharige vacht minimaal één keer per week. Besteed extra aandacht aan de plekken waar de vacht makkelijk kan klitten, zoals achter de oren, in de oksels, tussen de achterpoten en bij de staart.
In de rui heeft uw langharige Hollandse herder elke dag vachtverzorging nodig. U merkt het waarschijnlijk minder als dit soort in de rui is, omdat de losse haren vooral in zijn vacht blijven hangen.
Vachtverzorging Hollandse herder ruwhaar
De Hollandse herder met ruwhaar verliest eigenlijk geen tot weinig haar tijdens de rui.
De vacht van het ruwharige soort moet alleen grof gekamd worden. Ook moet hij twee keer per jaar geplukt worden. Of vier keer per jaar worden gestript. Deze verzorgingsbehandelingen kunt u laten doen bij een trimsalon of vind een AniCura dierenkliniek die deze dienst aanbiedt. Lees hier over het trimmen van uw hond.
Trainen van uw Hollandse herder
Een goede socialisatie training is belangrijk voor elke hond. Omdat de Hollandse herder soms wat terughoudend kan zijn naar vreemden, leert u hem door middel van training omgaan met andere mensen en dieren. Geef hem op voor puppycursus en de vervolgcursussen om hem te socialiseren met andere honden en mensen.
Socialisatie begint bij de fokker
Vaak begint de socialisatie training al bij de fokker. Informeer altijd naar hoe de fokker uw pup opvoedt. Zet de training door als u uw Hollandse herder puppy mee naar huis neemt gedurende zijn eerste levensjaar.
Leer blaffen vroeg af
Omdat dit ras de neiging heeft om te blaffen, is het nodig om extra aandacht te besteden aan dit gedrag. Zo voorkomt u dat uw puppy leert om naar andere dieren of mensen te blaffen.
Tip trainen Hollandse Herder
Maak tijdens het trainen van uw Hollandse herder gebruik van veel afwisseling. Van veel herhaling raakt dit ras verveelt. De Hollandse herder is slim en als hij iets kan of nieuws heeft geleerd, kan hij het soms uitvoeren al voordat u iets van hem vraagt.
Grootte en gewicht
De Hollandse herder is een middelgroot ras met een gespierd lichaam. Reuen zijn tussen de 57 en 62 cm hoog. Teven zijn over het algemeen iets kleiner, namelijk tussen de 55 en 60 cm. Het gewicht ligt voor reuen rond de 28 kg en voor teven rond de 23 kg.
Kleur: zilver en goud
De kleur van de vacht is voor alledrie de soorten gelijk, namelijk goud of zilver gestroomd.
Bij goud gestroomd is de ondergrond bruin, bij een zilver gestroomde hond is de ondergrond grijs. Het masker (gezicht) van de Hollandse herder is vaak zwart.
Speciaal voor het ras
De Hollandse herder is een echte werkhond. Hij is slim, actief en werkt graag voor zijn baas. Het is dan ook niet raar dat dit ras door veel organisaties zoals de politie wordt ingezet. Door zijn zelfstandigheid en snelle leervermogen kan hij taken makkelijk oppakken.
Houd er rekening mee dat dit ras veel beweging nodig heeft en moet mentaal worden uitgedaagd. Bent u een sportief persoon die graag dingen onderneemt en duidelijk leiding geeft? Dan is de Hollandse herder een goede match met u.
Erfelijke ziekten bij de Hollandse herder
De Hollandse herder is een redelijk gezond ras. Dit komt omdat er nog weinig bekend is over de erfelijke ziekten. Toch moet u een aantal erfelijke aandoeningen in de gaten houden. Welke dat zijn, leest u hier.
Erfelijke aandoeningen die bij de Hollandse herder voorkomen zijn:
- heupdysplasie
Heupdysplasie wordt ook wel HD genoemd. Dit is de meest voorkomende aandoening aan de heup bij honden. Lees meer op de pagina heupdysplasie (HD). - elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie herkent u aan als uw hond één of allebei zijn voorpoten moeilijk kan buigen of strekken. Ook loopt uw hond vaak mank. Lees meer op de pagina elleboogdysplasie (ED). - goniodysplasie met glaucoom
Bij deze afwijking aan het oog wordt het oogkamervocht (dat zorgt voor de oogboldruk) niet goed afgevoerd. Hierdoor neemt de oogboldruk toe en stijgt de kans op glaucoom. Deze aandoening komt vooral voor bij de ruwharige Hollandse herder.
Voeding: houd rekening met botten en spieren
Omdat de Hollandse herder aanleg heeft voor aandoeningen aan de botten en gewrichten, kan een goede kwaliteit voeding bijdragen aan een gezonde opbouw van botten en gewrichten.
Welke voeding de juiste is voor uw hond, is afhankelijk van het gewicht, de grootte en zijn activiteitenniveau. Heeft u vragen over welke voeding u het beste kunt geven aan uw Hollandse herder? Neem contact op met uw dierenarts of vind een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt.
Type hond
Herdershond
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Wilt u een Hollandse herder kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.
Hollandse herder puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.