Puppy’s lijken oneindig energie te hebben, maar energie hebben ze hard nodig! Ook voor andere dingen dan alleen maar spelen.
Hoeveel en hoelang mag je pup wandelen?
Zowel fysieke beweging als mentale uitdaging zijn belangrijk voor de pup om zich goed te ontwikkelen. Over ontwikkeling vind je ook veel in het artikel: je pup zelfvertrouwen geven
Een pup gebruikt een groot deel van zijn energie om te groeien en om zijn omgeving te leren kennen.
Rennen en fietsen met je pup is een stap te ver, maar er zijn genoeg andere bewegingen die je puppy wel kan doen. Het is hierbij belangrijk dat je het tempo van je pup volgt. Dit betekent soms dat spelen met andere honden niet kan, zodat de energie van je puppy gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de puppycursus.
Juiste hoeveelheid beweging voor pup
Wat is de juiste hoeveelheid beweging en uitdaging voor je puppy? De juiste hoeveelheid beweging hangt af van verschillende factoren.
- de leeftijd
- het ras
- het formaat
- het karakter
- wat hij gewend is
- en nog veel meer
De beweging die je pup nodig heeft is veel minder dan de beweging van een volwassen hond. Een pup gebruikt een groot deel van zijn energie om te groeien en om zijn omgeving te leren kennen. Een puppy heeft naast voldoende beweging veel rust nodig. Lees ook: puppy's: rust en vermoeidheid
Korte momenten van beweging
Een hele jonge puppy van acht tot twaalf weken oud moet meerdere korte wandelrondjes per dag krijgen. De wandelingen lijken dan meer op een plas-stop. Eens per dag een groter rondje om de wereld te ontdekken kan, maar let op dat je pup het aankan.
In het begin zal je puppy al bek af zijn na 5 minuutjes voor de deur een plas-stop doen. Naarmate je pup ouder wordt kan je enkele minuten beweging aan de wandeling toevoegen, of je wandeling een paar meter uitbreiden.
Grote hondenrassen
Grotere hondenrassen hebben meer tijd nodig om zich lichamelijk te ontwikkelen. Let erop dat je pup niet te veel rare bewegingen maakt als hij nog in de groei zit, dit kan zijn lijf overbelasten. Vraag je dierenarts om advies als je twijfelt over wat jouw pup aankan.
Te veel beweging
Een volwassen hond zal gewoon niets doen als hij de energie er niet voor heeft, maar een puppy heeft hier nog geen grenzen in. Te veel bewegen kan zorgen dat je pup oververmoeid raakt. Let op kleine, subtiele tekenen van vermoeidheid.
- tijdens een wandeling gaan liggen
- weigeren om te wandelen
- plotseling uitbarsten in onrustig gedrag zoals bijten, blaffen of springen
Je pup kan deze signalen ook ná de activiteit geven, soms zelfs een dag later. Wees dus zeer bewust van het energieniveau van je pup. Ook als hij niet moe lijkt, kan hij dat wel zijn.
Zoomies
Onthoud ook dat de ‘zoomies’ (doelloos heen en weer rennen), springen, blaffen en bijten tekenen van stress kunnen zijn. Gebruik liever meer tijd voor socialiseren dan je pup te dwingen om te bewegen.
Naast beweging ook mentale uitdaging
Als je puppy ouder wordt en meer gewend is geraakt aan bewegen in zijn omgeving kun je mentale uitdaging toevoegen. Denk hierbij aan het trainen van de volgende dingen.
- aan de riem lopen
- zitten, blijven, zoeken
- een vaste plek in huis
- verzorgingsroutines
Houd al deze momenten kort en positief.
Wissel bewegingen en anderen activiteiten van je pup af
Wandel elke dag met je hond, hoe jong of oud hij ook is. Laat hem af en toe los waar het veilig is, zorg voor afwisseling in ondergrond, en laat hem zwemmen, klimmen en tijgeren.
Laat zowel je pup als volwassen hond elke dag met zijn neus werken. Dat kan met zoekspelletjes binnen of buiten. Binnen met kartonnen dozen, buiten met smeerbaar voer om boomstammen of een spoor van snoepjes door het park.
Met zoveel mogelijk afwisseling zorg je ervoor dat je puppy genoeg beweegt en ook mentaal gestimuleerd wordt.
Beweging op andere ondergrond
Verlaat af en toe het wandelpad zodat je puppy op een oneffen grond kan lopen om te oefenen hoe hij zijn lichaam kan gebruiken. Laat hem snuffelen en de tijd nemen om vertrouwd te raken met zijn omgeving. Zo stimuleer je nieuwsgierigheid en een gevoel van veiligheid.
Probeer lange wandelingen op asfalt te vermijden. Asfalt veert niet mee en op zonnige dagen kan het pijnlijk zijn aan de pootjes van je pup door de warmte. Het is natuurlijk wel een ondergrond waar je puppy aan moet wennen, dus helemaal ontwijken hoeft niet. Let op dat jij het tempo van de bewegingen van je pup volgt, niet andersom.
Spierpijn door te veel beweging
Zoals eerder gezegd moet jij als eigenaar je pup voor zijn eigen enthousiasme beschermen. Soms lukt dat niet, en zal je puppy stijf en chagrijnig zijn. Je pup heeft spierpijn. Hij heeft dan geen zin in wandelen, spelen of bewegen.
Dat gebeurt vast een keer, maar als je pup zich verstopt bij het zien van de riem moet je stilstaan bij wat er aan de hand is. Misschien heeft hij te veel nieuwe indrukken gehad en is een dagje thuisblijven zonder al te veel beweging een beter idee.
Als je pup langere tijd stijf is of mank loopt, heeft hij mogelijk andere pijn. Raadpleeg dan je dierenarts voor advies.