Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.
Wat zijn de eigenschappen van de mopshond? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de mopshond een grappige en trouwe hond is?
Achtergrond van de mopshond
De mopshond is een oud ras dat zo'n 2000 jaar teruggaat. Mopshonden werden gefokt als gezelschapshonden voor koninklijke families in China en werden zeer gewaardeerd door Chinese keizers.
Mascotte
De koninklijke honden werden zelfs in luxe gehouden en er wordt gezegd dat ze werden bewaakt door soldaten. De mopshond bereikte in de 16e eeuw Europa, toen Nederlandse handelaren naar Europa terugkeerden met exemplaren van het ras. Volgens de legende werd het ras de mascotte van het Nederlandse koninklijke huis van Oranje-Nassau toen een mopshond het leven van de prins redde door hem te waarschuwen voor een aanval van de Spaanse troepen.
Karakter: vriendelijke hond
De mopshond is een kleine hond met veel persoonlijkheid, nieuwsgierigheid en humor. Het ras is een komiek die graag pronkt en in de schijnwerpers staat. Het is een vrolijke, trouwe hond.
Geen jacht- of waakhond
Verwacht dus niet dat een mopshond jaagt, bewaakt of apporteert. Mopshonden werden gefokt om maatje te zijn, en dat is precies waar ze goed in zijn. Ze hebben vriendschappen nodig en zijn erg ongelukkig als hun vraag naar liefde niet beantwoord wordt.
Negatieve kenmerken
Dit ras heeft niet alleen positieve kenmerken. De mopshond heeft namelijk ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen. Lees hier meer over onder erfelijke ziekten.
Activiteit: dagelijkse lichaamsbeweging
Een mopshond zal met plezier een groot deel van de dag lekker op de bank liggen. De mopshond is ook speels, stevig en levendig. U houdt uw mopshond fit en gezond door dagelijks lichaamsbeweging met hem te doen zoals wandelen.
Let op! Dit ras houdt absoluut niet van warm weer of sporten als het warm is. Dat komt door zijn korte snuit. Laat uw hond op warme dagen 's ochtends of 's avonds uit als het buiten koeler is.
Vachtverzorging
De korte, gladde vacht van de mopshond heeft weinig verzorging nodig. De vacht kan wel vettig worden en een beetje uitvallen. Door regelmatig te wassen en te borstelen houdt u uw hond schoon en verwijdert u de losse haren. Dit is vooral nodig in de lente en herfst.
Training mopshond
Als gezelschapshond houdt de mopshond ervan zijn gezin te vermaken.
Hondensporten
Mopshonden zijn over het algemeen makkelijk te trainen en kunnen deelnemen (en uitblinken) in verschillende hondensporten. Houd er wel rekening mee dat mopshonden ademhalingsproblemen kunnen ontwikkelen door zijn korte snuit. Deze klachten kunnen erger worden tijdens het sporten.
Voerbelongingen
Ze houden van lekkernijen en dat werkt als een goede motivatie. Maar ze hebben ook aanleg voor overgewicht. Zorg er dus voor dat uw mopshond op gezond gewicht blijft en geef hem niet te veel lekkers.
Puppytraining
Een mopshond wil bij het gezin zijn en wordt ongelukkig als hij veel alleen is. Vroege socialisatie- en puppycursussen zijn goed voor het ras.
Grootte en gewicht: kleine hond
De mopshond is een kleine, vierkante en compacte hond. Hij weegt ongeveer 6,5 à 8 kg en is normaal gesproken 25 tot 35 cm hoog.
Kleur
De vacht van het ras kan verschillende kleuren hebben. Meestal heeft de mopshond een licht geelachtige kleur met zwarte of donkerbruine oren en snuit.
Speciaal voor het ras
De mopshond onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere rassen. Zo kan hij niet goed tegen warmte, heeft hij vaak ademhalingsproblemen en hebben de rimpels en plooien verzorging nodig. Ook is de mopshond gevoeliger voor tandvleesproblemen.
Hittestress
Voor mopshonden zijn hittestress en hitteberoerte ongelooflijk gevaarlijk. Door hun zeer korte snuit hebben ze moeite met ademhalen, waardoor ze ook bij warm weer moeite hebben om af te koelen. Houd uw hond binnen in de airconditioning om hem koel te houden. Als u geen airco heeft, laat dan een ventilator aan staan en zorg ervoor dat ze toegang hebben tot koel, vers water.
