Waarom dagelijks poetsen bij honden net zo belangrijk is als bij mensen

Tandenpoetsen bij je hond? Grote onzin aldus 30% van de huisdiereigenaren van honden. En meer dan de helft van de baasjes vindt het veel gedoe. Terwijl een slecht gebit de nummer 1-ziekte is bij honden.

Zo blijkt uit onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.100 huisdiereigenaren in januari 2021 in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel.

Kennis is hier de missende factor want bijna 60% weet niet dat een slecht gebit bij honden en katten bovenaan de lijst staat van ziektes. Gevolg? Veel klachten zoals pijn en een stinkende bek. Zo blijkt uit recent onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.100 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel.

Tandenpoetsen bij onze huisdieren is nog steeds geen gewoonte. Dat blijkt ook uit de cijfers. Bijna 2 miljoen honden en katten lijden in stilte pijn*. Daarom vragen dierenartsen in februari hier aandacht voor tijdens de Maand van het Gebit. Gelukkig is er ook een lichtpuntje te noemen: het poetsgedrag bij honden is met 14% gestegen en bij katten met 8% ten opzichte van 2019. Maar het gebeurt nog steeds te weinig en dat heeft een pijnlijke uitkomst voor het dier en uiteindelijk het baasje.

Waarom dagelijks poetsen bij dieren net zo belangrijk is als bij mensen

Net als bij mensen komen de meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren door tandplak. Tandplak bestaat voor bijna 100% uit bacteriën. Als dat niet wordt verwijderd, ontwikkelt er tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Het tandvlees zwelt op, kleurt rood en zal gemakkelijk gaan bloeden. Door bloedend tandvlees tijdens het eten kunnen er bacteriën in de bloedbaan terechtkomen met ontstekingen in het lichaam als gevolg. Lies Paardekooper, tandheelkundig dierenarts bij AniCura: “Door dagelijks de tanden van je dier te poetsen voorkom je pijn en een stinkende bek. Je krijgt er weer een vrolijk en gezond dier voor terug. Bovendien voorkom je problemen met de gezondheid van je dier op de lange termijn.”

Waarom poetsen baasjes dan niet?

Ons eigen gebit poetsen we dagelijks en is helemaal ingesleten in ons leven. Waarom lukt het dan niet bij onze huisdieren? Een reden dat er getwijfeld wordt over het tandenpoetsen is omdat men denkt dat het dier zal tegenstribbelen (47%). En baasjes die het helemaal niet doen zijn er zeker van dat het dier het toch niet toelaat (34%). Lies Paardekooper, tandheelkundig dierenarts bij AniCura: “Een nieuwe gewoonte aanleren duurt lang, gemiddeld kost het 66 dagen voordat het automatisme wordt. Door onzekerheid over de aanpak van tandenpoetsen bij dieren komen mensen vaak niet in actie. Daarom ondersteunen wij met uitleg en instructies."

Goede voorlichting is nodig

Dat dagelijks tandenpoetsen een must is voor huisdieren zou al in voorlichting meegenomen moeten worden. Paardekooper: “Nu starten de baasjes te laat met poetsen, vaak pas als er klachten zijn. Het zou al veel eerder aangegeven moeten worden door bijvoorbeeld de dierenarts. Eigenlijk al bij de kennismaking met het dier. De maand februari is daarom uitgeroepen tot Maand van het Gebit om extra aandacht te vragen voor het belang van poetsen. Zo hopen we niet alleen bij de huisdierbezitter onder de aandacht te komen maar juist ook bij de experts zoals dierenartsen.”

Om mensen te helpen hebben we video's gemaakt hoe je de  tanden van je hond of kat poetst.

Maand van het gebit in februari

Februari is uitgeroepen tot de Maand van het Gebit. Dit om aandacht te vragen voor het gebit van huisdieren. Vanwege de huidige lockdown vragen we huisdierbezitters nu om voor een gebitscontrole eerst thuis een zelfcheck te doen. Als het dier één of meerdere symptomen heeft, zoals hieronder omschreven, is het aan te raden contact op te nemen met een dierenarts voor een gebitscontrole. Zo zien we de dieren die zorg nodig hebben, maar voorkomen we bezoeken die nu niet dringend zijn.

Gebitsproblemen bij de hond of kat zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • stinken uit de bek;
  • bloedend tandvlees;
  • gebroken tanden of ontbrekende tanden;
  • tandsteen;
  • Bruine vlekken op de tanden;
  • knoeien met het eten

Gedragsverandering of slechte vachtverzorging kunnen ook signalen zijn dat de hond of kat pijn heeft aan het gebit. Het is bij deze symptomen aan te raden altijd contact op te nemen met een dierenarts.

*Uit onderzoek 2019: Naar schatting lopen bijna 1 miljoen katten en circa 840.000 honden ongemerkt rond met pijn in de bek. Vooral omdat huisdiereigenaren de signalen van gebitsproblemen niet altijd herkennen.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.