Je puppy veilig in de auto: wat je nodig hebt
Voordat je gaat beginnen met trainen is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt om veilig op pad te gaan. Afhankelijk van de auto en de grootte van je puppy zijn er verschillende opties om veilig te rijden. Een stevige bench is het veiligst, maar speciaal ontworpen hondentuigjes zijn ook een goede optie. Zorg ervoor dat je spullen koopt die crash getest zijn. Als je een tuigje gebruikt, dan kun je een speciale lijn gebruiken die je in de gordel klikt. Ga je naar het buitenland met je puppy? Bekijk dan de lokale wetten en regels in dat land. Er zijn ook speciale netten voor in de achterbak van de auto.
We raden aan je puppy niet los in de auto te vervoeren. Dit is gevaarlijk. Je puppy kan dingen doen die niet mogen waardoor je afgeleid raakt van het autorijden. En als je een ongeluk krijgt dan wordt je puppy door de auto gelanceerd en kan zelfs door de voorruit gaan. Net als dat je een kind niet los in de auto hebt moet je ook je puppy goed beschermen.
Hoe maak je auto ritten comfortabel voor je puppy
Begint je puppy te hijgen, kwijlen of zelfs overgeeft in de auto? Neem dit serieus. Veel puppy's kunnen echt wagenziek worden, maar dit kan worden verholpen. Het moeilijkste om te veranderen is een negatief gevoel tegenover de auto. Een paar slechte ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je hond al stress krijgt bij het instappen. Dit kan later moeilijk te veranderen zijn.
Je hond laten wennen aan de auto is fijn. Zo kun je altijd en overal zonder problemen ergens naar toe. Heb je geen auto? Zorg dan dat je hond went aan het andere vervoersmiddel dat je gaat gebruiken. Begin hier al op jonge leeftijd mee.
Wagenziekte bij honden: wat te doen
Als je puppy tekenen van stress en wagenziekte toont, moet je snel handelen. Je dierenarts kan je helpen met de juiste medicijnen. Zorg ervoor dat je het medicijn ruim van tevoren geeft, zodat het volledig werkt.
Zorg ervoor dat je pup geen honger heeft, maar ook niet net gegeten heeft. Het is fijn voor je pup als het niet warm is in de auto. En rij zo langzaam en rustig mogelijk. Sommige puppy's kunnen beter tegen het autorijden als het donker is. Je kan dan de bench met een deken donker maken.
Je puppy aan de auto laten wennen door spelletjes.
Met autotrainingspelletjes kun je je pup laten wennen aan de auto. Is je puppy bang voor de auto? Neem dan de tijd voor de training.
- Begin op de parkeerplaats en beloon je puppy met snoepjes en speeltjes voor alleen al het kijken naar de auto. Laat hem zijn eigen tempo bepalen. Probeer hem niet te lokken of te dwingen. Speel het spel "touch and leave": laat de puppy met zijn neus de auto aanraken en gooi dan een snoepje in de tegenovergestelde richting.
- Wanneer je puppy dit goed en zonder te twijfelen doet, kun je overgaan naar het in en uit de auto stappen. Is je pup te klein om dit zelf te doen? Gebruik dan een trapje of iets anders waardoor hij zelf in de auto kan stappen. Dat hij het zelf doet is belangrijk zodat hij zelfvertrouwen krijgt.
- Wanneer je hond vrolijk in en uit de auto stapt, laat hem dan in de auto gaan, geef hem een snoepje en laat hem dan weer uit de auto gaan door "eruit" te zeggen en een snoepje op de grond te gooien. Zorg ervoor dat je puppy net zo relaxed is met het eten van het snoepje in de auto als buiten de auto.
- Herhaal dit een paar keer, geef twee of meer snoepjes wanneer hij in de auto is voordat je hem er weer uit laat gaan.
- Probeer met een kleiner handgebaar toe te voegen als je 'eruit' zegt om het woord en het gebaar aan elkaar te koppelen.Als je puppy leert dat dit het signaal is om uit de auto te gaan dan hoef je waarschijnlijk ook niet meer te zeggen dat hij moet blijven zitten of dat hij meteen weer uit de auto spingt als de deur open gaat. Als het druk is met auto's dan kan dat gevaarlijk zijn.
- Doe dit weer, maar zorg voor wat langere pauzes tussendoor. Dat gaat dus zo: de hond gaat in de auto, snoepje. Wacht een paar seconden, snoepje. Wacht weer even en gebruik het handsignaal om je pup uit de auto te roepen. Bouw de duur langzaam op.
- Als dit goed gaat kun je beginnen met het sluiten van de deur. Als je pup in de auto gaat, geef hem dan een paar snoepjes met korte pauzes ertussen. En sluit daarna de deur. Gebruik je een bench? Dat is net iets lastiger. Misschien kun je een hulpje hebben die de hond snoepjes geeft terwijl de deur dicht gaat, of laat een raam open waardoor je je hond een snoepje kan geven.
Ga daarna verder met het sluiten van de bench én de deur. Met dezelfde stappen voordat je zelf om de auto heen loopt en instapt. Loop zelf een rondje om de auto en laat je pup er weer uit.
Hoe begin je met autorijden met je puppy?
Nu je puppy gewend is dat hij in de auto is, met de deur dicht en jij op een andere plek in de auto bent is het tijd voor de volgende stappen.
- Ze de motor aan en herhaal de stappen.
- Gaat dat goed? Rij dan een kort stukje, 20 meter is genoeg.
- Blijf dit steeds een stukje verder uitbreiden en zorg dat je puppy ontspannen blijft.
Dit is een lang proces en kan weken of zelfs langer duren als de puppy al negatieve gevoelens heeft tegenover de auto. Doe het rustig aan, hou de trainingssessies kort en zorg ervoor dat je puppy de hele tijd blij en ontspannen is. Als hij kwijlt, piept of jankt dan ben je te snel gegaan en moet je een stap terug.
Trainingsritten en noodzakelijke ritten met je puppy
Als je ergens heen moet met je puppy terwijl je nog aan het trainen bent, zorg er dan voor dat de procedure zo anders mogelijk is. Verplaats de auto eerst naar een plek dan de parkeerplaats waar je normaal traint, gebruik andere spullen. Een ander tuigje, een andere lijn en als het kan zelfs een andere auto. Geef vooral niet de indruk dat de puppy kan kiezen zoals in de trainingssessie. Als je je puppy nog kan tillen, til hem dan in de auto. Wees zo zacht mogelijk, maar er kan geen verwarring zijn tussen de twee situaties voor het succes van de training. Als je autoritten kunt vermijden tijdens de training, is dat het beste. Maar dat is misschien niet altijd een optie.