Uw hond kan gelukkig volledig van anaplasmose herstellen. Lees hier meer over de ziekte.

Anaplasmose bij honden

De ziekte anaplasma, ook wel anaplasma genoemd, komt zelden voor bij honden. De hond kan ziek worden door een besmetting door de beet van een teek

Wat is anaplasmose?

In Nederland dragen ongeveer twee tot drie procent van teken de bacterie Anaplasma Phagocytophilum. Springt zo’n besmette teek vervolgens op uw hond en bijt hij zich langer dan een dag vast, dan kan hij het virus overbrengen op uw hond.

Het virus veroorzaakt een tekort aan bloedplaatjes. Hierdoor voelt uw hond zich grieperig. Gelukkig zijn niet alle honden vatbaar voor anaplasma. Sommige huisdieren zijn resistent en worden helemaal niet ziek van de bacterie.

De infectie ontstaat door een parasiet die de teek bij zich draagt en die zorgt ervoor dat uw hond zich ‘ziek, zwak en misselijk’ voelt. Het duurt ongeveer één à twee weken voordat uw hond de ziekte anaplasmose krijgt.

Lees meer over: overgeven of braken bij honden

Na vier weken wordt een hond echter vanzelf seropositief. Dat betekent dat de hond antistoffen heeft aangemaakt, waarmee de parasiet en dus de bloedinfectie wordt bestreden. Uw hond geneest zichzelf dus.

Symptomen anaplasmose

Een hond met anaplasmose heeft vaak last van;

  • koorts;
  • moeheid, slaperig;
  • slechte eetlust;
  • pijntjes, stijfheid;
  • diarree en/of braken;
  • wondjes op de huid;
  • benauwdheid;
  • bleke slijmvliezen, het gedeelte boven het tandvlees.

Anaplasmose voorkomen

U kunt anaplasmose niet voor 100 procent voorkomen. Er bestaat namelijk geen vaccin tegen.

Het enige wat u kunt doen, is dagelijks controleren of uw hond ergens een teek heeft zitten. Ook kunt u speciale anti-tekenbanden kopen bij de dierenarts. Deze houden teken op afstand.

Wanneer naar de dierenarts?

Bij anaplasma krijgt de hond in sommige gevallen acuut last van koorts of netelroos (een jeukende huiduitslag). Soms gaat de gezondheid van de hond in rap tempo achteruit. Bel in deze gevallen gelijk uw dierenarts.

De dierenarts neemt bij honden waarbij anaplasma wordt vermoed een bloedonderzoek af.

Zo kan de dierenarts zien hoeveel goede antilichamen er nog in het bloed zitten en wat er moet gebeuren om dit te verhogen.

Dit gebeurt meestal met een infuus in combinatie met antibiotica.

Twijfels of nog vragen over deze ziekte? Neem contact op met uw dierenarts

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.