Nova Scotia duck tolling retriever (toller)

Gevoelig, slimme jager en een echte speelkameraad. Dat is een Nova Scotia duck tolling retriever, ook wel toller genoemd. Past dit ras goed bij u? Lees hier meer over zijn achtergrond, karakter en de gezondheidsrisico’s.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
  • Beweging

    Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de Nova Scotia duck tolling retriever (toller)? Lees meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit ras aanschaft. 

Achtergrond van de toller

De Nova Scotia duck tolling retriever wordt ook wel een toller genoemd. Dit hondenras komt oorspronkelijk uit, wat zijn naam al doet vermoeden, Nova Scotia. Een schiereiland ten oosten van Canada.

Jagen op eenden en ganzen

Waarvoor dit hondenras vooral werd gebruikt is ook in zijn naam verwerkt. Namelijk voor duck tolling. Met duck tolling wordt bedoeld dat de hond eenden en ganzen lokte in het water zodat de eigenaren makkelijker op deze dieren kon jagen. Vervolgens haalde de hond het geschoten wild op en bracht het naar de baas. Door meer te weten te komen over zijn achtergrond, begrijpt u ook beter waar zijn karakter en activiteiten behoefte vandaan komt.

Karakter van de Nova Scotia duck tolling retriever

Extravert, vrolijk en speels. Vanuit zijn achtergrond heeft de toller geleerd te jagen en apporteren. Dit gedrag zit nog altijd in zijn karakter. Wanneer u een bal gooit, zal uw toller hem altijd met veel plezier terugbrengen.

Slimme hond

De toller is ook een ontzettend slimme hond. Hij bedenkt graag zelf hoe hij een taak wil uitvoeren. Ook is hij gevoelig en gehecht aan zijn baas. Hij ziet zijn baasje als een voorbeeld en neemt makkelijk zijn of haar gedrag over.

Als een toller weinig aandacht krijgt

Tollers kunnen ook negatieve eigenschappen ontwikkelen als ze niet goed gesocialiseerd worden. Ook als hij de hele dag alleen is, kan hij gaan blaffen, graven of dingen kapot maken. Zorg daarom dat uw toller niet verveeld raakt en begin in zijn puppy jaren met de training.

Activiteit: energiebom

Een Nova Scotia duck tolling retriever pup moet u niet onderschatten. De tolling retriever pups hebben namelijk ontzettend veel energie. Houd hier in ieder geval het eerste jaar rekening mee en geef uw toller pup voldoende beweging.

Naarmate uw pup ouder wordt, neemt zijn activiteiten behoefte af. Maar dat betekent niet dat u uw toller niet blij maakt met een lekkere wandeling, hondensport of andere activiteit zoals zwemmen.

Als een vis in het water

Net als bij de golden retriever en flatcoated retriever, is de Nova Scotia duck tolling retriever een groot fan van water. Door zijn dubbele vracht en zwemvliezen is het meer dan logisch dat dit hondenras graag een plons in het water neemt. Lees ook de tips over zwemmen met uw hond

Ook geschikt voor appartementen

Door zijn formaat kan u een toller makkelijk in een appartement houden. Zorg dan wel voor voldoende beweging tijdens de dag. De Nova Scotia duck tolling retriever zal dan ook tevreden kunnen gaan liggen en stil zijn.

Vachtverzorging: makkelijk te onderhouden

De toller heeft niet veel vachtverzorging nodig. Met zijn dubbele vacht is de toller goed beschermd tegen kou en vuil. Hij heeft dan ook niet vaak een wasbeurt nodig. Om zijn natuurlijke beschermlaag te behouden, geeft u uw toller alleen een wasbeurt als dit echt noodzakelijk is. Zwemt uw toller regelmatig in schoon water? Dan is wassen niet nodig.

Om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen, raden wij u aan uw toller één keer per week te borstelen. Borstel hem in het voor- en najaar dagelijks, wanneer de hond in de rui is.

