Wat zijn de eigenschappen van de samojeed? Lees meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit ras aanschaft.
Achtergrond van de Samojeed
De naam van dit ras komt van de Samojedenvolkeren uit Noord-Rusland en Siberië. De samojeed honden werden toen vooral gebruikt als jacht- en sledehonden. Ook hielden ze de eigenaren warm in de nacht.
Britse bioloog
In 1889 ging Ernest Kilburn Scott, een Britse bioloog, naar deze Samojedenvolkeren toe. Hij nam een aantal reuen en teefjes mee. Samen met de honden die door de ontdekkingsreizigers werden meegenomen zorgden zij voor het begin van de westerse samojeed. In 1909 werd de eerste standaard in Engeland geschreven.
Karakter samojeed: Vriendelijk en slim
De samojeed hond is erg mensvriendelijk, zachtaardig en sociaal. Dit ras is verder ook niet schuw of agressief. Het jachtinstinct is nog maar weinig aanwezig. Ondanks dat de samojeed wel erg oplettend is, is deze hond niet geschikt als waakhond door zijn vriendelijke karakter.
Deze honden zijn erg intelligent, maar ze kunnen daardoor soms ook koppig zijn. Hij is snel afgeleid en rent graag achter van alles aan. De juiste opvoeding en het bieden van genoeg uitdaging is daarom erg belangrijk.
Familiehond
Dit ras is een echte familiehond en kan ook met andere dieren overweg. Samojeed honden zijn vaak geduldig met kinderen. Let op, laat uw kind nooit alleen met een hond.
Ook zijn ze graag bij hun baas in de buurt en kunnen ze niet goed tegen afzondering. Laat ze dan ook geen lange tijd alleen thuis. Geef deze honden een zachte, positieve maar consequente opvoeding. Maak gebruik van beloningen en spelletjes.
Blaffen
Waar dit ras om bekend staat, is zijn blafgedrag. Hou er rekening mee dat het geen stille hond is. Zorg ervoor dat hij niet verveeld raakt en geef hem genoeg aandacht. Ook is het belangrijk dat u tijdens de opvoeding aandacht besteedt aan het afleren van het overmatige blaffen.
Activiteit: zorg voor veel beweging
Samojeed honden zijn slim en moeten uitgedaagd worden. Ze zijn erg energiek en willen altijd iets te doen hebben. Neem deze hond bijvoorbeeld mee tijdens het joggen, fietsen of oefen een hondensport met hem uit. Ook is het goed om een puppycursus met hem te volgen. Een samojeed is een speels, enthousiast maatje die zijn energie kwijt moet.
Vachtverzorging Samojeed
De samojeed heeft een mooie vacht en vraagt om de nodige verzorging. Hij heeft een dubbele vacht. Dit betekent dat hij een zachte, dichte ondervacht heeft, met een bovenvacht van langere en stugge haren. Borstel de vacht tenminste één tot drie keer per week om klitten te voorkomen en losse haren weg te halen.
Tijdens ruiperiodes is het nodig om dagelijks de vacht te kammen. Gebruik een borstel, een speldenborstel en een metalen kam. Begin al vroeg met het kammen van uw samojeed, zodat hij hieraan went.
Trainingsbehoefte: leer blaffen af
Al vanaf dat de samojeed pup is, begint u met het afleren van blaffen. De samojeed blaft het liefst de hele dag en moet dus van jongs af aan leren dat dit niet mag. Overweeg daarom een puppycursus te volgen met uw samojeed. Tijdens de puppycursus wordt namelijk ook aandacht besteed aan het afleren van blaffen. Blijf na de cursus zijn blafgedrag aanpakken door een duidelijke en consequente opvoeding.
Verder heeft de samojeed training nodig om los te kunnen lopen. Dit ras is snel afgeleid en kan tijdens een wandeling achter andere dieren aan rennen. Leer uw samojeed wat wel en niet mag tijdens het loslopen. Maak gebruik van beloningen en speeltjes om ongewenst gedrag af te leren.
Grootte en gewicht
Samojeed reuen worden ongeveer 57 cm groot, voor teven ligt dat rond de 53 cm. Daarnaast hebben volwassen Samojeed honden een gewicht tussen de 23 en 30 kilo.
Kleur: witte vacht
Deze bijzondere honden hebben een crèmekleurige of zuiver witte vacht met een glinstering.
Speciaal voor het ras
Houd rekening met een aantal speciale kenmerken van dit ras. Zoals zijn behoefte aan blaffen en activiteit. Hiervoor is enige ervaring nodig voor een duidelijke en strikte opvoeding.
Uw samojeed is het gelukkigst wanneer hij veel aandacht en liefde krijgt. Verder is de samojeed ontzettend kindvriendelijk.
Erfelijke ziekten
Elk hondenras kan erfelijke ziektes ontwikkelen. Bij samojeed honden lijken de gezondheidsproblemen mee te vallen. Gezondheidsproblemen die wel eens bij Samojeden gezien worden, zijn:
- heupdysplasie. Lees meer over heupdysplasie bij honden
- progressieve retina atrofie (oogziekte)
- hartproblemen. Lees meer over hartproblemen bij honden
- diabetes. Lees meer over suikerziekte bij honden
- hypothyreoïdie (trage werking schildklier)
Wanneer ze ingezet worden voor de fokkerij, moeten de samojeden onderzocht worden op heupdysplasie en erfelijke oogaandoeningen. Koop geen samojeed puppy van een fokker die geen documenten kunnen geven waarin staat dat de ouders geen gezondheidsproblemen hebben die het ras negatief kunnen beïnvloeden. Samojeed honden worden gemiddeld 12 tot 15 jaar.
Voeding
De hoeveelheid voeding voor uw samojeed moet gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van uw hond. Geef voeding die past bij zijn activiteitenniveau. Zorg er daarnaast voor dat uw hond op gezond gewicht blijft. Neem voor advies over wat de juiste voeding is voor uw hond, contact op met uw AniCura dierenarts.
Lees ook: handleiding hondenvoeding
Type hond
Jacht- en sledehond
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Wilt u een Samojeed hond kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.
Samojeed puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.