De angst van iedere honden- en kattenbezitter: een afgebroken tand of kies. Helaas komt het regelmatig voor. Voorkom onnodige pijn en ontstekingen, en neem bij een afgebroken tand of kies altijd direct contact op met een dierenarts.

Neem contact op met uw dierenarts!

Ongeluk zit in een klein hoekje

Hoe voorzichtig je als eigenaar ook bent met het aanbieden van speeltjes en kluiven, een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms is het snel duidelijk dat er iets mis is, omdat de punt van de hoektand duidelijk zichtbaar is afgebroken. Soms duurt het wat langer, omdat er (uit het zicht) een stuk van de grote knipkies bij uw hond of kat is afgebroken.

Open wortelkanaal: spoed

Bij een afgebroken kies of tand van uw hond of kat kan de het wortelkanaal open komen te liggen. Als dit zo is moet er op korte termijn iets gedaan worden. Bij dieren jonger dan twee jaar is er haast geboden, en kan de tand binnen 48 uur na de breuk mogelijk met juiste behandeling gered worden. Bij oudere dieren is vaak een wortelkanaalbehandeling nodig. 

Afbeelding vergroten - illustratie zichtbaar wortelkanaal bij een afgebroken tand

Afbeelding vergroten - illustratie open wortelkanaal bij gebroken tand

Direct contact met een dierenarts

Neem daarom bij een gebroken tand of kies altijd contact op met een dierenarts. Met name bij jonge dieren tot twee jaar is het belangrijk om snel contact op te nemen met een dierenarts.

Gevolgen afgebroken (hoek)tand of kies bij hond of kat

Een afgebroken tand of kies geeft net als bij ons vervelende pijnklachten, alleen kan een huisdier ons dat niet ‘vertellen’. Een gebroken tand of kies wordt daarom niet altijd direct door de eigenaar opgemerkt.

De afgebroken tand kan leiden tot gezondheidsproblemen bij uw hond of kat. Als het wortelkanaal van de tand of kies open ligt, kunnen bacteriën vanuit de mondholte het wortelkanaal ingaan en daar een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking gaat steeds verder het wortelkanaal in en zal uiteindelijk via de punt van de wortel het kaakbot in gaan. Daar zullen de bacteriën vroeg of laat een wortelpunt-abces in het kaakbot veroorzaken. 

Afbeelding vergroten - illustratie afgebroken hoektand hond

Wortelpunt-abces bij melktanden

Bij een wortelpunt-abces bij een dier met melktanden zien we soms ook een fistelkanaal ontstaan in het tandvlees: een roze vlek ter hoogte van de wortelpunt.

Bovendien kan een wortelpunt-abces van een melktand de volwassen tand (die in de diepte nog moet doorbreken) aantasten. Deze aantasting, vaak bestaande uit een glazuurdefect, wordt pas zichtbaar na het doorbreken van het volwassen gebit.

Behandeling afgebroken tand bij hond of kat

De behandeling van een afgebroken tand bij uw huisdier is afhankelijk van: 

  • de leeftijd van de hond
  • om welke tand of kies het gaat
  • of het al dan niet een werkhond (pakwerk!) of een showhond is
  • de wensen van de eigenaar.

Afgebroken volwassen tand bij huisdier jonger dan 2 jaar

Als bij het jong volwassen dier een tand of kies afbreekt is haast geboden! De jong volwassen tand bij een huisdier tot een leeftijd van circa 2 jaar is nog relatief zwak en nog niet klaar met de vorming van een wortelpunt. Het liefst houden we de tand of kies in leven, zodat deze verder kan toenemen in stevigheid en sterkte. Gaat het om een afgebroken melktand? Deze wordt meestal getrokken. 

Het in leven houden van de tand kan gedaan worden met een Vitale Pulpa-Overkapping. 

Let op: in verband met infectiegevaar van de tand moet dit binnen 48 uur na het ontstaan van de tandbreuk uitgevoerd worden!   

Het aanbrengen van een Vitale Pulpa-Overkapping gaat als volgt:

  • glad maken van de breuk
  • uitboren van een deel van het wortelkanaal
  • stoppen van de bloeding
  • opvullen van het uitgeboorde deel met speciale middelen die de tand in leven houden én de bacteriën buiten de deur houden

Lees meer op: Vitale Pulpa-Overkapping bij jongvolwassen hond of kat

Afgebroken tand of kies bij een volwassen huisdier ouder dan 2 jaar

De behandeling van een afgebroken kies of tand bij een dier ouder dan 2 jaar bestaat uit een wortelkanaalbehandeling. 

Experts in tandheelkunde

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in tandheelkunde bij honden en katten. Heeft u een vraag, of wilt u een afspraak? Neem contact op met ons.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.