Wat zijn de eigenschappen van de rottweiler? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de rottweiler een veelvoorkomende dienst- en therapiehond is?
Achtergrond van de rottweiler
De rottweiler stamt af van het oude Rome, waar de honden door de Romeinen werden gebruikt om de kuddes te drijven voor het leger terwijl die door Europa marcheerde. Terwijl het leger reisde, paarden de Romeinse honden met de binnenlandse honden die de basis legden voor het ras rottweiler.
Vee bewaken en drijven
Het ras zoals we dat nu kennen, ontstond in de stad Rottweil in Zuid-Duitsland. Ze werden door slagers gebruikt om het vee te bewaken en naar de markt te drijven. Na verloop van tijd ontwikkelde de rottweiler zich tot een uitstekende waak- en veehond.
Intelligent en waakzaam
Al snel werden de rottweilers ingezet bij politiewerk, waarvoor ze zeer geschikt waren. Na de Tweede Wereldoorlog begon het ras populairder te worden. Zijn intelligentie en vermogen om te waken is nooit verloren gegaan bij hondenliefhebbers. En door doelgericht te fokken is het een geliefd huisdier geworden - niet alleen als waak- en politiehond, maar ook als familielid.
Karakter: waak- en gezinshond
Het karakter van een rottweiler is een mix van de loyale, standvastige waakhond en de ongelooflijk liefhebbende huisgenoot. Hoewel de rottweiler soms een slechte reputatie heeft als agressief, is een goed gefokte en getrainde rottweiler kalm en zelfverzekerd.
Afstandelijke, maar aardige hond
Ze zijn vaak afstandelijk tegenover vreemden, maar nooit verlegen of onaardig. Elke hond heeft een eigen persoonlijkheid. Dit kan variëren van serieus en gereserveerd tot dwaas en grappig. Sommige zijn eenpersoons- honden, terwijl andere zelfs aanhankelijk zijn tegenover niet-gezinsleden.
Trouwe hond
Rottweilers zijn erg liefdevol en loyaal aan hun gezin. Ze hebben een natuurlijk instinct om hun gezin te beschermen. Daarom kunnen ze assertief zijn in hun verdediging. Met name mannetjes kunnen wat agressief en dominant zijn. Begin met het trainen en begeleiden van uw rottweiler-puppy op de dag dat u hem krijgt en u zult beste vrienden worden.
Activiteit: lichamelijke en mentale uitdaging
Rottweilers houden ervan om lichamelijk en mentaal bezig te zijn. Als werkhond is dit ras gewend om lange dagen te werken. Wissel de activiteiten af. Maak bijvoorbeeld lange wandelingen, trektochten en ga samen. Als u dat doet, neemt uw hond ook graag een pauze met u op de bank.
Vachtverzorging
De vacht is makkelijk te verzorgen omdat het kort en plat is. De rottweiler heeft een dubbele vacht. De middellange bovenvacht is recht, grof en dicht. De zachte, donzige ondervacht is aanwezig op zijn nek en dijen. De dikte van de vacht is afhankelijk van het klimaat.
Borstelen en wassen
Rottweilers verharen wel, met name in de de lente en herfst. Borstel uw rottweiler meerdere keren per week en was hem regelmatig om zijn mooie en glanzende vacht te behouden.
Training rottweiler: socialiseren
Zoals gezegd heeft de rottweiler een sterk waakinstinct. In het juiste huis, met vroege socialisatie en training, is de rottweiler een geweldige metgezel, bewaker en allround hond.
Jong beginnen
De rottweiler heeft uitgebreide en voortdurend socialisatie nodig om een goed gezinslid te zijn. Hij moet in zijn puppy jaren al getraind worden. U kunt uw rottweiler veel aanleren. Rottweilers houden van werken en zullen met plezier meedoen aan bijna alle hondensporten.
Grootte en gewicht
De rottweiler is groot en gespierd met een sterk lichaam. De hoogte is ongeveer 61 tot 68 cm voor mannetjes en ongeveer 56 tot 63 cm voor vrouwtjes. Het gewicht is afhankelijk van de hoogte.
Kleur
De rottweiler is een erg knap ras. Ze zijn altijd zwart met markeringen die roest tot mahonie van kleur zijn. De markeringen zitten op de ogen, de wangen, aan elke kant van de snuit, op de borst, benen, en onder de staart.
Speciaal voor het ras
Door zijn achtergrond als waak- en veehond is het niet raar dat de rottweiler uitblinkt als politiehond, herdershond, hulphond en therapiehond. Ze behoorden zelfs tot de eerste politiehonden en dienen met eer in het leger.
Erfelijke ziekten rottweiler
Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de rottweiler zijn:
- heupdysplasie: een genetische misvorming waarbij de kop van het dijbeen niet goed in het heupgewricht past.
- botkanker
- elleboogdysplasie: een erfelijke misvorming van het ellebooggewricht
- degeneratieve myelopathie (DM): een erfelijke neurologische aandoening
- myotubulaire myopathie: een spierziekte die bij de rottweiler is aangetroffen
Voeding
Zoals bij alle honden, zijn de eetgewoonten en de hoeveelheid voedsel afhankelijk van individuele factoren, zoals gewicht, activiteitsniveau, leeftijd en meer. Zorg dat uw hond genoeg voedingsstoffen en eiwitrijk voer binnen krijgt. Maar kijk uit dat uw rottweiler geen overgewicht krijgt. Obesitas kan gewrichtsproblemen veroorzaken of verergeren.
Type
Beschermhond
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Denkt u erover na om een puppy of volwassen rottweiler te kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel.
Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen rottweiler koopt.
Waar moet u op letten als u een puppy aanschaft? Kijk op puppy kopen voor meer informatie over het aanschaffen van een puppy.