Training: een eigen wil

U kunt uw Nova Scotia duck tolling retriever goed trainen. Maar houd er wel rekening mee dat dit ras een eigen wil. Hij bedenkt door zijn slimme karakter graag zelf wat hij wil doen en op welke manier. Stel daarom duidelijke en strenge regels op en motiveer uw toller op een positieve manier. Zorg er ook voor dat uw toller niet verveeld raakt anders kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen.

Verder leert dit hondenras door te kijken. Hij ziet zijn baas als voorbeeld en neemt dat gedrag eenvoudig over.

Tip: hondensporten met uw toller

Uiteindelijk zal de Nova Scotia duck tolling retriever altijd voor lange tijd iets doen als hij de taak leuk vindt. Meedoen aan hondensporten zoals behendigheid of flyball kan een goede keuze zijn om uw toller tevreden te houden.

Begin op tijd met socialisatie: puppycursus

Het is altijd een goed idee om vanaf puppy leeftijd uw toller te trainen door middel van een puppycursus. Hier leert hij van jongs af aan wat wel en niet mag. Denk aan blaffen en hoe om te gaan met andere honden.

Grootte en gewicht

Deze retrievers zijn iets kleiner dan de golden en flatcoated en daarmee de kleinste retrievers. Reuen worden maximaal 51 centimeter groot en de teven maximaal 48. Gemiddeld zijn de volwassen reuen 20 tot 23 kg en teven tussen de 17 en 20 kg.

Het is belangrijk dat het gewicht van uw hond in verhouding is met de hoogte. Twijfelt u of uw hond een gezond gewicht heeft? Neem dan contact op met uw AniCura dierenarts.

Kleur

Met zijn rood/oranje kleur en witte accenten in de punt van zijn staart, voeten borst en bles, is de toller een echte eyecatcher. Door deze kleuren heeft de Nova Scotia duck tolling retriever een vosachtig uiterlijk.

Speciaal voor het ras

De Nova Scotia tolling retriever is een ontzettend actief ras. Deze honden houden van rennen, springen en zwemmen. Apporteren kunnen ze als de beste en helpen u ook graag met taken. Maar, ze hebben wel een eigen wil. Door hun intelligente karakter kunnen ze ook prima zelf bedenken hoe ze een taak willen uitvoeren. En dat hoeft niet altijd op uw manier te gaan.

Erfelijke ziekten

Bij dit hondenras zien we een aantal erfelijke ziektes de veel voorkomen. Houd hier rekening mee als u voor een Nova Scotia duck tolling retriever kiest. Verdiep u goed in de erfelijke gezondheidsproblemen.

  • heupdysplasie (HD): een ontwikkelstoornis aan de heupgewrichten. Uw hond heeft veel pijn. Lees meer over heupdysplasie
  • patella luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf los zit. Lees meer over patella luxatie
  • elleboogdysplasie (ED): het buigen en vooral strekken van één of allebei de voorpoten doet pijn en al snel loopt uw hond mank. Lees meer over elleboogdysplasie
  • oogziekten zoals progressieve retinale atrofie en distichiasis. Lees meer over oogproblemen bij huisdieren
  • de ziekte van Addison: een aandoening waarbij een bepaald stresshormoon niet meer wordt aangemaakt waardoor het lichaam niet meer goed kan functioneren. Lees meer over de ziekte van Addison de onderzoeken ernaar
  • hypothyreoïdie: hormoonziekte waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert
  • epilepsie: de toller kan last krijgen van herhaaldelijke epileptische aanvallen die kort achter elkaar ontstaan. Lees meer over epilepsie bij huisdieren

Voeding

Elke hond is anders qua grootte, gewicht en activiteiten behoefte. Houd uw toller gezond door de voeding op uw hond af te stemmen. Ga voor het beste voedingsadvies naar uw AniCura dierenarts.

Type hond

Apporterende jachthond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een toller hond kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.

Toller puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.