Als u symptomen ziet zoals ademhalingsmoeilijkheden, kwijlen, braken of diarree, neem dan contact op met uw dierenarts.
Rimpels
De rimpels van de mopshond vereisen ook speciale aandacht. Deze plooien zijn broeinesten voor infectie als ze vochtig of vies worden. De rimpels moeten na het baden goed worden gedroogd.
Tandvleesaandoeningen
De mopshond kan ook vatbaar zijn voor tandvleesaandoeningen. Regelmatige gebitscontroles en poetsen met een kleine, zachte tandenborstel en hondentandpasta helpen dit te voorkomen.
Erfelijke ziekten mopshond
De kortharige mopshond heeft een zeer verhoogd risico op grote gezondheidsproblemen. Lees hier de meest voorkomende erfelijke ziekten.
- ademhalingsproblemen
Zoals we eerder vermeldden, maakt hun zeer korte snuit het voor het ras moeilijk om te ademen. Wat betekent dat ze ook moeite hebben om zichzelf af te koelen als het warm weer is. Hitteberoerte komt vaak voor en kan dodelijk zijn. Veel mopshonden hebben een operatie nodig om hun ademhalingsfunctie te verbeteren. - brachycefaal obstructief syndroom
Het ras is vatbaar voor de aandoening die brachycefaal obstructief syndroom (BOS) wordt genoemd. Deze ziekte houdt in dat de neusgaten bekneld zijn en het gehemelte langwerpig en zacht is. - overgewicht
Ze krijgen ook snel overgewicht en lopen vaak oogletsel op door de grote ogen die uit het gezicht steken. Helaas zijn dit slechts enkele van de erfelijke ziekten die uw mopshond kan krijgen. - mopshond-encefalitis
Bij deze aandoening aan het zenuwstelsel krijgt de hond last van een vorm van hersenvliesontsteking. Deze aandoening is helaas niet te genezen. - stenotische neusgaten
Door zijn korte snuit worden de neus geknepen of omlaag geduwd. Hierdoor kan de hond niet meer goed ademen. - heupdysplasie
Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen waarbij slijtage aan de heupgewrichten optreedt en voor veel pijn zorgt bij uw hond. - huidproblemen en allergieën
De mopshond kan last krijgen van huidproblemen en allergieën. Denk bijvoorbeeld aan huidplooiontsteking en Atopie. - oogziekten
Oogziekten die bij dit ras voorkomen zijn: ontsteking van het hoornvlies door gebrek aan traanvocht, entropion, ectropion, staar en blindheid. Ook komt luxatio bulba (oogbal uit de oogkas) vaker voor bij de mopshond dan bij andere rassen (lees: oogaandoening bij dieren). Dat komt door de bouw van de schedel. Omdat dit vaak door ‘trauma’ komt (‘een klap’) is dit niet direct een erfelijke aandoening, maar het probleem heeft wel een oorzaak die ligt in de erfelijkheid van de mopshond. - hemivertebra
Bij hemivertebra zijn de wervels niet goed ontwikkeld waardoor er druk komt te staan op het ruggenmerg. Dit veroorzaakt rugpijn, moeilijk kunnen lopen en overeind kunnen komen. U kunt deze aandoening ook herkennen aan een gekrulde staart.
Let op
We raden u aan een ander ras te kiezen als u overweegt een mopshond te nemen. Hierboven ziet u slechts een selectie van de erfelijke ziekten bij de mopshond. Wees alert op de gezondheidsproblemen die dit ras heeft.
- De mopshond valt onder de kortsnuitige rassen, waarbij veel erfelijke problemen bekend zijn. Lees ook: ademhalingsproblemen kortsnuitige honden
- Het fokken van mopshonden is in Nederland verboden, tenzij de fokker voldoet aan bepaalde criteria. Wees hier heel alert op.
Voeding: huidproblemen en overgewicht
Kies voor hondenvoer van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat u voedsel kiest dat de gezondheid van de huid beschermt, aangezien het ras vatbaar is voor huidproblemen.
Overgewicht
Het zittende leven van de mopshond en zijn voorliefde voor eten zorgt ervoor dat hij makkelijk overgewicht kan krijgen. Zorg daarom voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet. Als eigenaar van een mopshond moet u daarom soms streng zijn. Verwen uw hond niet (te veel) met voedsel. Geef de juiste porties, beperk het aantal traktaties en moedig lichaamsbeweging aan.
Type
Gezelschapshond
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.
Meer informatie en tips over het kopen van een puppy? Lees: puppy kopen