Wat is een abces bij de hond?
Abcessen komen veel voor bij bijvoorbeeld honden met verstopte anaalklieren. Alle diersoorten van alle leeftijden met een bacteriële ontsteking kunnen een abces krijgen. Lees ook: abces bij konijn en abces bij de kat
Symptomen
Een abces is een ontsteking die is uitgegroeid of ‘uitgerijpt’ tot een holte met daarin pus. Pus bestaat met name uit bacteriën en dode cellen. Wanneer een abces niet behandeld wordt, breekt het abces vaak open waarna de pus uit het abces loopt. Soms geneest dit en soms komt het even later weer terug.
Honden hebben vaak pijn door de druk van de bult en kunnen gaan krabben of bijten aan de bult. Daarnaast kunnen ze er regelmatig ziek van zijn en stoppen met eten en drinken.
Diagnose abces bij je hond
De dierenarts zal altijd eerst je hond onderzoeken. Is jouw hond ziek, sloom en hoe gaat het met eten? Van de buitenkant is niet altijd te zien om wat voor bult het gaat. Zo kan de bult ook een vetbult, kwaadaardige huidtumor of huidgezwel zijn. Lees ook: vetbult hond
Door met een naald in de dikte te prikken kan de dierenarts bepalen of het om een abces gaat. Bij een abces heeft een hond vaak ook koorts. Ga naar: koorts hond
Behandeling abces kat of hond
Bij een ingreep zal het abces geopend en gespoeld worden totdat alle pus eruit is. Er wordt hierbij gekeken of er een oorzaak aanwezig, waarvoor ook een behandeling nodig is.
Het is belangrijk dat de wond na de behandeling niet snel kan sluiten. Na de behandeling is er dus bij jouw hond een kleine opening die niet wordt dichtgehecht. Soms wordt er een drain geplaatst om de wond langer open te houden, zodat alle pus er zeker uit kan. Sluit de wond te snel, dan kan de ontsteking terugkomen. Nabehandeling van een abces kan bestaan uit antibiotica en spoelen van de wond.
Vraag, of een afspraak maken?
Heb je vragen over een abces bij jouw hond of wil je een afspraak maken? De dierenartsen van AniCura hebben veel expertise in het verwijderen van een abces bij jouw hond, kat, konijn of knaagdier. Neem contact op met ons.